-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 09

Padėta simbolinė plyta Kauno centro ateičiai

Pirmadienį Kauno visuomenei buvo pristatytas Kauno pieno centro konversijos projektas „Karaliaus Mindaugo Apartamentai“ ir oficialiai pradėti statybos darbai. Simbolinę plytą į tarpukariu statyto ir šiuo metu rekonstruojamo pastatų ansamblio sieną įmūrijo Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas ir projekto architektas Algimantas Kančas.
Kaune bus statomi nauji būstai
Kaune bus statomi nauji būstai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Artimiausius metu naujam gyvenimui bus prikeltas visas kvartalas – tarpukariu garsių Lietuvos architektų suprojektuotas Kauno pieno centro kompleksas.

„Linkiu šiam projektui ir jo vystytojams sėkmės ir tikiuosi, kad dar viena Kauno teritorija bus prikelta naujam gyvenimui. Tai puikus projektas ir tikiuosi, kas ji bus įgyvendintas, o kauniečiai, kurie vertina miestietiško gyvenimo ritmą, čia galės įsikurti jau artimiausiu metu“, - sakė Kauno miesto meras A. Kupčinskas.

Kaunas gręžiasi į upes

Į projekto pristatymą, pavadintą „Atgimstančios istorinės Kauno erdvės“ gausiai susirinkę kauniečiai išgirdo net tik legendinio Kauno „Pieno centro“ istoriją, bet taip pat buvo supažindinti su įvairiais, net ketverius merus trukusiais, šio istoriškai labai svarbaus objekto projektavimo darbais.

Specialistų teigimu, Kauną galima tituluoti Lietuvos moderniosios  architektūros sostine, kurios pastatai ir jų kompleksai neatsilieka nuo to meto Vakarų Europos modernistinių tendencijų. 

„Mano svajonė pildosi – Kaunas gręžiasi į upes. Tai, kas prasidėjo Niujorke su Jurgiu Mačiūnu praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje, pagaliau atkeliavo ir į Lietuvą, - kalbėdamas apie senų industrinių pastatų konversiją kalbėjo architektas A. Kančas. –  Jeigu kituose miestuose būstai daromi tarybinėse gamyklose, tai čia mes vystome  projektą pagal geriausias vakarietiškas tradicijas. Naujam gyvenimui prikeliamas istorinis, savo unikalią dvasią turintis pastatų ansamblis“

Architekto teigimu, šis projektas turėtų pastūmėti ir kitų, šalia esančių, senajame Kauno Karmelitų industriniame rajone išlikusių senųjų pastatų rekonstrukciją.

Industrinio modernizmo perlas

Specialistų teigimu, Kauną galima tituluoti Lietuvos moderniosios  architektūros sostine, kurios pastatai ir jų kompleksai neatsilieka nuo to meto Vakarų Europos modernistinių tendencijų. 

Ypatingą dėmesį specialistai atkreipia į industrinės architektūros paveldą. Vadinamoje Karmelitų teritorijoje istoriniame Kauno centre kūrėsi reikšmingiausi to meto pramonės objektai, tarp kurių - ir Kauno pieno centras, kurį specialistai vertina kaip vertingiausią iki šių laikų išlikusį modernios industrinės architektūros paminklą ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje.

Kauno pieno centro autoriai žymiausi to meto architektai, atvežę į Lietuvą vakarietiškos architektūros madas: Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, Jonas Kova-Kovalskis bei Bronius Elsbergas.

Prieš šešerius metus gamykla išsikėlė iš Kauno centro ir istorinių pastatų kompleksas prie Nemuno kuriam laikui apmirė. Pirmadienį šioje 1,26 hektarų ploto teritorijoje  įgyvendinamas visiškai naujas, projektas, simbolizuojantis tarpukario architektūros  ir modernių sprendimų sintezę.

Nedideli būstai aktyviam žmogui

„Šio projekto sėkmė mums nekelia abejonių – retas nekilnojamojo turto projektas gali didžiuotis tokia išskirtine vieta. „Karaliaus Mindaugo Apartamentai“ įsikurs prestižiniame Naujamiesčio rajone, šalia svarbiausių miesto istorinių, kultūrinių, administracinių, pramogų ir prekybos objektų.  Čia pat – Nemunas. Jo ir Neries krantinėmis pro Nemuno salą su „Žalgirio arena“ iki pat Kauno pilies driekiasi naujai nutiestas pėsčiųjų ir dviračių takas“, - teigė projekto vystytojų atstovas Karolis Matulevičius.

Nedideli būstai aktyviam didmiesčio žmogui, ištrynusiam ribą tarp darbo ir laisvalaikio – toks yra projekto vystytojų siekis. Šimtas 20 - 30 kv.m. ploto butų viename pastatų bus įrengta jau pirmajame komplekso rekonstrukcijos etape.  Kitame keturių aukštų pastate su mansarda planuojami didesni, apie 50 kv. m. ploto butai.  Trečiasis pastatas, esantis Prietilčio gatvės pusėje, bus suskirstytas į dešimt kotedžų per du aukštus po 80 kv. m. Juos patogiai galima pritaikyti ir komercijai.

Pasak projekto vystytojų, į Kultūros vertybių registrą įtrauktų statinių fasadai keisis nežymiai, išsaugoti liks vietos istoriją ir dvasią atspindintys akcentai, tačiau modernūs šiuolaikinių architektų sprendimai bus pritaikyti įrengiant bendrąsias erdves, rekonstruojant stogą. Vienas iš įdomesnių projekto akcentų - aptverta ir apšviesta Niujorko stiliaus krepšinio aikštele ant vieno iš pastatų stogo.

Projekto pabaigoje į gyvenamąsias erdves bus rekonstruotas komplekso perlas – architekto V.Landsbergio-Žemkalnio suprojektuotas 1933-ųjų statybos administracinis pastatas su vaizdu į Nemuną.

Planuojama, kad pirmieji gyventojai „Karaliaus Mindaugo Apartamentuose“  įsikurs jau 2014 m. pabaigoje čia.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius