Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaras Radauskas: Borisas Johnsonas gali sau leisti nusigręžti nuo eurofobijos

Jungtinės Karalystės lyderis Borisas Johnsonas kelerius metus svaidėsi vienas už kitą euroskeptiškesniais pareiškimais, tad būtų sunku patikėti, kad po triuškinančios pergalės rinkimuose torių lyderis ir premjeras galėtų pakeisti toną. Bet būtent taip gali ir atsitikti – o B.Johnsonas, kuris, kaip sako seni jo pažįstami, iš tiesų yra gana nuosaikus politikas, tikrai gali suvienyti susiskaldžiusią šalį.
Gintaras Radauskas
Gintaras Radauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Nuo akimirkos ketvirtadienio vakarą, privertusios skausmingai susigūžti leiboristus ir oriai išsitiesti – konservatorius, praėjo vos kelios dienos.

Tačiau ir patys rinkimų rezultatai – neginčijama ir išties solidi konservatorių dauguma, ir jau po balsavimo siunčiami signalai rodo, kad pykčio, blaškymosi ir pjudymosi britų politikoje gali būti kur kas mažiau nei iki šiol.

B.Johnsonas kaip tikras „vienos tautos konservatorius“ kalba apie vienybę, kartoja, kad atidžiai klausysis ir tų rinkėjų, kurie būtų norėję sustabdyti dabar jau nebesustabdomą „Brexit“.

Tai teikia vilčių, kad Jungtinei Karalystei susitarti su ES dėl ateities santykių gali būti lengviau, nei manoma. O ir tie santykiai, visai įmanomas daiktas, būtų gerokai šiltesni ir aiškiau apibrėžti nei pastaraisiais metais.

Ir Lietuvos diplomatai, dirbantys su vadinamąja „Brexit“ byla ir atidžiai sekę rinkimų kampaniją Jungtinėje Karalystėje, 15min pripažino, kad toriai laiku užčiuopė pagrindinę emociją šalies visuomenėje – norą, kad „Brexit“ košė pagaliau būtų išsrėbta.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas Bendruomenių rūmuose
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas Bendruomenių rūmuose

Su tokia aiškia žinia – mes visa tai užbaigsime – į rinkimus ėję konservatoriai susišlavė ne tik savo tradicinių rinkėjų, bet ir žmonių Šiaurės Anglijoje, paprastai balsuojančių už leiboristus, paramą.

Iki „Brexit“ pabaigos dar toli. Nors šalis iš ES dabar jau tikrai oficialiai išstos sausio 31-ąją, dar lauks nelengvos derybos dėl ateities santykių, kuriose pagrindinis klausimas bus prekyba.

Bet komunikacijos specialistai puikiai žino: svarbiausia, kad žinia būtų paprasta ir aiški.

Ir jei leiboristai „Brexit“ klausimu muistėsi, o liberalai demokratai siūlė numoti ranka į demokratiško 2016-ųjų referendumo baigtį ir išvis atšaukti išstojimą iš ES, rinkėjai išgirdo būtent trumpą torių šūkį – „Get Brexit Done“.

Už tokį siekį nutraukti gėdą šaliai pusketvirtų metų dariusį procesą balsavo ne tik užkietėję euroskeptikai, bet ir aiškios nuomonės apie Briuselį neturintys bei net proeuropietiški britai.

B.Johnsonas teisus sakydamas, kad toriai išpildys žmonių norą „užbaigti“ su „Brexit“. Kita vertus, pasiekęs tokių rezultatų jis galės pasirinkti, koks tas „Brexit“ galiausiai bus.

B.Johnsonas, suvokdamas, kad toriai vis tiek sulauks daugybės balsų iš tų, kuriems jie visai nepatinka, tuo pat metu nešvelnino ir retorikos: juk pašonėje budėjo fanatiška „Brexit“ partija su Nigelu Farage'u priešakyje. Tiesiog siekta susirinkti kuo daugiau balsų.

Misija pavyko kone idealiai. Konservatoriai naujos sudėties Bendruomenių rūmuose turės net 365 vietas. Dauguma didžiausia per tris dešimtmečius – jai būtų užtekę ir 326 mandatų.

Ir taip, B.Johnsonas teisus sakydamas, kad toriai išpildys žmonių norą „užbaigti“ su „Brexit“. Kita vertus, pasiekęs tokių rezultatų jis galės pasirinkti, koks tas „Brexit“ galiausiai bus. O gali būti ir visai ne „kietas“.

Kodėl? Aritmetika paprasta. Konservatoriai dabar turės 78 vietų daugumą – kitaip tariant, tvirtinant bet kokį, svarbų ar ne, vyriausybės sprendimą reikės didesnio nei kelių parlamentarų sukilimo.

Net jei, pavyzdžiui, 38 toriai nutartų pasipriešinti ministrų kabineto iniciatyvai – kad ir nurodymui dėl Jungtinės Karalystės ir ES ateities santykių, to neužtektų.

Tokių maištininkų potencialiai būtų – tarp Bendruomenių rūmų torių bruzda triukšminga ir už vidurinio piršto parodymą Briuseliui pasisakanti euroskeptikų frakcija „Europos tyrimų grupė“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

ERG dar Theresos May vyriausybei nubrėžė raudonas linijas dėl ES piliečių judėjimo laisvės, narystės Muitų sąjungoje ir Bendrojoje rinkoje, ES teismų jurisdikcijos.

Bet B.Johnsono dauguma didesnė nei Theresos, kuri, žinia, galiausiai turėjo trauktis. Net jei ERG nariai pradėtų svaidytis grasinimais dėl esą Jungtinę Karalystę išduodančios prekybos sutarties su ES, Borisas galėtų sau leisti nė nežvilgtelėti į tokių fanatikų pusę – skirtingai nei iki šiol.

B.Johnsonas jau kelerius metus žaidė oportunisto žaidimą, kuriame karjeros laiptai tokie statūs, kad jis tiesiog negalėjo atskleisti tikrųjų savo pozicijų daugeliu klausimų.

„Jei dauguma tesiektų 20 mandatų, Johnsonui būtų ir toliau reikėję radikalių dešiniųjų eurofobų paramos parlamente.

Jam būtų reikėję toliau apsimesti, kad jis remia tokį požiūrį į Europą – bet remia nebūtinai“, – 15min Londone sakė Europos reformų centro direktorius Charlesas Grantas.

Ne jis vienas gana pagrįstai įtaria, jog B.Johnsonas jau kelerius metus žaidė oportunisto žaidimą, kuriame karjeros laiptai tokie statūs, kad jis tiesiog negalėjo atskleisti tikrųjų savo pozicijų daugeliu klausimų.

Tačiau dabar, kai iškovota torių dauguma išties didelė, erdvės tam padaryti yra – juolab kad dar prieš 2016 metų referendumą B.Johnsonas viešai rėmė tolesnę šalies narystę ES, o į priešingą stovyklą perėjo tik užuodęs progą persikraustyti į Dauningo gatvės 10-ąjį namą.

„Anksčiau gerai jį pažinojau ir jis tikrai gana nuosaikus. Dirbau kartu su juo Briusely ir galiu spėti, kad taip greitai, kaip pajudėjo į dešinę, jis gali ir sugrįžti į centrą.

Dauguma didžiulė, o didžiojo verslo spaudimas nesirinkti kieto „Brexit“ bus milžiniškas, – bendraudamas su 15min svarstė Ch.Grantas. – O ir tarptautinėje erdvėje B.Johnsonas iš tiesų yra internacionalistas ir tai įrodė dirbdamas užsienio reikalų sekretoriumi.“

Buvęs Britanijos ekspremjero Davido Camerono spaudos sekretorius Craigas Oliveris irgi spėjo: „Borisas griebs kamuolį ir visu greičiu pasileis centro link.“

B.Johnsonas su tokia dauguma tiesiog gali išduoti kietosios linijos šalininkus torių stovykloje ir pabandyti pasiekti, kad Jungtinės Karalystės ekonomika išliktų pakankamai glaudžiai susijusi su ES Bendrąja rinka.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės ir ES vėliavos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jungtinės Karalystės ir ES vėliavos

Arba – sutikti pratęsti pereinamąjį laikotarpį, jei paaiškės, kad susitarti greitai pernelyg sunku.

Žinoma, tai jokiu būdu nereiškia, kad B.Johnsonas staiga pasirinks proeuropietišką socialdemokratiją. Bet ir šiuo atžvilgiu svarbu pažvelgti į rinkimų tikrovę – faktą, kiek daug apygardų iš leiboristų perėmė toriai.

Vyriausybė negali nesuprasti, jog tokie tradiciniai kairiųjų rėmėjai konservatorius pasirinko galimai tik šį kartą – kad pagaliau būtų užbaigta su „Brexit“.

Tokie britai greitai grįš pas naują, sėkmingesnį lyderį galbūt išsirinksiančius leiboristus (plačiau apie tai skaitykite čia), jei šalies ekonomika toliau stagnuos. Ir jei santykiai su ES nebus artimi, labiau nei tikėtina, kad taip ir bus.

Tad B.Johnsonas turi pasistengti jų nenuvilti ir ne tik apipilti, tarkime, Anglijos šiaurę ir Nacionalinę sveikatos apsaugos sistemą (NHS) pinigais, bet ir pasiūlyti jiems tvarios ateities viziją.

Prigąsdinę milijonus rinkėjų Jeremy Corbynu ir jo Jungtinei Karalystei pirštu socializmu, toriai gali tapti savotiškais savo pergalės rinkimuose įkaitais ir sparčiai nužingsniuoti centro link. Tai nėra blogai nei patiems britams, nei Europos Sąjungai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius