Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Giedrius Petkevičius: Lietuvos gynyba kaip daugiabučio renovacija

Prieš rašant publikaciją galvojau, kad didžiausias iššūkis bus sutalpinti daug informacijos į sąlyginai nedidelės apimties tekstą, visgi, pamąstęs suvokiau – sunkiausia informaciją bus pateikti „paprasta žmonių kalba“. Kitaip tariant, vengiant specifinių karinių terminų, kurie „savaime aiškūs“ kariškiams, tačiau paprastam civiliui – kaip daugybos lentelė darželinukui. Tada žvilgtelėjau į greta renovuojamą daugiabutį namą ir supratau...
Evakuacija iš Kabulo
Evakuacija iš Kabulo / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Pradėkime nuo skaičių, tačiau ne nuo šauktinių, Lietuvos kariuomenės personalo apskritai ar technikos vienetų. Maždaug 60 procentų Lietuvos gyventojų gyvena daugiabučiuose. Kaip sieti daugiabutį ir Lietuvos kariuomenę?

Kaip literatūrinės išraiškos formą, geresniam ir vaizdingesniam palyginimui pasirinkau kariuomenės vystymo bei gyvenimo daugiabutyje analogiją. Ar man pavyko, pasakysite jau perskaitę straipsnį.

Iki pat 1990-ųjų mes (Lietuvos valstybė) ėjome „kryžiaus kelius“, kad apskritai iš apšnerkšto bendrabučio (Sovietų Sąjungos) patektume į padoraus daugiabučio (tarptautinės bendruomenės bei NATO) gyventojų gretas.

Kovo 11-ąją likimas (palankiai susiklosčiusi geopolitinė situacija) mums suteikė šansą – atsigabenę savo palaikį turtą vos gyvos ekonomikos ir pradėtos kurti kariuomenės pavidalu, mes įsikraustėme į pirmajame aukšte įrengtą socialinį būstą ir visus patikinome, kad kiek sustiprėję prisidėsime prie savo namo gerovės ir net persikraustysime į viršutinius aukštus, iš kur atsiveria patraukli laisvojo ir pasiturinčio pasaulio panorama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius