Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2022 02 28

Karybos ekspertai: didžiausios ukrainiečių problemos yra Pietuose, prie Mariupolio

Rusijai užimant vis daugiau teritorijų Ukrainos Pietuose ir bandant nutiesti sausumos kelią iš Krymo į separatistų kontroliuojamas Donecko ir Luhansko „respublikas“, būtent čia ir aiškėja didžiausios ukrainiečių bėdos, sako 15min kalbinti karybos ekspertai. Jų teigimu, taip pat pastebima ir tai, kad Rusijos pajėgos pradeda kreipti mažiau dėmesio į civilių aukas ir pradeda beatodairiškai siekti savo taktinių tikslų.
Ukrainos žemėlapis. Vasario 27 diena.
Ukrainos žemėlapis. Vasario 27 diena.

Mariupolio svarba

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N’ Loaded“ ekspertų teigimu, pirmadienį vyksta mūšiai dėl į Šiaurę nuo Mariupolio esančio Volnovachos miesto, kuris Rusijos pajėgoms yra labai svarbus.

„Iš Donecko krypties ateina priešo brigada ir jei jie ten pralaužtų, tuomet į Mariupolį eitų iš dar vienos krypties. Šiam momentui jie supa Mariupolį, Berdianską paėmė ir toliau eina link Mariupolio. Eina brigada, kuri spaudžia Mariupolį iš rytų, dabar atėjo iš Vakarų ir iš esmės supa miestą“, – sako jie.

Puolimo iš Krymo žemėlapis
Puolimo iš Krymo žemėlapis

Gynybos analitiko dr. Egidijaus Papečkio teigimu, apsuptas Mariupolis rusams atrištų rankas siekti ir kitų tikslų.

„Mariupolio kritimas jiems leistų išlaisvinti labai daug jėgų kitam puolimui vystyti (...) Mariupolio praradimas būtų didžiulis moralinis smūgis ir jei jie išsilaisvintų toje pusėje, jiems atsilaisvintų didžiulės pajėgos“, – 15min sakė jis.

VIDEO: Rusijos kariuomenė apšaudė Charkivą – moteriai nutraukė koją, automobilyje sudegė šeima

Analitikai abejoja, kad ukrainiečiai bandytų trauktis iš apsuptų miestų, tačiau kelia klausimų ir dėl jų galimybių kontratakuoti.

„Nemanau, kad Mariupolis greitai kris, jie laikysis ten apsupti, kaip ukrainiečiai dažnai daro. Bet pagalbos nėra iš kur sulaukti – jūrą kontroliuoja rusai ir juos apsupa sausuma. Gal jie ras jėgų kontratakuoti, bet visa ta technika, kurią atgabens ukrainiečiams, yra gynybinė. Nieko ukrainiečiai negaus, kas padidintų jų galimybes kontratakuoti ir pulti kažkur. Jeigu tu tik giniesi ir traukiesi, tai anksčiau ar vėliau ir tavo žaidimo aikštelė susitraukia“, – teigė E.Papečkys.

Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys
Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys

„Locked N’ Loaded“ ekspertai priminė ir apie pastarąją parą vykusią ukrainiečių kontraataką prie kiek vakariau nuo Mariupolio esančiame Melitopolyje, kur gynėjai buvo priversti atsitraukti nepasiekę tikslų.

Anot jų, kova dėl pietinio Dnepro kranto dar vyksta, galutinės pergalės Rusijos pajėgos dar nėra pasiekusios.

„Greičiausiai Vasilyvką laiko ukrainiečiai, bet rusai yra jau Mikhailyvkoj, Tokmake. Gal jie nekontroliuoja jų, bet bent jau yra netoli. Dieną gali būti mūšiai dėl Vasilyvkos, nes tai yra labai svarbus miestas kelyje link Zaporožės“, – svarstė jie.

Rusijos pajėgos šiame regione naudoja ir daug desantininkų pajėgų ir taip bando perlaužti jiems sunkius momentus, išnaudoti jėgų persvarą ir pasinaudoti turima inercija.

„Be sėkmingų sausumos operacijų, logiškai mąstant, neturėtų būti metami nei jūrų, nei oro desantai. Žiūrint visas karo dienas, gan gerai su desantu tvarkosi ukrainiečiai, atmuša jį. Reiškia, kad yra kažkokių rezervinių pajėgų, kurios reaguoja gana greitai į desantininkus“, – teigė ekspertai.

Kova taip pat vyksta ir už Dnepro – Chersone ir Mykolajive – aplink miestus ir priemiesčius, tačiau kol kas Rusijos pajėgos jų nėra apsupusios ir nekontroliuoja.

„Nuo Krymo jie išsiplėšė gabalą nemažą Ukrainos. Jeigu žiūrime į žemėlapį, matome, kad jie dabar čia turi nemenką placdarmą ir pakankamai neblogai ten, už Dnepro, jaučiasi“, – sakė E.Papečkys.

Pietūs jungiasi su Rytais

Pietų kova svarbi ir Jungtinėms operacijų pajėgoms, kurios gina Donecko ir Luhansko frontą. Mariupoliui patenkant į rusų užimtą zoną, ukrainiečių pajėgoms tenka gerokai atsakingiau saugoti ir savo flangą.

„Jeigu žiūrint iš operacinės pusės, tai visas Ukrainos gylis yra į Vakarus. Tam, kad tą gylį išlaikytum, turi flangus dengti. Jungtinės operacijų pajėgos saugo iš esmės dėl tos pačios priežasties – mušasi dėl Volnovacho, Vasilyvkos, Zaporožės – ten irgi bus blokavimo vienetai, kurie neleis suspausti žnyplių“, – sako „Locked N’ Loaded“ ekspertai.

Anot jų, kol kas ukrainiečiams gana neblogai pavyksta saugoti kairįjį savo flangą, kurio Rusijos pajėgoms, bandančioms iš pietryčių apeiti Charkivą, nepavyksta atakuoti.

Charkivo puolimo žemėlapis
Charkivo puolimo žemėlapis

„Reljefas ten yra labai kalvotas, miškingas ir greičiausiai ten laiko, išnaudoja geografines kliūtis, kad neapeitų iš Šiaurės Jungtinių operacijų pajėgų. Taip pat, prie Primorsko ir Pečenych miestelių buvo užtvanka, kuri ukrainiečių buvo specialiai atidaryta ir užtvindyta visa vietovė, ir dabar koncentruojami gynyba į Čiuhyvę. Ten yra tas butelio kakliukas, kurį atlaikydamas iš esmės atremi nuo Charkivo visą ašį“, – teigė ekspertai.

Pasikeitęs požiūris į civilius

Kone iš visų pusių apsuptą Charkivą Rusijos pajėgos sekmadienį ir pirmadienį atakuoja gerokai intensyviau ir beatodairiškiau, nekreipdamos dėmesio į galimas civilių aukas. Anot E.Papečkio, to ir buvo galima tikėtis.

„Čia tokia taktika, kurios mes visada laukėme Lietuvoje – kur jie ateina ir sulaukia pasipriešinimo, ten griauna miestą nepaisydami civilių aukų. Civilių aukos, palyginti, labai nedidelės buvo per pirmas keturias dienas“, – sakė jis.

„Turi jie taktiką, kurią naudojo Sirijoje – tiesiog lyginimas kvartalų dideliais kiekiais amunicijos, ir čia iki to labai greitai galima prieiti, kad kvartalai, kuriuose bus didesnis pasipriešinimas, bus tiesiog bombarduojami“, – teigė E.Papečkys.

Stebinti Rusijos karių veiksmus panašios mintys kyla ir „Locked N’ Loaded“ ekspertams.

„Turbūt buvo pasakyta, kad mažiau žiūrėti civilių aukų – siekti operacinių ir taktinių tikslų, iš principo nekreipiant dėmesio, jei gali žūti civilių. Iš viešų šaltinių galima spėti, kad tokie nurodymai buvo duoti kariams“, – svarstė jie.

Daugėja ir atvejų, kai Rusijos kariai smurtu atsako juos stabdantiems ar tiesiog važiuojantiems civiliams, ko per pirmąsias karo dienas nebuvo matyti.

VIDEO: Ukrainietis pasidalino vaizdo įrašu, kuriame matyti ką tik apšaudyta gyvenvietė

„Jeigu tarp karių kyla smurtas, tai reiškia, kad nepavyksta vadams pasiekti tikslų – įvairiuose lygmenyse nėra pasiekiami tikslai pagal suplanuotą planą, laiko ašį ir tada žiaurumas didėja. Netiesioginės ugnies naudojimas irgi koreliuoja su tuo, kad realiai mažiau žiūrima civilių interesų, aukų“, – teigia ekspertai.

„Nenustebčiau, kad artėja momentas, kai iš tiesų pradės nesiskaityti su civiliais. Jau atsirado kalba apie „banderomobilius“ – oficialiai Rusijos gynybos ministerija pranešė apie automobilius, kuriuose esą sustatyti kulkosvaidžiai. Akivaizdu, kad jie bando civilius parodyti kaip teroristus, bet tuo pačiu ir turi paaiškinimą tam, jei kažkas parodys, kad buvo sunaikintas lengvasis automobilis“, – sakė E.Papečkys.

Kitose kryptyse – be žymesnių pokyčių

15min kalbintų ekspertų nuomone, kitose puolimo kryptyse Rusija kol kas nepasiekia didesnių pergalių, judėjimas jose yra gana lėtas.

Svarbios kovos vyksta į šiaurės rytus nuo Kijevo, kur kaunamasi dėl Černihivo miesto. Jį užėmus ten veikiančios Rusijos pajėgos galėtų bandyti susijungti su iš Rytų ateinančiomis pajėgomis ar judėti link Kijevo, taip apsupdami Ukrainos sostinę ir iš Šiaurės rytų.

„Netgi jeigu perlauš Černihivą, kur puola keliomis brigadomis nuo Šiaurės, o dabar dar remianti kryptis ir iš Vakarų – nuo Černobylio – ateina, ten yra labai nepatogūs keliai“, – sako ekspertai.

Anot jų, šiame kelyje yra daugybė vietų, kur kolona gali būti lengvai sustabdoma, todėl greičiausiai Rusijos pajėgos rinktųsi kitas kryptis ir siektų susijungti su iš Sumų ateinančiomis pajėgomis.

Kijevo puolimo žemėlapis
Kijevo puolimo žemėlapis

Tiesa, čia ukrainiečių pajėgos laikosi tvirtai ir nesitraukia toliau Kriukovo ir Konotopo miestų.

„Ukrainiečiai turi laikyti būtinai nuo Konotopo kryptį. Prie Kriukovo nepraėję rusai remia Sumų kryptį, Romny miestelis, kaip kelių mazgas, irgi tapo tam tikru kovos židiniu, kur rusai stengsis prasiveržti, o ukrainiečiai stengsis sustabdyti“, – teigia „Locked N’ Loaded“ analitikai.

Nors Rusijos pajėgos pirmadienį pranešė, kad viešpatauja Ukrainos oro erdvėje, tačiau ekspertų nuomone, tai nėra visiška tiesa – ukrainiečių pajėgos vis dar suduoda smūgius, nors jų kiekis ir mažėja, o Rusijos dominavimas pamažu stiprėja.

VIDEO: Mikolajivo srityje sulaikytų diversantų pasakojimai

„Net ir Bayraktarų žygdarbiai Ukrainos pusėje, jų efektyvus panaudojimas atakuojant stovinčias kolonas rodo, kad jie nekontroliuoja visos oro erdvės, jie kontroliuoja tik tam tikrus tarpus. Ir ukrainiečiai sako, kad jų oro gynyba veikia, o karinės oro pajėgos vyksta toliau. Tiesa yra kažkur per vidurį – dominuoja rusai, bet nekontroliuoja visos oro erdvės“, – tikina „Locked N’ Loaded“ analitikai.

E.Papečkio teigimu, artimiausiomis dienomis galime matyti šiokį tokį Rusijos pajėgų sulėtėjimą, siekiant išnaudoti savo persvarą ir užimant naujas nedideles teritorijas.

„Jeigu matys, kad apslopo ukrainiečių jėgos, turės šviežių pajėgų ir bandys jau rimtai pulti“, – sako jis.

Jis ir dar kartą atkreipė dėmesį, kad mes iki šiol nežinome, kaip laiko ašyje savo operacinius tikslus yra išdėliojusi Rusija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius