-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 01 02

Kauniečiai vietoje baro renkasi į bėgimą už blaivią Lietuvą

Dalis kauniečių pirmojo 2015 metų penktadienio vakarą leis netradiciškai – užuot ėję į barus ir kavines, jie rinksis į tradicinį bėgimą.
Bėgimo dalyviai
Bėgimo dalyviai

Kauno miesto gyventojams ir svečiams senamiestyje ir Laisvės alėjoje teko ne kartą stebėti grupės žmonių bėgimą „Už blaivią Lietuvą“. Kiekvieną pirmą mėnesio penktadienį 18 val. Kaune, o taip pat ir kituose Lietuvos miestuose bei kitose pasaulio valstybėse, kur yra lietuvių, vyksta masinis bėgimas miesto gatvėmis, skirtas blaivybei ir sveikam gyvenimo būdui propaguoti.  

„Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti mažų mažiausiai keista, kad penktadienio vakarą, kai paprastai žmonės po darbų atsipalaiduoja baruose prie alaus bokalo ar stiklo viskio, jaunimas per patį miesto centrą su vėliavomis bėga už blaivybę. Bet užtenka tik pasidomėti statistika, kokio masto žalą sukelia alkoholio vartojimas mūsų šalyje – ir bėgimas už blaivią Lietuvą sveiko proto žmogui tampa savaime suprantamu, – teigia bėgimuose dalyvaujantis Artūras Stoškus. – Pagal suvartojamą alkoholio kiekį Lietuva yra trečioje vietoje pasaulyje. Tarp Europos Sąjungos valstybių užimame netgi pirmą vietą! Per paskutiniuosius 10 metų nepilnamečių alkoholio suvartojimas išaugo net 7 kartus. Didėjantis vaikų alkoholizmas ir susirgimų kepenų ciroze skaičiai neleidžia likti abejingu. Jei anksčiau man kas nors būtų pasakęs, kad aš bėgsiu už blaivią Lietuvą, tai tikrai būčiau skaniai pasijuokęs. Tačiau pradėjus domėtis šia tema juokas nebeima".

„Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti mažų mažiausiai keista, kad penktadienio vakarą, kai paprastai žmonės po darbų atsipalaiduoja baruose prie alaus bokalo ar stiklo viskio, jaunimas per patį miesto centrą su vėliavomis bėga už blaivybę. Bet užtenka tik pasidomėti statistika, kokio masto žalą sukelia alkoholio vartojimas mūsų šalyje, – teigia bėgimuose dalyvaujantis Artūras Stoškus

Anot bėgimo dalyvio, kiekvienas privalo prisiminti, kad dėl svaigalų vartojimo kyla nusikaltimai, smurtas, agresija, nesantaika šeimose, sveikatos sutrikimai, darbingumo praradimas, pragyvenimo šaltinio praradimas, nesavalaikės mirtys, žūtys, savižudybės, moralinė degradacija, intelektinė degradacija, materialaus turto niokojimas ir kt.

“Todėl bet kokios iniciatyvos atkreipti visuomenės dėmesį į vieną didžiausių mūsų visuomenės ydų – besaikį alkoholio vartojimą – mano nuomone, yra sveikintinos. Palaikau blaivybės judėjimus. Kiekvienam siūlau nors kiek prisidėti prie jų veiklos. Pradžiai bent pasidomėti jų skelbiama informacija, kuri nėra moralizuojanti. Užtenka iškalbingų faktų, kad suprastum, jog šiandieninis alkoholio vartojimas kelia rimtą grėsmę mūsų šaliai. O ši bėgimo akcija yra pozityvi, linksma, kelia nuotaiką, suburia žmones. Džiaugiuosi, kad apie ją sužinojau ir prisijungiau“, – tikino A.Stoškus.

Kauniečiai startuoja ir finišuoja prie Motiejaus Valančiaus paminklo Rotušės aikštėje. Trasa: Rotušės aikštė, Vilniaus g., Laisvės al. iki Soboro ir atgal (atstumas ~4.5 km). Taip pat galima bėgti sutrumpintą variantą: Rotušės aikštė, Vilniaus g., Laisvės al. iki fontano ir atgal (atstumas ~3.0 km).

Spontaniška iniciatyva kilo prieš porą metų. 2012 m. liepos 6 d., Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, Londone, Vilniuje, Kaune, Alytuje ir Palangoje įvyko pirmasis bėgimas už blaivią Lietuvą. Lietuvos sveikuolių sąjungos ir Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos vadovai Dainius Kepenis ir Aurelijus Veryga paskatino šią gražią idėją išplėtoti kuo platesniu mastu. Dabar bėgama ir dideliuose miestuse, ir mažose gyvenvietėse. Tai spontaniškas ir savanoriškas blaivybei ir sveikam gyvenimo būdui prijaučiančių žmonių susibūrimas.

Bėgimus lydi šūkiai „Tik blaivi tauta gali išlikti“, „Už žalią, sveiką, blaivią Lietuvą“. Bėgimai nėra orientuoti į ilgas distancijas. Tai nėra sportinis renginys ir jame dalyvaujantys neprivalo būti sportininkai. Susiformavo tradicija bėgti nemažiau kaip 3 km – tiek, kiek milijonų lietuvių yra pasaulyje. Bėgama neskubant. Kiekvienas, prisidėjęs prie bėgimo, nesivaržo ir bėga pagal savo norus ir galimybes.

Bėgimo „Už blaivią Lietuvą“ akcija vyksta būtent miestų ir gyvenviečių centruose, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį. Bėgimuose gali dalyvauti įvairaus amžiaus ir pasiruošimo žmonės.

Organizatoriai kviečia kiekvieną pirmą mėnesio penktadienį, 18 val., prisijungti prie bėgimo „Už blaivią Lietuvą“. Pageidautina būti apsirengusiems žaliais rūbais arba turėti tokios spalvos atributikos.

Bėgimo dalyviai

Bėgimo dalyviai
Bėgimo dalyviai
Bėgimo dalyviai
Dalyviai prie Debesų eglės
Dalyviai prie Debesų eglės
Bėgimo dalyviai prie Kauno rotušės
Bėgimo dalyviai prie Kauno rotušės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius