-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino mįslė: jis Ukrainoje kapituliuoja ar tik atsitraukia prieš triuškinantį smūgį?

Vladimiras Putinas antradienį kreipėsi į Rusijos Federacijos tarybą prašydamas atšaukti leidimą į Ukrainą įvesti karius. Šio sprendimo išvakarėse buvęs V.Putino patarėjas Andrejus Ilarionovas gordonua.com duotame interviu įspėjo, kad Rusijos prezidentas pradeda naują kaimyninės šalies destabilizavimo etapą, kurio siekis – rytų Ukrainą paversti satelitine kvazivalstybe. Buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, priminęs liūdną savo šalies patirtį, taip pat įspėja, kad šis sprendimas – V.Putino klasta prieš naują smūgį.
Prorusiškas teroristas Kramatorske
Prorusiškas teroristas Kramatorske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak A.llarionovo, Ukrainos kariuomenės vykdoma antiteroristinė operacija parodė, kuriuose regionuose prorusiškos nuotaikos stipriausios. Į juos ir bus sutelktas V.Putino ir jam tarnaujančių samdinių dėmesys. Dombaso scenarijus bus pakartotas kur kas geriau pasiruošus.

Andrejus Ilarionovas
Andrejus Ilarionovas

A.Ilarionovo teigimu, agresijai iš Rytų pasipriešinti gali tik anglosaksiškas pasaulis, Lenkija ir Baltijos šalys, nes senoji Europa turi per daug glaudžius ryšius su Rusija.

Tikslas nepasikeitė

A.Ilarionovas pabrėžia – Rusijos tikslas nepasikeitė. Ukraina nusilenkia V.Putinui ir pasiduoda Kremliaus kontrolei arba turi nustoti egzistuoti kaip moderni, nepriklausoma valstybė.

Antiukrainietiškai nusiteikusių žmonių Ukrainoje yra. Galbūt, apie milijoną. Jie ne tiek palaiko dabartinę Rusiją, kiek ilgisi sugriuvusios Sovietų Sąjungos. Tokio žmonių skaičiaus absoliučiai nepakanka siekiant V.Putino užsibrėžtų tikslų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas teroristas Kramatorske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Prorusiškas teroristas Kramatorske

Būtent todėl teko vykdyti karinę intervenciją Ukrainos rytuose ir pietuose pasitelkiant „strelkovus“, „besus“, „babajus“ ir kitus teroristus. Ima aiškėti, kad ir jų nepakaks – net ir susilpnintos Ukrainos kariuomenės pastangomis vykdoma antiteroristinė operacija aiškiai parodė, kad samdiniai bus sutriuškinti.

Taikys į silpniausias vietas

Prieš savaitę V.Putinas priėmė sprendimą pradėti naują Ukrainos destabilizavimo operacijos etapą.

Pasak A.Ilarionovo, prieš savaitę V.Putinas priėmė sprendimą pradėti naują Ukrainos destabilizavimo operacijos etapą. Jį galima pavadinti operacija „Smilkstantis durpynas“. Į vadinamąsias Luhansko ir Donecko liaudies respublikas iš Rusijos toliau bus permetami kovotojai ir ginklai.

Tuo pat metu bus itin sustiprinta teroristų veikla tuose Ukrainos regionuose, kuriuose balandžio ir gegužės mėnesiais vykstant antiteroristinei operacijai Ukrainos kariai vietos gyventojų paramos nesulaukė.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Petro Porošenka

A.Ilarionovas įsitikinęs, kad šiuo metu Donbase išbandytas scenarijus kur kas didesniu mastu bus vykdomas visose aštuoniose vadinamosios Novorusijos srityse.

Esminiu klausimu tampa Ukrainos karinių pajėgų pasiruošimas priešintis ir ginti savo teritoriją.

Ir dujotiekio sprogimas Poltavos srityje, ir masiniai ginkluotų kovotojų Ukrainos sienos kirtimai yra naujo V.Putino plano dalis. Tokiomis aplinkybėmis esminiu klausimu tampa Ukrainos karinių pajėgų pasiruošimas priešintis ir ginti savo teritoriją. Diplomatinio krizės sprendimo šiuo metu nėra.

„Šiuo metu kaip niekada didelė atviro Rusijos ir Ukrainos karo tikimybė. Nesu tikras, ar naujasis Ukrainos prezidentas turės valios priimti ryžtingus sprendimus, bet jeigu jis to nepadarys, rytų Ukrainoje iškils įtvirtintos sienos, patikros punktai ir rasis kiti kvazivalstybės požymiai“, – įspėja A.Ilarionovas.

Rusija tikisi Vokietijos paramos

Vienintelė rimta jėga, kuri gali šiems planams sukliudyti, yra anglosaksiškas pasaulis. Jam priklauso JAV ir Didžioji Britanija. Taip pat reikia pridėti Lenkiją ir Baltijos valstybes, kurios egzistuoja ant fronto linijos.

Panašu, kad Kremliuje buvo nutarta ginti Donecko ir Luhansko liaudies respublikas bet kokia kaina, kas gali reikšti naujo karinio konflikto eskalavimą. Kremliaus planuose – vadinamojo „Rusų pasaulio“ sukūrimas.

„Vienintelė rimta jėga, kuri gali šiems planams sukliudyti, yra anglosaksiškas pasaulis. Jam priklauso JAV ir Didžioji Britanija. Taip pat reikia pridėti Lenkiją ir Baltijos valstybes, kurios egzistuoja ant fronto linijos. Kremliaus manymu, su šiomis šalimis tartis neįmanoma, todėl reikia siekti jų sunaikinimo.

Šiame konflikte Rusijos ideologai tikisi senosios Europos paramos – pirmiausia Vokietijos. Šią koncepciją palaiko kai kurios Europos politinės jėgos. Vėlgi tenka žvelgti  į Vokietiją ir Prancūziją. Šiame kontekste Ukraina matoma kaip mūšio laukas, kurio agresorius neketina atiduoti“, – teigia A.Ilarionovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

„Rusiško pasaulio“ koncepcija remiasi nuostata, kad rusų stačiatikių tauta gimė Kijeve, kur didysis kunigaikštis Vladimiras krikštijo Rusiją. Kijevas turi gyventi po vienu stogu kartu su likusiu „Rusišku pasauliu“. Dabar kitas Vladimiras nuo Ukrainos nesitrauks. Nebent kas nors tam stogui atsitiktų, teigia analitikas.

M.Saakašvilis: V.Putino klasta prieš lemiamą smūgį

Tuo tarpu buvęs Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, prisimindamas liūdną savo šalies patirtį, situaciją Ukrainoje lygina su karu Abchazijoje 1992–1993 m.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Michailas Saakašvilis

„Tuomet Eduardas Ševardnadzė (tuometis Gruzijos prezidentas, – red. past.) pasirašė tris taikos susitarimus, bet kiekvieną kartą Rusija tai išnaudodavo pergrupuodama jėgas ir užimdama naujas teritorijas.

Dabar skelbdamas paliaubas V.Putinas greičiausiai tikisi pasiekti trijų tikslų: pirmiausia – išvengti naujų Vakarų sankcijų, kurios taptų neišvengiamos, jei paliaubų nebūtų. Antras tikslas – V.Putinui Ukrainoje pavyko sukurti naujus subjektus, kuriems vadovauja banditai iš Donecko liaudies respublikos, tai leidžia jam ateityje aiškinti, kad konfliktas vyksta tarp Ukrainos ir Donecko liaudies respublikos, o ne Ukrainos ir Rusijos. Trečias tikslas – pabandyti sumažinti Kijevo budrumą, slapta sustiprinti banditų formuotes bei taip pasirengti lemiamam smūgiui bei Ukrainos karių išstūmimui iš Donecko ir Luhansko“, – savo paskyroje „Facebook“ parašė M.Saakašvilis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius