Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Alisa Miniotaitė: Ar žmonės, kurie siekia tikslų, – tikslų maniakai?

Pastaruoju metu viešoje erdvėje pasirodė keletas straipsnių, pareiškimų, kad žmonės, kurie siekia tikslų, – tai tikslų maniakai, nesveiki, išprotėję, paminantys savo asmeninį gyvenimą, šeimos interesus.
Alisa Miniotaitė
Alisa Miniotaitė / Rido Damkevičiaus nuotr.

Paprastai taip kalba žmonės, kurie negali pasigirti energija, dideliais pasiekimais ar gausiomis šeimomis. O tai reiškia, jie nesusiduria su vienu didžiausių gyvenimo iššūkių – vaidmenų derinimu. Nuostabu, kai gali būti tik mama ar tėčiu, tik darbuotoju, tik vadovu, tik studentu. Iššūkis suderinti vaidmenis tampa rimtu vidiniu konfliktu, kuris nesprendžiamas gali sukurti daug konfliktų išorėje – darbe, šeimoje ir pan. Darbo-poilsio balanso paieškos – vis dar aktuali vadybos tyrinėjimų sritis.

Mes nežinome, kas ko gailėsis: ar mama, visą gyvenimą atidavusi vaikams, apleistos savęs ir nerealizuotų talentų, ar sodininkas, kad taip ir nestojo studijuoti teisės, ar verslininkas, atsidavęs įmonei, kad nepamatė, kaip užaugo vaikai.

Kokiu tikslu autorių yra menkinami šie kalnus nuverčiantys žmonės? Ar laimingas žmogus kalba apie ką nors pašiepiamai? Ne. Galbūt išsakant savo nusistatymą, tenkinami savi interesai?

Man patinka mintyse pažaisti žaidimą „Viskam šiame pasaulyje yra vietos“. Kartais pasitaiko situacijų, kai kas nors nepatinka. Pvz., koks nors žmogus bjauriai elgiasi. Klausiu savęs, ar šitam žmogui yra vieta pasaulyje. Žinoma, yra. Viskam ir visiems vietos pasaulyje yra. Taigi pasaulis tampa turtingesnis ir nuo tinginių, ir nuo darbštuolių. Ar verta per tvorą mėtytis bulvėmis?

Kaip vienas argumentų, kodėl nereikėtų orientuotis į pasiekimus, pateikiamas faktas, kad prieš mirtį žmonės gailisi, jog per mažai laiko skyrė savo artimiesiems. Visgi, priėmus šį faktą domėn, ir toliau galima siekti savo tikslų. Tuo pačiu mes nežinome, kas ko gailėsis: ar mama, visą gyvenimą atidavusi vaikams, apleistos savęs ir nerealizuotų talentų, ar sodininkas, kad taip ir nestojo studijuoti teisės, ar verslininkas, atsidavęs įmonei, kad nepamatė, kaip užaugo vaikai.

O ir pasiekimai gali būti įvairūs. Kam namas, kam sąskaita banke trims kartoms, kam sveikata, kam 16 anūkų ir 35 proanūkiai.

Viskas mūsų gyvenime yra apie pasirinkimus. Viskas užima vietą. Geriau, kai pasirinkimai sąmoningi. Dabar mano prioritetai atrodo taip: šeima, darbas, asmeniniai pomėgiai. Kam nelieka laiko? Manikiūrui salone, serialams, draugams. Taip, dažnai per mažai laiko lieka poilsiui. Rugsėjo baravykus matau pro feisbuko langą kompiuteryje. Tai kaina, kurią sumoku ir kuri šiuo metu man yra priimtina.

Kaip noriu jaustis sulaukusi 80-ies (jei tik Dievas leis)? Noriu žvelgti į savo gyvenimą ir matyti, kad realizavau savo potencijas, įgyvendinau svajones, kad skyriau meilę artimiesiems, kad mano gyvenimas buvo prasmingas.

Kiekvienas pats suformuluojame prasmę savo gyvenime. Ar galime?

O atsakant į klausimą, ar tarp jų yra maniakų, gal ir yra, – nežinau.

Dr. Alisa Miniotaitė yra vadovavimo ir lyderystės ekspertė, UAB „Alisa Management Laboratory“ įkūrėja, Baltijos šalių ICC koučingo trenerė, „Žinių radijo“ laidos „Lyderio dilema“ autorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius