Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mažvydas Karalius: Nesvarbu, Burgis kaltas ar ne

Kiekvienai pelėdai savo pelėdžiukai gražiausi. Vištai – viščiukai ir t.t. Tėvams vaikai visada bus paauksuoti, su ant kaktos išgraviruota pavarde. Ir įvairius pavyzdžius galima vardinti nesustojus. Bet šis tekstas ne apie šeimos reikalus, o apie tai, kokiais pamatais sutvirtintos vertybės, kurios kasdien sumindžiojamos.
Mažvydas Karalius
Mažvydas Karalius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Visai nesvarbu, ar buvęs KTU gimnazijos direktorius Bronislovas Burgis kaltas – grasino jis gimnazistei, kad paėmęs už pakarpos išmes pro gimnazijos duris, ar klūpodamas meldė, kad išėjimą rastų pati – nėra jokios reikšmės.

Nesiūlau ignoruoti teismo sprendimo. Teismo sprendimo mindžiojimas – mindžiojimas valstybės pamatų.

Pažvelkite ten, kur nugulė abejingumo dulkės – kas ta moralinė iškamša, kuri pažeidinėdama įstatymus pardavinėjo nepilnamečiams rūkalus ir taip pildė savo kišenę? Nesvarbu ir tai, kiek iš to buvo uždirbta. Svarbu – kad šis faktas liko ignoruojamas. Ir jį mindė ne B.Burgis. Ant jo klumpakojį šoko gimnazistės tėvai, apsiginklavęs Temidės svarstyklėmis ir ieškoję teisybės dėl savo atžalos garbės.

Kitas pavyzdys taip pat iš B.Burgio istorijos. Teismo pripažintas faktas – gimnazijos taisyklės, kuriose aiškiai nurodomas draudimas rūkyti, oficialiai nepatvirtintos. Visgi tai nedaro garbės gimnazijos auklėtinei, jei ji buvo pričiupta su cigarete rankoje. Ar atsakomybė yra antspauduojama dokumentuose?

Atkreipiu dėmesį į atžalos tėvus, kurie atsakomybę pavertė dokumentų švaistymu į šalis.

Ateina nauja karta – auksinė. Apie tai jau kuris laikas buvo kalbama ir į tai baksnojama pirštu. O ši B.Burgio istorija visiems parodė, kad auksiniai vaikai yra aukščiau visko – jų garbė gali būti ginama ir šakėmis, jei to reikės, tačiau jų pačių elgesyje nerasite nė lašo kaltės.

Pažvelkite į save ir paklauskite, kiek prie šio bukizmo sklaidos prisidedate.

Galbūt tai smulkmena, tačiau atvėrę šią atsakomybės spragą mes leidžiame, kad šis moralinis bukizmas persismelktų per kasdienybę.

Ir štai jums dar keletas pavyzdžių.

Širvintų rajono gyventojai stojo į kovą su mere „darbiete“ Živile Pinskuviene. Dėl neištesėtų pažadų.

Visi žinome, kad pažadai prilygsta muilo burbulams. Bakst adata ir pažado kaip nebuvę. Ir Širvintų rajono gyventojams lieka pasakyti – nesvarbu, ar jūs murkdėtės šiuose muilo burbuluose, ar tiesiog patys juos pūtėte. Svarbiau faktas, kad Ž.Pinskuvienė jau buvo kaltinama rinkėjų papirkinėjimu. Arba paprasčiau – prausimu muilu.

Jums nekyla klausimas, kaip galima tikėti mere, kurios pavardė linksniuojama pažeidinėjant demokratinių rinkimų principus? Ką ji gali pažadėti ir įvykdyti, jei pati pasiryžusi į pamatus suduoti kūju?

Blogiau tai, kad mere ji ir tapo. Apmaudu, kad šiuos dalykus pamiršę širvintiškiai vis dar nestokoja tikėjimo šia politike.

Atsiriboju nuo asmenybės komentavimo. Galbūt Ž.Pinskuvienė yra puikus žmogus, tačiau jos kakta jau išgraviruota savu užrašu. Ir jis tikrai ne iš aukso.

Tėvams vaikai visada bus paauksuoti, su ant kaktos išgraviruota pavarde.

O dabar viešojoje erdvėje sklando naujas šio reiškinio etalonas – „Vilniaus prekybos“ akcininkų rietenos. Čia taip pat nesvarbu, ko nori Mindaugas Marcinkevičius ar Nerijus Numavičius. Svarbu tai – ar tie milijonai mokesčių buvo nuslėpti, ar ne.

Šis moralinis bukizmas mus persekioja kiekviename žingsnyje. Žmonės greitai pamiršta žvelgti į esmę, o tuomet įjungia pavarą ir įsisuka į nesustojantį ratą – vertybes pradeda mindžioti patys, o vėliau tiki tais, kurie irgi ne iš kelmo spirti.

Galiausiai lieka tik gūžčioti pečiais ir ieškoti kaltų – kodėl politikams nerūpi mūsų problemos; kodėl medicinos sistema šeriama korupcijos paracetamoliu; kodėl, galų gale, šioje valstybėje viskas blogai? Na, tai kodėl?

Pažvelkite į save ir paklauskite, kiek prie šio bukizmo sklaidos prisidedate. O tuomet, jei turite vaikų, pažvelkite į juos – kiek šio nuodo davėte jiems?

TAIP PAT SKAITYKITE: Teismas nepasigailėjo buvusio KTU gimnazijos direktoriaus Bronislovo Burgio – kaltas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius