Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 26

Kliba šešėlinio ministro T.Tomilino kėdė, gali atsirūgti ir kitiems palaikiusiems partnerystę

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sako nebandysiantis šalinti iš partijos savo pavaduotojo Tomo Tomilino, kuris, kitaip nei „valstiečių“ frakcijos dauguma, Seime pasisakė už Partnerystės įstatymą. Bet, anot jo, gali būti svarstoma, ar T.Tomilnui dera tęsti darbą šešėlinėje LVŽS Vyriausybėje. T.Tomilinas tikina, kad postų nesilaiko ir yra pasiruošęs priimti „baudą“.
Ramūnas Karbauskis ir Tomas Tomilinas
Ramūnas Karbauskis ir Tomas Tomilinas / 15min nuotr.

Partnerystės įstatymo pataisos Seime antradienį nepraėjo nė pirmojo slenksčio.

Seimo frakcijos dėl jų nebuvo vieningos, nuomonės išsiskyrė ir opozicijoje veikiančių „valstiečių“ gretose.

Nors didžiuma šios frakcijos narių balsavo „prieš“, o vienas susilaikė, trys Seimo „valstiečiai“ – nepartiniai Lukas Savickas ir Rūta Miliūtė bei LVŽS pirmininko pavaduotojas, šešėlinis partijos socialinės apsaugos ir darbo ministras T.Tomilinas – pataisas palaikė.

Pastarasis, pabrėžęs, kad tai – jo asmeninė nuomonė, Seime rėžė aistringą kalbą – teigė, kad homoseksualai irgi yra žmonės, dėl partnerystės įteisinimo ragino siekti kompromiso.

„Už šį projektą, kaip jis šiandien surašytas, priėmimo metu aš negalėsiu balsuoti. Reikės daryti kompromisus, reikės ieškoti išeičių, reikės patenkinti visas puses. <...>

Homoseksualūs asmenys yra žmonės, ir todėl <...> tai gali šiek tiek būti panašu į santuoką, nes tai tie patys lietuviai, tie patys žmonės.

Bet pirmiausia, kolegos, susitarkim, homoseksualūs asmenys yra žmonės, ir todėl <...> tai gali šiek tiek būti panašu į santuoką, nes tai tie patys lietuviai, tie patys žmonės. Jų DNR yra tokia pat, todėl mes pirmiausia turime gerbti juos kaip žmones“, – per Seimo posėdį kalbėjo T.Tomilinas.

Veikė prieš partijos programą?

Reaguodamas į viešus kolegos pasisakymus ir poziciją Partnerystės įstatymo klausimu, R.Karbauskis apie tai pažadėjo „šnekėtis“ partijoje.

„Šnekėsim, kai šauksim tarybos posėdį.

O pasakyti jam (T.Tomilinui – 15min) reikia tai, ką pasakyčiau bet kuriam partijos nariui, kada jis veikia nesiremdamas mūsų partijos vertybinėmis nuostatomis, programa, kada jis pasisako visiškai priešingai“, – 15min komentavo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

LVŽS į 2016 metų rinkimų programą įsirašė tikslą keisti Civilinį kodeksą ir numatyti, kad, nekuriant šeimos teisinių santykių, bendrą ūkį vedantys skirtingų lyčių asmenys galėtų spręsti finansinius, paveldėjimo ir kitus klausimus.

„Mūsų nuomone, valstybinė šeimos politika turi būti orientuota ne į perteklinių teisinių institutų kūrimą, bet į Lietuvos šeimų gerovės skatinimą.

Partnerystės institutas yra perteklinis, jis pasižymi trumpalaikiškumu, mažesne atsakomybe, todėl manome, kad tai nėra Lietuvos šeimoms palankus teisinis institutas.

Tačiau sieksime, kad bendrą ūkį vedantiems skirtingų lyčių asmenims būtų sudarytos galimybės spręsti finansinius, paveldėjimo ir kitus klausimus, nekuriant šeimos teisinių santykių“, – dėstoma LVŽS programoje.

Problema – vieši pasisakymai

R.Karbauskis teigė, jog tiek LVŽS nariai, tiek partijos rinkėjai turi labai kategorišką nuomonę dėl partnerystės įteisinimo.

T.Tomilino norą siekti kompromiso politikas įvertino kaip išvedžiojimus:

„Pas mus tuo klausimu nėra jokių dviprasmybių, jo gi pozicija – išvedžiojimas. Jis šneka kaip visiškas, absoliutus liberalas.“

Jis šneka kaip visiškas, absoliutus liberalas.

„Mes jam sakėm, kad neprašome savo nuomonės pakeisti, būk tu kuo tik nori!

Pas mus yra žmonių, kurie turi kitą seksualinę orientaciją, priklauso LGBT bendruomenei. Mes iš to problemų nedarom, niekada nedarėm <...>, mes nediskriminuojame žmonių pagal jų orientaciją ar pagal kažką“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Tomas Tomilinas

Problema, pasak jo, ta, kad T.Tomilinas, kuris dar yra ir jo pavaduotojas, viešai reiškė priešingą partijai poziciją:

„Jis tai daro specialiai, sąmoningai, viešai ir specialiai visur, kur tik gali. Jis supranta, kad yra įdomus žiniasklaidai, nes jis teikia kitokią nuomonę, tada [žiniasklaida] gali šnekėti, kad partija turi skirtingas nuomones, partija skilo.“

Partija įvertins reitinguodama prieš rinkimus

Bet partija, pasak R.Karbauskio, neskilo, o T.Tomilas su savo nuomone esą yra vienas.

„Partija niekur neskilo, neturi jokių skirtingų nuomonių. Tai yra vieno žmogaus, sąjungos nario, kuris yra ir Seimo narys, šiuo atveju ir partijos vicepirmininkas, [nuomonė].

Partijos narių pasipiktinimas jo pareiškimais yra milžiniškas“, – tikino LVŽS pirmininkas.

Tiek T.Tomiliną, tiek kitus Seimo LVŽS frakcijos narius L.Savicką ir R.Miliūtę, pateikimo metu balsavusius už partnerystės įteisinimą, jis ragino prisiminti, kas juos išrinko ir su kokia partija jie ėjo į rinkimus.

R.Karbauskis įspėjo, jog ateityje partija gali atitinkamai įvertinti jų elgesį.

Žmonės, kurie su mumis ėjo sąrašuose, paėmė ir spjovė į pagrindines mūsų partijos vertybes.

„Gali reikšti, kad ateityje, kada partija sudarinės sąrašus po trijų su puse metų, ji visa tai įvertins, kad žmonės, kurie su mumis ėjo sąrašuose, paėmė ir spjovė į pagrindines mūsų partijos vertybes. Tai gali [nutikti], bet aš nežinau, kaip bus tada.

Tai yra skausminga ta prasme, kad mūsų rinkėjai iš mūsų tikisi visai ko kito“, – pažymėjo jis.

Nebemato T.Tomilino šešėliniame kabinete

Paklaustas, ar sieks, kad T.Tomilinas būtų šalinamas iš LVŽS, R.Karbauskis patikino, kad šio klausimo tikrai nekels, bet, anot jo, gali būti svarstoma patraukti jį iš šešėlinio socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis, Tomas Tomilinas

„Jeigu kas nors norėtų manęs paklausti, kas gali pakisti, čia vienas iš klausimų, kur tikrai gali būti pokytis.

Taryba tvirtina šešėlinių ministrų sudėtį ir taryba gali pakeisti bet kurį ministrą. Žinau, kad yra iniciatyvos, žinau, kad ministrų kabinete apie tai šnekama.

Jeigu tokia iniciatyva bus, aš ją tikrai palaikysiu, aš pats to neinicijuosiu“, – teigė R.Karbauskis ir pažymėjo, kad taryba galėtų rinktis mėnesio bėgyje.

Su bauda susitaikys

T.Tomilinas teigė, jog yra pasirengęs priimti „bausmę“, jei bus patrauktas iš šešėlinio ministro pareigų.

„Jei tarybai pasirodys, kad mano kompetencija nereikalinga, jeigu norės mane nubausti, tai nubaus. Aš pasiruošęs priimti tą baudą, – 15min komentavo jis.

Mane turėtų vertinti, ir partijos kontekste, būtent už sugebėjimą pasakyti savo nuomonę.

– Aš tikrai už postų iš viso nesilaikau, o manau, kad pirmiausia mane turėtų vertinti, ir partijos kontekste, būtent už sugebėjimą pasakyti savo nuomonę, nebijoti rūstybės, pasekmių, pagarbiai ją pasakant, gerbiant kitą konservatyvesnį, liberalesnį žmogų.“

T.Tomilinas nesutiko, kad partnerystės įteisinimui partijoje pritaria jis vienas.

Pasak jo, R.Karbauskis taip teigdamas meluoja.

Tai yra grynas, absoliutus melas.

„Tai yra grynas, absoliutus melas. <...> Tegul pabendrauja ne tik su skyrių pirmininkais, bet ir pavaduotojais, eiliniais nariais. <...> Yra dominuojanti nuomonė, bet tam nepritariančių yra labai nemažai, mes turime girdėti visas nuomones“, – ragino T.Tomilinas.

Paklaustas, ar gali būti, jog ateityje partija neigiamai įvertins jo ir frakcijos kolegų sprendimą palaikyti Partnerystės įstatymą ir tai atsispindės per reitingavimą prieš rinkimus, politikas sutiko, kad taip gali būti.

„Politikoje visada yra pasekmės. Drąsus balsavimas yra tada drąsus, kai rizikuoji kažkuo“, – sakė jis, bet pabrėžė, kad dėl to apsispręs partija, ne jos pirmininkas.

Siekė „muštynes“ perkelti į Seimą

„Reitingavimas yra sąžininga procedūra, galutinis sprendimas priklauso ne nuo partijos pirmininko. Pavyzdžiui, partijos pirmininkas nenorėjo manęs matyti vicepirmininkų sąraše – tvarkoje, bet reitingavimas nusprendė kitaip“, – prisiminė T.Tomilinas.

Politikas leido suprasti, kad ir ateityje aktyviai reikš savo nuomonę, kad ir kokia ji būtų.

„Čia yra parlamentaro darbas. Jeigu mes nekalbėtumėm ir nediskutuotumėm, mūsų nereikėtų, galima būtų steigti politbiurą ir valdyti šalį“, – sakė jis.

Pateikimo metu balsuodamas „už“ Partnerystės įstatymo pataisas, T.Tomilinas teigė siekęs, kad grumtynės dėl jų vyktų ne gatvėje, o Seime.

„Šiuo atveju man buvo svarbu, kad visuomenė nurimtų, kad mes muštynes dėl partnerystės perkeltume į parlamentą, o ne gatvėje tai paliktume.

Nėra taip, kad aš pritariu viskam 100 proc., kas parašyta tame įstatyme, bet mano argumentai buvo apie kitką“, – pažymėjo jis.

Prie įstatymo žada grįžti rudens sesijoje

Tam, kad Partnerystės įstatymo pataisos antradienį būtų praėjusios pateikimo stadiją, pritrūko vos kelių balsų.

Kaip dėl jų balsavo kiekvienas tautos atstovas, galite patikrinti čia.

Su Partnerystės įstatymu į Seimą atėję Laisvės partijos atstovai jį žada koreguoti ir iš naujo teikti rudens sesijoje.

VIDEO: 15/15: kada Partnerystės įstatymas grįš į Seimą?

Opozicijoje veikiantys „valstiečiai“ ir keletas krikdemų vietoje Partnerystės įstatymo siūlo įtvirtinti sutartis dėl bendro gyvenimo, kurias galėtų sudaryti ne tik poros, bet ir, pavyzdžiui, kartu gyvenantys giminaičiai.

Šios 2017 metais registruotos pataisos dėl bendro gyvenimo sutarčių Seime praėjo pateikimo stadiją, bet toliau nebuvo svarstytos, nes užstrigo Teisės ir teisėtvarkos komitete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius