Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 11

Kazachstano mįslė: į šalį grįžo ramybė, bet nėra atsakymo, kas ją supurtė

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas antradienį pranešė apie Rusijos vadovaujamų pajėgų kontingento pasitraukimą iš šalies. Šios pajėgos turėtų pasitraukti po dviejų dienų, o Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pajėgos Kazachstane dislokavo kiek daugiau nei 2 tūkst. karių ir 250 sunkiosios karinės technikos vienetų. Atrodo, jog Kazachstano valdžia sutramdė riaušėmis virtusius protestus, kuriuos K.-J.Tokayevas vadina bandymu įvykdyti perversmą. Tačiau iki šiol neaišku, kas tą perversmą bandė įvykdyti.
Neramumai Kazachstane
Neramumai Kazachstane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai portalo 15min video laidoje „15/15“ diskutavo Lietuvos ambasadorius Kazachstane Gintautas Vasiulis ir Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Gintautas Mažeikis.

– Pone ambasadoriau G.Vasiuli, kaip suprantu, interneto ryšys vis dar nėra pats patikimiausias dalykas Kazachstane?

Deja, interneto ryšys dar nėra pats patikimiausias dalykas, taip pat ir kiti ryšiai, ypač mobilusis ryšys ir mobilusis internetas iš karto labiausiai pradėjo strigti. Ilgą laiką, tiesą sakant, ir pastarosiomis dienomis, turėjome problemų ir su laidiniu telefono ryšiu. Tai turbūt ir yra pati didžiausia problema šiandien tiek bandant suvokti tikrąją situaciją Kazachstane, tiek bandant susisiekti su Lietuvos institucijomis.

– Protestai protestais, jie gali vykti visur ir vyksta pasaulyje, demokratinėse šalyse taip pat. Bet kodėl tada reikia blokuoti tiek mobilųjį interneto ryšį, tiek paprastą mobilųjį ryšį. Kodėl jis buvo išjungtas?

Iš tikrųjų, kaip jūs sakote, protestai gali vykti ir vyksta visame pasaulyje. Tiktai ne visame pasaulyje ir ne visuomet tie protestai taip greitai pavirsta masinėmis riaušėmis, kaip atsitiko Kazachstano atveju, ypač pietų Kazachstane ir ypač Almatos mieste. Ir tada tokia proga prasideda įvairus specialiųjų priemonių taikymas, kas, deja, šiuolaikinėmis sąlygomis reiškia ir ryšio apribojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius