-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gediminas Reklaitis: Kas geriau supranta futbolą – A.Pogrebnojus ar L.Spalvis?

Jauni Lietuvos futbolininkai pastaruoju metu pamėgo tokias diagnozes kaip „durnelis“, „klounas“ ir „prasigėręs“. Gal būtų ir neblogai, jei tos pačios „žvaigždutės“ šalia tokių pomėgių rimtai užsiimtų ir pagrindiniu savo darbu – žaistų futbolą.
Gediminas Reklaitis
Gediminas Reklaitis / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Prisijunkite prie daugiau kaip 11 tūkst. sporto mėgėjų – tapkite 15min.lt sporto grupės nariu „Facebook“ tinkle. Spauskite LIKE.

Naujausias Lietuvos futbolo „žvaigždučių“ bendravimo su sirgaliais epizodas – susikirtimas su Aleksandru Pogrebnojumi. Garsus dizaineris, jau ne vieną dešimtmetį besidomintis futbolu, vertindamas lietuvių pasirodymą rungtynėse su Anglija pasakė tai, kas akivaizdu bet kuriam aistruoliui, – Lietuvos futbolas yra neįgalus.

Tai nepatiko jaunosioms lietuviško futbolo „pažiboms“ – Lukui Spalviui ir Donatui Kazlauskui. Pirmasis socialiniame tinkle dizainerį pavadino „visišku durneliu“, o antrasis pasiūlė tiesiai šviesiai: „Tegul burną pridaro klounas“.

Beje, šis epizodas nebuvo visiška naujiena. Po ankstesnių Europos čempionato atrankos rungtynių su Šveicarija panašiai sužibėjo Arvydas Novikovas, „durneliu“ išvadinęs ir išsiblaivyti pasiūlęs vienam geriausių visų laikų šalies futbolininkų Valdui Ivanauskui. Beje, pastarojo nuodėmė buvo tik viena – jau prieš rungtynes pasakyti, kad dabartinė rinktinė prieš Šveicariją neturi jokių šansų.

facebook.com/Kritika Aleksandrui Pogrebnojui
facebook.com/Kritika Aleksandrui Pogrebnojui

Jaunieji Lietuvos futbolo „talentai“ akivaizdžiai atitrūkę nuo realybės, o su tuo susijęs ir antras aspektas – A.Pogrebnojus futbolą supranta geriau, nei L.Spalvis ir D.Kazlauskas kartu sudėjus.

Ką šie epizodai pasako apie jaunąsias lietuviškojo futbolo „žvaigždutes“? Kalbėti apie elgesio kultūrą čia būtų naivu, bet egzistuoja ir dar keli tokių pasisakymų aspektai.

Pirmasis – iki padebesių pakilusi arogancija. Klausimas elementarus – iš kur jai vešėti? Ar A.Novikovas muša įvartį po įvarčio Anglijos „Premier“ lygoje, o ne gydosi traumas antroje Bundeslygoje? Ar L.Spalvis niokoja varžovų gynybą Bundeslygoje, o ne vien sužibėjo kelių mėnesių įvarčių atkarpa neelitinėje Danijos lygoje? Ar D.Kazlauskas ką nors įrodė bent jau Lenkijoje, į kurią neseniai persikėlė?

Taip pat skaitykite: Tenka pripažinti – futbolo Vemblyje Lietuvos rinktinė taip ir nepažaidė

Jaunieji Lietuvos futbolo „talentai“ akivaizdžiai atitrūkę nuo realybės, o su tuo susijęs ir antras aspektas – A.Pogrebnojus futbolą supranta geriau, nei L.Spalvis ir D.Kazlauskas kartu sudėjus. A.Pogrebnojus puikiai matė, kad „Wembley“ stadione Lietuvos futbolo rinktinė nesugebėjo suregzti keturių perdavimų kombinacijos ir gal 7-is kartus pabuvojo anglų aikštės pusėje. A.Pogrebnojus matė, kad Lietuvos rinktinės žaidimas buvo visiškai neorganizuotas, chaotiškas ir beviltiškas. Jis tai matė ir tai pasakė.

facebook.com/Aleksandro Pogrebnojaus atsakymas
facebook.com/Aleksandro Pogrebnojaus atsakymas

Garsus dizaineris pasakė tai, kas akivaizdu bet kuriam aistruoliui, – Lietuvos futbolas yra neįgalus.

Ką tuomet pamatė Lietuvos futbolo „žvaigždutės“? Jei A.Pogrebnojaus ir šimtų (tūkstančių?) kitų rinktinės gerbėjų matymas jiems yra „durnas“ ir „klouniškas“, tai gal reikėtų priminti Anglijos spaudos ir specialistų pasisakymus? Kad ir Danny‘io Murphy‘io žodžius, jog Lietuvos rinktinės gynyba nėra verta net Sekmadienio futbolo lygos. Lukai Spalvi, Donatai Kazlauskai, ar buvęs Anglijos rinktinės saugas ir ilgametis „Premier“ lygos žaidėjas taip pat yra tik „durnelis“ ir „klounas“, nieko nesuprantantis apie futbolą?

Lietuvos futbolo federacija jau uždraudė rinktinės žaidėjams veltis į diskusijas su gerbėjais socialiniuose tinkluose, bet ar tai pakeis esmę? Juk iš čia aprašytų epizodų akivaizdu viena – kritikuoti rinktinės ir žaidėjų negalima. Kad ir kokie prasti būtų rezultatai, kad ir koks apgailėtinas žaidimas.

Kad ir kaip nesinori to prognozuoti, bet Lietuvos rinktinės gerbėjams jau pats laikas priprasti prie 0:4 ir panašių žeminančių rezultatų.

Lietuvos rinktinės futbolininkai žino, kad bet koks kritikas yra tik „durnelis“ ir „klounas“. Beje, šiuo aspektu jie mažai skiriasi nuo LFF vadovų, kurie naudoja panašią retoriką apie savo kritikus, tik yra arba pakankamai protingi to nedaryti socialiniuose tinkluose, o gal tiesiog pakankamai senamadiški, kad juose neturėtų savo paskyrų.

Jaunų, vos 20-metį perkopusių žaidėju „klounados“ iliustruoja dar vieną pavojingą ligą. Krizė, sąstingis ir meilė sau yra būsena, būdinga ne vien LFF vadukams, bet ir rinktinės žaidėjams nuo jauniausio iki vyriausio (žinoma, esama ir išimčių).

Tai reiškia, kad Lietuvos rinktinės žiema tik prasideda. Kol vyraus toks požiūris į gerbėjus (kurie, beje, futbolininkams garantuoja jų honorarus – bet tai kita tema), kol kiekvienas kritikas bus tik „durnelis“, kol už meilę žaidimui bus svarbiau meilė sau (futbolininkų atveju) ir savo piniginei (LFF vadukų atveju), tol Lietuvos futbolas keliaus į naujas žemumas.

Kad ir kaip nesinori to prognozuoti, bet Lietuvos rinktinės gerbėjams jau pats laikas priprasti prie 0:4 ir panašių žeminančių rezultatų. Tokių, kurie žeidžia kiekvieno lietuvio savimeilę, bet atrodo visiškai normalūs vieninteliams, išmanantiems futbolą, ir žinantiems, kad kiti tėra „prasigėrę klounai“ ir „durneliai“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius