-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Henrikas Vaitiekūnas: Apie struktūrinį blogį ir orgazmą

Kas ten pasakė, kad žiniasklaidoje šiandien vien negatyvas ir bjaurastis? Neteisus yra taip teigiantis pilietis. Ir dukart neteisus tas, kuris burba, kad kažkokiais anais laikais mass media būdavo geresnė. Nes bent jau rodė pastangas mokyti gėrio. Dabar – dažniausia sekmadienio rytais – masinė informacija mus pamokina, kaip nusipirkti brangių (o paskui pasirodo, kad nelabai reikalingų) maisto papildų. Televizija kartais moko, kad telefoninį krautuvą krautuvu ir reikia vadinti. O ne pakrovėju. Bet google.lt vis vien rašo „telefono pakrovėjas“. Tarsi tai būtų žmogus – malkų pakrovėjas Jonas.
Henrikas Vaitiekūnas
Henrikas Vaitiekūnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Čia įžanga tokia: užliūliuojanti ir iš pažiūros pavojaus nekelianti. Bet – tik iš pažiūros.

Nes tuoj prasidės istorija apie toookią mass mediją, kokios jūs nesate girdėję. Galbūt nesate. Pradedam!

Anądien įsijungęs radiją net nustėrau nuo klausimo: ar galima žegnotis kaire ranka? Paklauskit močiutės, ji sakys, kad jokiu jokiausiu būdu – ne, ne ir ne. Ir štai šioje vietoje jūs puikiai galite pakelti močiutės akyse savo religinį reitingą.

Anądien įsijungęs radiją net nustėrau nuo klausimo: ar galima žegnotis kaire ranka? Paklauskit močiutės, ji sakys, kad jokiu jokiausiu būdu – ne, ne ir ne. Ir štai šioje vietoje jūs puikiai galite pakelti močiutės akyse savo religinį reitingą. O gal netgi sąvąjį IQ. Teisingas atsakymas yra toks: kaire ranka tikrai galima žegnotis. Jei neturi dešinės.

Klausausi radijo toliau. Laidos vedėjams paskambinusi ponia ilgai mikčioja ir nedrąsiai klausia, ką gi jai daryti, jei vyras visai nebepraktikuoja santuokinio guolio, o meilės lovoje – truputį į dešinę nuo savęs – guldo ne žmoną, o savo mylimą šunį?

Du autoritetingi laidos vedėjai net nenusišypso. Problemos sprendimui jie paskiria net penketą minučių ir bėdos ištakų pasiūlo ieškoti savyje. Ir dar ima įtarinėti paskambinusią ponią piktumu savo vyrui.Tas piktumas, girdi, ir iššaukia dvasinės bei fizinės atskirties didėjimą.

Dar vienas skambutis į tiesioginę radijo laidą. Dviem garbingiems jos vedėjams išpažįstama dar ano šeštadienio nuodėmė: kai nuobodžiaujanti šeimyna nutarė praskaidrinti niūrią dieną ir pagaliau aplankė garsiąją, nors dabar gal jau visai nebegarsią, Merkinės piramidę.

-Ar stipriai nusidėjom? – klausia toji šeimyna. Atsakymas:

-Labai stipriai. Nes liepta nesimelsti svetimiems dievams. Ir ypač negerai, – sako laidos vedėjai, – kai tiems svetimiesiems melstis liepia net mokinių ekskursijas į ten vežiojantys pedagogai.

Pagalvojau, kad dabar tiems pedagogams bus riesta. Bet paskui pagalvojau, kad Ministerija tos radijo laidos tikrai nesiklauso. Ir dar tos laidos nesiklauso mentalinę jogą Lietuvoje praktikuojantys. Nes jei pasiklausytų, taip pat pagyrimų nesusilauktų. Nes mentalinė joga Lietuvoje – anot tos radijo laidos – yra labai negerai. Todėl, kad į fizinių pratimų kompleksą slapta įvyniojama ir svetima lietuviui-krikščioniui ideologija.

Laidai įpusėjus, radijo eterį sudrebina tikrai lietuviškas jos klausytojo pastebėjimas. Kodėl jūs sakote, kad alkoholizmas yra liga? – klausia tas klausytojas.

Laidai įpusėjus, radijo eterį sudrebina tikrai lietuviškas jos klausytojo pastebėjimas. Kodėl jūs sakote, kad alkoholizmas yra liga? – klausia tas klausytojas. Ir dar vieną klausimą priduria: O kodėl tada kalėjime – kai degtinės nebegauna – tie girtuokliai gerti nustoja?

Nors nematau, bet jaučiu, kaip du laidos vedėjai vienas su kitu susižvalgo. O paskui jie pradeda aiškinti apie alkoholio chemines struktūras. Dar po keletos minučių, galbūt pajutę, kad moralę ir mediciną per daug cheminėmis formulėmis atskiedė, jie nutaria esmę paaiškinti paprastai:

-Žinote, – sako jie vienas kitam ir taip pat radijo klausytojams, – šviežias agurkas visuomet gali tapti raugintu. O štai raugintas šviežiu – na, niekaip jau netaps.

Apie agurkus – suprantu. Apie alkoholizmą – daug mažiau. Todėl ir nekomentuosiu.

Dabar – apie struktūrinį blogį. Toji radijo stotis apie jį pasakojo įdomiai. Ir jei tai būtų populiariame tinklaraštyje ar žurnale išspausdinta, galėtų tapti filosofinės žurnalistikos (ar bent jau žurnalistinės filosofijos) viršūne.

-Blogis, – aiškino radijo laidos vedėjai, – gali organizuotis ir tapti struktūrišku. O struktūrinis blogis – tai ne tik mafija. Kai imti kyšius ir duoti kyšius tampa norma, – sakė jie, – tai ir yra struktūrinis blogis. Ir dar  tai yra nauja teologijos mintis.

Paprastam radijo klausytojui tai gal kiek per sudėtinga. Bet juk galima tą struktūrinį blogį paaiškinti ir paprasčiau. Pavyzdžiui, struktūrinis blogis yra tai, ką itin aktyviai dabar propaguoja visos lietuviškos televizijos (čia ne H.V. taip sako, o vėl tos radijo laidos autoriai ir vedėjai).

Ką gi tos televizijos propaguoja? Ogi gyvenimą nesusituokus. Ir nebūtinai reikia su ištekėjusia kaimyne sanguliauti: jei dar nesanguliauji, o tik gundai tą kaimynę.

Ką gi tos televizijos propaguoja? Ogi gyvenimą nesusituokus. Ir nebūtinai reikia su ištekėjusia kaimyne sanguliauti: jei dar nesanguliauji, o tik gundai tą kaimynę šitaip nusidėti, tai jau ir yra nuodėmė ir blogis.

Taip aiškina radijo laidos vedėjai. Tik H.V nežino, ar tas blogis yra struktūrinis.

Kadangi prieš tai ėjusi pastraipa – pakankamai sudėtinga, pabaigoje – lengvas atsipūtimas.

Ji (toji ponia) paskambino į radijo laidą joje paskelbtu telefonu ir tiesiogiai, be jokių užuolankų pasakė: Esu išsiskyrusi su vyru. Bet dažną naktį sapnuoju orgazmą. Ar nėra kartais tai struktūrinis blogis, arba dar baisiau – nuodėmė?

Garbūs vyrai laidos vedėjai atsakė, kad visos nuodėmės, kurios daromos sapnuose, nesiskaito. Jos nėra nuodėmės. Ir jų nereikia išpažinti.

Čia mes pirmą kartą tinklaraščio istorijoje parašėme apie radijo stotį „Marijos radijas“.

Norėjome pasakyti, kad ta stotis yra įdomi.

Ir pažiūrėti, ką pasakysite jūs.

   

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius