-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 25

Kijevo gyventoja: žmonės stovi eilėse prie ginklų – ketina ginti savo namus iki paskutiniųjų

Ukrainietė Olena Noinec randa laiko pokalbiui, nors jo katastrofiškai trūksta – moteris padeda neįgaliems gyventojams Kijeve atsidurti slėptuvėse. Oro antskrydžių metu jose slepiasi ištisos šeimos, leidžiama pasiimti ir naminius gyvūnus. Pasak Olenos, panikos mieste nėra – dalis gyventojų išvyko jau vakar, o likę nusiteikę kovoti ir ginti savo namus. Daugybė žmonių stoja į savanorių gretas, gauna ginklus ir patruliuoja gatvėse. Kiti duoda kraujo – baiminamasi, kad netrukus jo gali prireikti labai daug.
Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje
Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Yra informacijos, kad Kijevas jau apsuptas rusų pajėgų. Kaip yra iš tiesų?

– Jau kelias valandas Kijevo pakraščiuose vyksta kovos. Buvo likviduotos kelios Rusijos diversantų grupuotės. Ryte net buvo sulaikytas ukrainietiškas „Kamaz“, pilnas rusų karių, kurie buvo persirengę ukrainiečių uniformomis. Nuo pat ryto visame mieste kaukia oro pavojaus sirenos.

Laukiame naujos Rusijos pajėgų kolonos – yra informacijos, kad jie pajudėjo iš Baltarusijos. Jie iš pradžių judėjo Sumų sritimi šalies šiaurėje – akivaizdu, kad jų tikslas Kijevas.

Taip pat buvo žinių, kad jie judėjo Černigovo sritimi, tačiau ten rado susprogdintus tiltus ir negalėjo persikelti. Tačiau vėliau, netoli pasienio su Baltarusija, Černobylio zonoje, jie surentė pontoninį tiltą, juo persikėlė ir pasiekė Kijevą.

– Kokios nuotaikos vyrauja Kijeve?

– Labai daug žmonių prisijungė prie savanoriškų krašto apsaugos pajėgų. Nemažai žmonių išvažiavo, tačiau tai – daugiausia tie, kurie pastoviai negyvena Kijeve. Dauguma Kijevo gyventojų liko ginti savo namų. Gatvėse tuščia – jose patruliuoja savanoriai. Įstoti į jų gretas galima supaprastinta tvarka – tereikia pateikti pasą, išduodamas ginklas ir gali eiti patruliuoti gatvėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Savanoriai su ginklais Kijeve
AFP/„Scanpix“ nuotr./Savanoriai su ginklais Kijeve

Labai daug žmonių ima ginklus – vakar visi buvo išdalyti, šiandien ryte atvežė naujų.

– Nejaučiate būtiniausių prekių, maisto trūkumo?

– Didelio trūkumo kol kas nejuntame. Labai daug verslo atstovų neatlygintinai padeda kariams – renkamas maistas, organizuojamas jo tiekimas.

Vakar veikė visos parduotuvės, šiandien gerokai mažiau, tačiau žmonės tarpusavyje dalijasi informacija – kur veikiančios parduotuvės, vaistinės. Deficito nėra.

VIDEO: Ukrainoje: rusų tankas pervažiavo automobilį

– Kaip dėl slėptuvių? Ar jose telpa visi?

– Taip, žmonės labai geranoriškai priima kitus – nepažįstamus. Visi esame ištikti vienos bėdos. Be to, pastoviai slėptuvėse laiką leidžia daugiausia asmenys, kurie neįgalūs, kurie negali taip lengvai patys iš jų išeiti. Pati padėjau įsikurti kelioms tokioms grupėms.

Kiti žmonės nuolat ten nebūna – norisi išeiti, bent dangų pamatyti, kitaip gali „nuvažiuoti stogas“.

Šiandien ryte buvo išties nemažai žmonių slėptuvėse, nes tris ar keturis kartus skelbė oro pavojų. Buvo numuštas lėktuvas, jo nuolaužos nukrito ant gyvenamojo namo, buvo nukentėjusių. Po šio įvykio daugiau žmonių susirinko į slėptuves.

Pagal taisykles į slėptuves neturėtų leisti su gyvūnais, žmonės nerimavo, nenorėjo palikti savo mažųjų draugų. Žmonės labai džiaugiasi, kad į šį reikalavimą žiūrima atlaidžiai – susirenka ir su šunimis, katėmis, visur priima.

– Visi norintys spėjo išvažiuoti?

– Manau, kad taip. Visi panorę tą padaryti išvyko jau vakar. Likusieji apsisprendė ginti savo namus. Vakar išvažiavimo iš Kijevo keliuose buvo daugiau mašinų.

Degalinės nespėja suktis, kai kuriose baigiasi degalai, tačiau tai ne dėl to, kad jų trūktų, o todėl, kad tiesiog labai daug judėjimo, nesusitvarko su apkrovomis.

– Šiuo metu ligoninėse daug sužeistųjų?

– Kol kas ne, tačiau žmonės labai aktyviai aukoja kraują. Tikėkimės, kad jo nepritrūks. Liūdna prognozuoti, tačiau jau netrukus jo gali prireikti nemažai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusija tęsia karinius veiksmus Ukrainoje

– Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šalies visuomenėje buvo vertinamas prieštaringai – jo reitingai gerokai smuko nuo to laiko, kai didžiule balsų persvara laimėjo rinkimus. Kaip ukrainiečiai vertina jo gebėjimą valdyti šalį karo metu?

– Jis puikiai tvarkosi – niekas to net nesitikėjo. Manau, kad to nesitikėjo ir Vladimiras Putinas.

Tikėtina, kad tai buvo jo plano dalis – viltis, kad V.Zelenskis silpnas prezidentas, jis išsigąs ir pabėgs. Tikėtina kad V.Putinas laukė, kad jis tiesiog pabėgs ir vietoj jo bus galima prezidentu paskelbti savo statytinį.

Yra žvalgybos duomenų, kad rusų taikiniu buvo vyriausybinis kvartalas Kijeve. Rusai, matyt, tikėjosi, kad išsilakstys visi – deputatai, prezidentas ir jie galės čia nebaudžiami daryti ką nori. Tačiau dauguma mūsų deputatų liko. Išsilakstė tik prorusiški – tie pabėgo iš šalies dar iki karo pradžios.

– Vienas iš kertinių rodiklių, lemsiančių karo eigą, tai, kiek bus Ukrainos gyventojų, lojalių okupaciniam režimui. Ar jų daug?

– Na, tokių tikrai yra. Tai priklauso nuo regiono. Tradiciškai, šalies pietuose daugiau prorusiškai nusiteikusių. Tačiau lemiamas rodiklis yra ne tai, kiek daug jų bus, o kokie jie bus aktyvūs. Aktyvūs gyventojai labiau matomi, jie daug ką lemia.

„Rusų taikos“ šalininkai labai pasyvūs – jie drąsiai burba tik savo virtuvėse, tik jose šlovina V.Putiną, tačiau jie tikrai nebėgs savanoriauti, neis duoti kraujo, neatlygintinai nemaitins karių. O proukrainietiškai nusiteikę žmonės labai aktyvūs ir sugeba susitelkti.

Ukrainoje yra labai daug rusakalbių žmonių Ukrainos patriotų. Pastaruoju metu jie principingai ima vartoti ukrainiečių, ne rusų kalbą. Tai jų principinė pozicija.

– Lietuvoje jau pirmą karo dieną buvo aktyviai renkamos aukos nukentėjusiems nuo karo Ukrainoje. Jūs jaučiate Lietuvos paramą?

– Ne tik Lietuvos, bet ir Estijos, Latvijos, Lenkijos. Mes džiaugiamės pagalba ir parama, mums tai gyvybiškai svarbu.

Mums itin svarbu ir tai, kad Lietuva pripažįsta karo faktą, vadina daiktus savais vardais. Kad tai ne „taikdarių pajėgos“, kaip sako V.Putinas, o okupantai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius