Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aldona Juozaitytė: Kodėl Valentino?

Jau beveik dešimtmetį žymių žmonių sąraše, kuriuos norėčiau sutikti, Valentino yra užėmęs tvirtą, stabilią poziciją. Be abejonės, jis yra išskirtinis žmogus. Bet ne (tik) dėl titulų, kuriuos iškovojo. Jis juos iškovojo dėl to, kas yra. Kita vertus, tik jam tapus čempionu apie jį pakankamai daug sužinojome.
Aldona Juozaitytė
Aldona Juozaitytė / 15min.lt/Luko Balandžio nuotr.

Džiugu, kad Valentino Rossi pasisekė išnaudoti žmogiškąjį potencialą – įdarbinti savo talentą ir tapti pasaulio čempionu net 9 kartus. Šįmet jis pradeda savo 20-ąjį sezoną.  Tai – viena sėkmingiausių asmenybių motociklų sporto istorijoje.

Visų pirma, jis gimęs tą patį mėnesį ir dieną, kaip ir aš. Atrodytų, smulkmena, bet maloni. Mes esame kažkuo panašūs, net jeigu motociklai ir nebūtų bendra aistra.

VRossi maksimalus širdies ritmas prieš aštrius posūkius ar kai nutinka kas netikėto yra 125 tvinksniai per minutę.

Savo įspūdingoje karjeroje V. Rossi įrodė esminį dalyką: tai žmogaus gabumų viršenybė prieš bet kokią techniką, net ir tobulą. Laimėjęs su „Honda“, jis pasirinko prikelti „Yamaha“ ir vėl nugalėti.

Nors ir koks svarbus yra motociklas, be žmogaus jis – tik gražus, preciziškas daiktas. O įrodyti, kad šis daiktas yra technikos viršūnė, gali tik talentingas lenktynininkas.

Renkuosi Valentino ir už jo širdį, kitaip – širdies ritmą. 2008 m. gydytojai atliko įdomų tyrimą ir nustatė, kad V.Rossi maksimalus širdies ritmas prieš aštrius posūkius ar kai nutinka kas nors netikėto yra 125 tvinksniai per minutę (palyginimui, kito žinomo motociklininko Massimiliano (Maxo) Biaggi – 170). Belieka spėlioti, ar tai gamtos duota, ar yra skaidraus mąstymo ir uolaus darbo su savo mintimis pasekmė. 

Tačiau bene geriausiai Valentino asmenybė atsispindi jo santykiuose su žmonėmis. Jam labai svarbu jo draugai ir tėvai. Jeigu būtų laiko mašina, Valentino norėtų būti jaunas savo tėvas Graziano jaunystėje (prieš 30 metų) kartu su jo ir savo draugais. Tai – iškalbingas faktas. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valentino Rossi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valentino Rossi

V.Rossi ir M.Biaggi turėjo kovingą istoriją. Iš tų dienų geriausiai pamenu, kad Vale nesišaudė piktais žvilgsniais, neminėjo Maxo piktu žodžiu, netgi jeigu ir parodė vidurinį pirštą. O galbūt man tos kovos paliko įspūdį, nes buvo matyti labai ryškus kontrastas tarp šių varžovų. Ir jis buvo išties įdomus. Atrodytų, ore tvyrojo Maxo įtampa, kunkuliuojanti energija ir Valentino gebėjimas atsiriboti.

Jeremy Burgessas, talentingas inžinierius (vyriausiasis mechanikas), su Valentino dirbo 14 metų ir per tą laiką jiedu laimėjo net 80 „Moto GP“ taurių už prizines vietas etapuose. Ir nors judviejų keliai išsiskyrė 2013 m. pabaigoje, sugebėti pasirinkti tinkamą komandą ir ilgai būti kartu – tvirto charakterio savybė. Ar pasiteisins Jeremy spėjimas, kad Valentino priėmė kraštutinį sprendimą, nes artėja prie savo profesionalios karjeros pabaigos? Matysime. 

Vienas iš jauniausių Valentino varžovų – genialusis Marcas Marquezas. Jis turėtų būti V.Rossi įpėdinis, kuris gali pasiekti tiek pat ar net daugiau. Ir greičiau. Bet tai normalu – nežinia, kada pasaulis sustos, kada ateitis nebebus greitesnė už praeitį. Apie Marcą V.Rossi atsiliepia su pagarba: „Jis turi potencialą tapti visų laikų geriausiu.“ 

Nors daugelis nebetiki Valentino galimybe tapti „Moto GP“ čempionu 10-ą kartą, esu tikra – jis mano kitaip.

Dabartis mums, žiūrovams, suteikia ypatingą progą stebėti dviejų genijų kovą dėl to paties titulo. Nors daugelis nebetiki Valentino galimybe tapti „Moto GP“ čempionu 10-ą kartą, esu tikra – jis mano kitaip.

Galbūt ateityje svarstysime – Rossi ar Marquezas, taip, kaip dabar – Giacomo Agostini ar Mike‘as Hailwoodas?

Ir dar. Ne paslaptis, kad greičio herojai (tiek motociklų, tiek automobilių) traukia moteris. Vyras, kuris šiame sporte sugeba nesišvaistyti su bet kuria ar vis kita kiekviename varžybų etape, vertas pagarbos.

Valentino saugo savo asmeninį gyvenimą, o šis faktas prideda svorio – jis įrodo esąs stiprus žmogus ne tik trasoje.

Bet svarbiausia – man labai patinka V.Rossi požiūris į gyvenimą: pozityvus ir giedras jis dalinasi savo džiaugsmu, neslepia ir nusivylimų, kuriuos dažniausiai sugeba nuspalvinti linksma gaida.

Vale turi puikų humoro jausmą. Plačiai pagarsėję jo pokštai trasoje (ypač – sustojimas į WC), tačiau ir už jos ribų – jis yra maloniai nusiteikęs ir nesusireikšminęs. Tikiu, kad Valentino nėra pasikėlęs net dabar, tapęs gyva motociklizmo legenda.

Priežasčių galėtų būti ir daugiau. Valentino, sveikinu su artėjančia gimimo diena!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius