Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti
04 09

Mantas Dubauskas. Neišlaikytas ministro Jakšto egzaminas

Gimę vaikščioti žeme gali skraidyti. Šios svajonės užvaldyti broliai Wrightai sukonstravo skraidyklę, kurią patys išbandė. Tada patobulino ją ir dar kartą patys išbandė. Praėjus daugiau nei šimtmečiui kone kiekvienas galime skinti saldžius aviacijos pradininkų užaugintus vaisius. Na, bet pakaks apie progresą ir svajonių išsipildymą. Geriau pakalbėkime apie švietimą ir tarpinius egzaminus.
Gintautas Jakštas ir Mantas Dubauskas
Gintautas Jakštas ir Mantas Dubauskas / 15min montažas

Istorijoje apie brolius Wrightus svarbiausias žodis ne „patobulino“, o „patys“. Kai kitą kartą sėdėsite lėktuve, pagalvokite, kur būtų pasukusi aviacija, jei savo skraidyklę sukonstravę broliai į ją būtų ne patys lipę, o įsodintų du atsitiktinius praeivius. Šie, žinoma, tėkštųsi žemėn, nes iki lemtingojo skrydžio arčiausiai lėktuvų pilotavimo yra buvę tada, kai mokėsi vadelioti arklius.

Tada Wrightai patys pabandytų skristi ir šiaip ne taip pakybotų ore kelias sekundes. Nusileidę pripažintų, kad naujoji skraidyklė nemaloniai nustebino – ją išties sudėtinga valdyti. Todėl aparatą dar reikėtų tobulinti. Sulaukę priekaištų dėl praeiviams sukelto streso ir sugriautos ateities, skraidyklės autoriai suburtų komisiją. Toji aiškintųsi, kodėl sukonstruotas vos paskrendantis ir su aviacija nesusipažinusiems žmonėms mirtinai pavojingas aparatas. Galiausiai broliai atsistatydintų.

Palaukite, prie ko čia vėl tie Wrightai, jei ką tik žadėjau kalbėti ne apie juos, o apie tarpinius egzaminus? Ogi prie to, kad jei broliai būtų kūrę lėktuvus taip, kaip mūsuose konstruojami brandos egzaminai, net ir prabėgus šimtui metų bijotume koją kelti į lėktuvą. O po kiekvieno skrydžio reikalautume atleisti pilotą.

Pokyčių valdymas – ne raketų mokslas. Ir ne lėktuvų konstravimas. Tai daug paprasčiau. Bet be tinkamo pokyčių valdymo nei lėktuvą patobulinsi, nei naują egzaminų tvarką sėkmingai įdiegsi.

Pažiūrėkime, kaip Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai sekėsi valdyti pokytį. Po matematikos tarpinio vienuoliktokų patikrinimo ministras Gintautas Jakštas įpareigojo sukviesti komisiją užduotims įvertinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius