Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Giedrius Petkevičius: Kaip karas Ukrainoje paveiks Lietuvos gynybos pirkimus. II dalis

Karas Ukrainoje privertė mus visus persvarstyti prioritetus, galutinai pasirinkti puses, galbūt – net pakoreguoti savo vertybinių skalių sistemą. Aukojimas paramos organizacijoms, savanoriavimas ar pilietinės nuomonės reiškimas socialiniuose tinkluose tapo masiniu reiškiniu. Ukrainos vėliavėlė ant profilio nuotraukos ir 5 eurų pavedimas „Blue/Yellow“ padeda nuraminti savo paties sąžinę, tačiau neteks vertės, jeigu karas ateis mūsų žemėn.
Caesar haubica. JAV kariuomenės nuotr.
Caesar haubica. JAV kariuomenės nuotr.

Karą mūsų žemėje gali stabdyti tik gausios ir moderniai ginkluotos Lietuvos gynybos pajėgos ir dar gausesni sąjungininkų daliniai atvykę tinkamu metu.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija kartu su kariuomene jau koreguoja savo pirkimų planus rinkdamiesi modernesnes ir greičiau patiekiamas gynybos priemones – apie pėstininkų kovos mašinas rašiau ankstesnėje dalyje.

Kalbant apie artileriją, karas Ukrainoje patvirtino jau anksčiau žinomus dalykus: ukrainiečiai yra geri artileristai, o masinis ir svarbiausia – tikslus artilerijos panaudojimas gali kaustyti priešo judėjimą ir naikinti net „elitiniais“ vadinamus okupanto dalinius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ukrainos karių gyvenimas priešakinėse fronto linijose
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ukrainos karių gyvenimas priešakinėse fronto linijose

Kaip tik šiomis dienomis, savo perginklavimo ir naujo lygmens modernizacijos etapą užbaigė Rukloje dislokuotas mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas – 155 mm savaeigės haubicos „PzH2000“ yra vienas moderniausių šio tipo ginklų nūdienos pasaulyje.

Paprastai, artilerijos batalionas yra atskiros pėstininkų brigados sudėtyje, tad antrajai Lietuvos kariuomenės „Žemaitijos“ brigadai ir jai priklausančiam Brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionui atėjo laikas atsisakyti senų 105 mm tempiamų haubicų ir pereiti į naują lygmenį.

J. eil. Roko Mičiudos nuotr./Lietuvos kariuomenės savaeigės haubicos PzH2000 pratybose „Ugninis griausmas“
J. eil. Roko Mičiudos nuotr./Lietuvos kariuomenės savaeigės haubicos PzH2000 pratybose „Ugninis griausmas“

Vieša paslaptis, kad būsimas tiekėjas jau bene aiškus – Prancūzijos kompanijos „Nexter systems“ gaminamos ratinės artilerijos sistemos „CAESAR“.

Nedidelė intriga išlieka, kokia važiuoklė bus pasirinkta – 6 ar 8 varančių ratų pakabos sistemos raižys Lietuvos kelius bei poligonus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius