Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davidas Schultzas: 2020 metų JAV prezidento rinkimų kova – viskas baigta labiau nei bet kada

JAV beisbolo legenda Yogi Berra kažkada yra pasakęs: „Niekas nebaigta, kol nebaigta visiškai.“ Donaldas Trumpas, respublikonai ir visi jų rėmėjai gali protestuoti į valias, bet 2020-ųjų gruodžio 8 d. rinkimų kova iš tiesų baigėsi ir Joe Bidenas ją laimėjo sąžiningai ir teisingai. Dabar atėjo laikas vadovautis išmintingojo amerikiečių aktoriaus Johno Wayne'o patarimais.
Davidas Schultzas
Davidas Schultzas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

2020 m. gruodžio 8 D.Tapo įsimintina diena 2020-ųjų JAV prezidento rinkimų maratone. JAV Aukščiausias Teismas atmetė Donaldo Trumpo ieškinį dėl rinkimų rezultatų peržiūrėjimo Pensilvanijoje. Anksčiau D.Trumpo ieškiniai buvo atmesti tiek federalinėje apygardoje, tiek ir apeliaciniame teisme. Pastarojo teismo atveju D.Trumpo paskirtas asmuo parašė nuomonę, kurioje pareiškė, kad nepateikta įrodymų, jog tos valstijos rinkimuose buvo plačiai paplitęs rinkėjų sukčiavimas, todėl nebuvo jokio pažeidimo. Apeliacinio teismo sprendimą dar kartą įtvirtino Aukščiausias Teismas.

Be to, gruodžio 8 d. yra svarbi ir dėl kitos priežasties. Pagal JAV Rinkimų kodekso nuostatas, valstijų, kurios iki rinkimų yra išsprendusios rinkikų kolegijos delegatų ginčų sprendimo būdą ir ginčus išsprendusios likus šešioms dienoms iki rinkikų susirinkimo, delegatai bus patvirtinti Kongreso 2021 m. sausio 6 d. posėdyje, net jei kiltų ginčų. Tai yra vadinamoji „saugios prieplaukos“ nuostata. Kalifornijai gruodžio 4 d. patvirtinus rinkimų rezultatus, kurie J.Bidenui bendrai suteikė jau 279 rinkikų balsus, valstijos galės užtikrintai pateikti savo rinkikų balsus iki gruodžio 14 d. Tokiu būdu J.Bidenas turės pakankamai balsų, kad laimėtų, o Kongresas privalės patvirtinti šiuos rezultatus 2021 m. sausio 6 d.

J.Bidenas turės pakankamai balsų, kad laimėtų, o Kongresas privalės patvirtinti šiuos rezultatus 2021 m. sausio 6 d.

Dabar jau niekas negali sulaikyti J.Bideno nuo pergalės. Teksaso generalinio prokuroro bandymas sulaikyti kelias valstijas nuo rinkikų balsų patvirtinimo niekur nenuvedė ir negali nuvesti. Viena valstija neturi jokių įgaliojimų daryti poveikį kitos valstijos rinkimų procedūroms. Konstitucija rinkimų teisėje suteikia valstijoms beveik neribotą veiksmų laisvę pačioms nuspręsti savo rinkimų rezultatus. Šį pavasarį byloje Chiafalo v. Washington Aukščiausias Teismas dar kartą patvirtino šią nuostatą. Be to, visi, kas supranta apie JAV teisę pasakys, kad Teksasas neturi jokių galimybių pateikti ieškinį, nes jis pats nenukentėjo. Su šia byla siekiama tiesiog pasirodyti.

Kita vertus, visi ieškiniai buvo tokie patys. D.Trumpas ir jo sąjungininkai iš esmės pralaimėjo visus ieškinius, kuriuos tik kėlė. Įvairių instancijų teismuose ir kitose valstijų institucijose jis bandė įrodyti tariamus rinkimų pažeidimus, tačiau jam nepavyko. Priežastis, kodėl jis pralaimėjo, yra paprasta – nebuvo jokių pažeidimų įrodymų. Teismai tai patvirtino. Tai taip pat patvirtino ir balsų perskaičiavimai, ir parlamentiniai tyrimai. Negalima įrodyti to, kas neegzistuoja.

Gruodžio 8 d. buvo paskutinė svarbi diena respublikonams. Būtent todėl tokiose valstijose kaip Minesota vėl buvo kalbama apie rinkimų pažeidimus ir sukčiavimą. Tai buvo paskutinis bandymas nuraminti D.Trumpo rinkėjų bazę, kurie nesugeba susitaikyti su pralaimėjimu sąžininguose rinkimuose.

Rossas Douthartas išsamiame rašinyje „New York Times“ nurodo, kad gali būti daugybė priežasčių, kodėl tiek daug žmonių negali pripažinti D.Trumpo pralaimėjimo. Pagrindinėmis jis įvardina kognityvinį disonansą, pritariamąjį šališkumą, partinę poliarizaciją ir prisitaikėliškos fragmentuotos žiniasklaidos siekį didinti savo pelną ir plėsti skaitytojų ratą, sakant jiems tai, ką jie nori girdėti, o ne tai, kas yra tikroji tiesa. D.Trumpui nepadeda ir tai, kad jis pats vis dar laikosi visiško neigimo pozicijos.

Dabar jau niekas negali sulaikyti J.Bideno nuo pergalės.

Kas toliau? 1960-ųjų amerikiečių aktorius Johnas Wayne‘as buvo konservatyvių pažiūrų ir balsavo už Richardą Nixoną. Tačiau po 1960-ųjų rinkimų, laimėjus Johnui Kennedy‘iui, jis pasakė: „Aš už jį nebalsavau, bet jis yra mano prezidentas ir aš tikiuosi, kad jis gerai dirbs.“ Johnas Wayne‘as turėjo daug trūkumų, tačiau jis pirmiausia buvo amerikietis, o ne apgailėtinas nevykėlis. Tokie buvo ir Alas Gore‘as ir Hillary Clinton 2000-aisiais ir 2016-aisiais, kai nepaisant tiesioginių rinkėjų balsų persvaros jie pralaimėto rinkimuose atitinkamai George‘ui Bushui ir Donaldui Trumpui.

Atėjo laikas senatoriui Mitchui McConnellui ir visiems Respublikonams JAV sekti J. Wayne‘o, A. Gore‘o ir H. Clinton pėdomis – iškelti valstybę aukščiau partinės priklausomybės ir smulkmeniškumo. Pripažinkite pagaliau, kad Joe Bidenas laimėjo sąžiningai ir judėkite toliau. Viskas baigta, labiau nei bet kada.

Davidas Schultzas yra Hamline‘o universiteto (JAV) profesorius, Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius