Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Davidas Schultzas: Joe Bidenas prieš Donaldą Trumpą – istorija apie du amerikiečius

JAV Respublikonų ir Demokratų partijų nacionaliniai suvažiavimai įvyko. Donaldas Trumpas ir Joe Bidenas patvirtinti oficialiais partijų kandidatais JAV prezidento rinkimuose. Savo nominacijų priėmimo kalbose abu pabrėžė, kad šie rinkimai yra gėrio ir blogio kova, arba „mūsų“ kova prieš „juos“. Scena paruošta bene dramatiškiausiems, labiausiai poliarizuotiems ir visuomenę skaldantiems rinkimams pastarojo meto JAV istorijoje.
Davidas Schultzas
Davidas Schultzas / Asmeninio archyvo nuotr.

Apklausos rodo, kad, jei rinkimai vyktų šiandien, Joe Bidenas laimėtų. Tačiau iki lapkričio 3-osios – rinkimų dienos – liko dar trys mėnesiai ir galutinis rezultatas nėra aiškus. Iš tikrųjų tik nedidelė dalis rinkėjų vadinamosiose „svyruojančiose“ valstijose nulems rinkimų baigtį. Visa tai parodo, kokia JAV visuomenė šiuo yra susiskaldžiusi.

Joe Bidenas ir Donaldas Trumpas savo partijų nacionalinius suvažiavimus baigė nominacijų priėmimo kalbomis. Šios kalbos parodė jų rinkiminių kampanijų kryptį ir viziją dėl JAV ateities. Abiejų kandidatų kalbose pagrindine ašimi tapo temos, poliarizuojančios Amerikos visuomenę ir apibūdinančios oponentus kaip „blogį“. J.Bideno kalboje labiausiai įsimenančiais žodžiais, apibūdinančiais D.Trumpą ir rinkimus, tapo teiginys: „Amerika yra ties infekcijos proveržio riba. Tai yra tikrų pavojų, tačiau ir neeilinių galimybių metas. Mes galime pasirinkti tapti piktesniais, dar mažiau viltingais ir labiau susiskaldžiusiais. Tai yra šešėlių ir įtarimų kelias. Arba mes galime rinktis kitą kelią ir kartu išnaudoti šią progą išgyti, atgimti ir susivienyti.

Tai yra vilties ir šviesos kelias. Tai yra gyvenimą keičiantys rinkimai, kurie nulems ilgalaikę Amerikos ateitį. Į šių rinkimų balsavimo biuletenį yra įtrauktas charakteris, užuojauta, padorumas, mokslas, demokratija. Visa tai įtraukta į rinkimų biuletenį. Tai, kas mes esame kaip tauta. Tai, už ką mes kovojame. Ir visų svarbiausia, kuo mes norime būti. Visa tai įtraukta į balsavimo biuletenį ir aiškesnio pasirinkimo negali būti.“

Tai yra gyvenimą keičiantys rinkimai, kurie nulems ilgalaikę Amerikos ateitį. Į šių rinkimų balsavimo biuletenį yra įtrauktas charakteris, užuojauta, padorumas, mokslas, demokratija.

Panašiai ir D.Trumpas savo kalboje sakė apie J.Bideną ir rinkimus: „Kaip niekad anksčiau rinkėjai turi aiškią galimybę rinktis tarp dviejų partijų, dviejų vizijų, dviejų filosofijų ir dviejų politinių programų. Šie rinkimai parodys, ar mes išsaugosime amerikietišką svajonę, ar leisime socialistų politinei programai sugriauti mūsų branginamą likimą. Ir šie rinkimai nuspręs, ar mes apginsime amerikietiškąjį gyvenimo būdą, ar leisime radikaliam judėjimui jį visiškai išardyti ir sunaikinti.“

Abi kalbos buvo daug panašesnės viena į kitą, nei daugelis pastebėjo. Abiejose kalbose buvo minimas Dievas, šviesa, kalbančiosios pusės gerumas, oponentų pristatymas kaip atstovaujančių blogį, tamsą ir destrukciją.

Abi pusės akcentavo kitos pusės grėsmę. Abi pusės pristatė, kad rinktis galima tik tarp visko arba nieko ir, jog tai yra kova dėl Amerikos sielos. Pasakytose kalbose buvo nedaug kalbama apie politinius pasiūlymus bei jų specifiką. Nepaisant to, kad buvo teigiama priešingai, ir J.Bideno, ir D.Trumpo kalbos buvo labiau skirtos suskaldyti, nei suvienyti. Jos buvo nukreiptos į rinkėjų branduolį, tikintis, kad neapsisprendę rinkėjai nebalsuos už oponentų kandidatą. Kalbos pademonstravo Amerikos susiskaldymą ir galimo susivienijimo po rinkimų sudėtingumą.

Taip, abiejose kalbose buvo ir esminių skirtumų. D.Trumpas melavo daugiau nei J.Bidenas, ar bent jau neigė faktus daugiau nei oponentas. J.Bidenas siekė kalbėti daug labiau įvairialypei rinkėjų bazei, įskaitant jaunus rinkėjus, įvairių odos spalvų žmones, miestiečius, turinčius aukštąjį išsilavinimą ir ypač priemiesčiuose gyvenančias moteris. Šie rinkėjai yra labiau susiskaldę nei D.Trumpo rinkėjai, kurie daugiausiai yra baltieji, vyresnio amžiaus, kaimiškų vietovių, neturintys aukštojo išsilavinimo vyrai. J.Bideno rėmėjai yra mažiau motyvuoti balsuoti už savąjį kandidatą, nei D.Trumpo rėmėjai už savąjį.

J.Bideno rėmėjai mato nužudytojo George‘o Floydo bei pandemijos atvejuose poreikį siekti rasinio teisingumo ir sveikatos apsaugos prieinamumo. Tuo tarpu D.Trumpo rėmėjai – poreikį griežtesniam įstatymo raidės taikymui, tvarkos didinimui bei sienų uždarymui, siekiant apsaugoti šalį nuo imigrantų ir užsienio įtakos.

Trumpiau tariant, J.Bidenas ir D.Trumpas savo kalbose pasakė tai, ką ir norėjo pasakyti. Abu siekė stipriau motyvuoti savo rinkėjų bazes ir iš esmės tai padarė. J.Bidenui reikia neapsisprendusių rinkėjų balsų, todėl jis nori juos pasiekti. D.Trumpui – kad jie neitų balsuoti visai, nei kad balsuotų už J.Bideną.

Abu kandidatai savo istorijose apie du amerikiečius padėjo pagrindą būsimai labai tolygiai rinkiminei kovai rinkikų kolegijoje. Laimėjimą ar pralaimėjimą nulems tik kelių rinkėjų veiksmai septyniose valstijose: Arizonoje, Mičigane, Minesotoje, Šiaurės Karolinoje, Pensilvanijoje ir Vikonsine, kuriose rinkėjai apsispręs, ko jie labiausiai bijo ir kokia JAV ateities vizija jiems priimtina.

Davidas Schultzas yra Hamline‘o universiteto (JAV) profesorius, Mykolo Romerio universiteto (MRU) vizituojantis dėstytojas ir MRU LAB Teisingumo tyrimų laboratorijos narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius