-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mindaugas Sabutis: Sekmadienio homilija. Nušviesti gyvenimą

„Bus ženklų saulėje, mėnulyje ir žvaigždėse, o žemėje tautos blaškysis, gąsdinamos baisaus audringos jūros šniokštimo. Žmonės džius iš baimės, laukdami to, kas turės ištikti pasaulį, nes dangaus galybės bus sukrėstos. Tuomet žmonės išvys Žmogaus Sūnų, ateinantį debesyje su didžia galybe ir garbe. Kai visa tai prasidės, atsitieskite ir pakelkite galvas, nes jūsų išvadavimas arti.“
Mindaugas Sabutis
Mindaugas Sabutis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Ir Jis jiems pasakė palyginimą: „Stebėkite figmedį bei kitus medžius. Kai jie ima sprogti, jūs žinote arti esant vasarą. Taip pat pamatę tai dedantis, žinokite, kad Dievo karalystė arti. Iš tiesų sakau jums: nepraeis ši karta, iki visa tai įvyks. Dangus ir žemė praeis, o mano žodžiai nepraeis.“ (Lk 21,25-31)

Kažkas iš klausytojų paklausė, koks bus ženklas ir kada įvyks Jeruzalės sunaikinimas. Jėzus, pradėdamas pasakojimą apie šventąjį miestą, prabyla apie tolimesnę ateitį, apie visos kūrinijos, kokią mes matome, pabaigą ir apie savo antrąjį atėjimą. Kiekvienoje krikščionių kartoje atsirasdavo tokių, kurie būtent savo laikmetį matydavo kaip laikų pabaigą, kaip paskutines dienas. Nors pats Kristus ir nepaskelbė nei dienos, nei valandos, kada tai turi įvykti, žmogiškas smalsumas arba silpnumas lemia, kad vis mėginama įskaityti laiko ženklus ir pasakyti daugiau, nei atskleidžia Dievo Žodis.

Mums būdinga savo viltį ir lūkesčius sieti su regimomis institucijomis, pastatais, simboliais. Valstybių vadovai, socialinės apsaugos sistemos, kariuomenės, tarptautinės organizacijos, šventyklos ir daugelis kitų dalykų mums suteikia tam tikrą stabilumo ir tvarumo jausmą bei įsivaizdavimą, kad mūsų ir mūsų vaikų saugumas ir gerovė bus užtikrinti.

Tokį įsivaizdavimą turėjo ir žydai, kad šventykla, nors ir okupacijos sąlygomis, leidžia pasidžiaugti Dievo buvimu tautoje ir suteikia viltį, kad viskas gyvenime bus gerai. Grožėdamiesi šventyklos akmenimis, jie dar nepažino su jais kalbančio Dievo ir Kertinio akmens, kuris – ir tik Jis vienas – pasilieka per amžius ir kuriuo vieninteliu tikrai verta pasitikėti.

Ir mes dažnai Viešpaties neatpažįstame ir net nenorime Juo pasikliauti. Tai uždarome Jį šventyklose,  padarydami Jam malonę, kai švenčių metu ten užeiname. Arba be galo pasikliaujame pasaulietinėmis valdžiomis, kad kažkas pasirūpins, užtars, išspręs. Arba drauge su pasauliu laukiame vis naujų katastrofų bei nelaimių, taip maitindami sielas baime ir netikrumu.

Bet Jėzus kalba: „Atsitieskite ir pakelkite galvas, nes jūsų išvadavimas arti.“

Kaip, Viešpatie, mes galime atsitiesti, kai suspaudimas keičia suspaudimą, kai teisingumo nevykdo tie, kurie turėtų jį ginti, kai šventumo neneša tie, kuriems tai priklausytų pagal pašaukimą?

Malcolmas Muggeridge‘as, į krikščionybę atsivertęs buvęs idėjinis aktyvus komunistas, nuostabiausiai perteikė lakyseną, kaip mes turime priimti visa ko regimo irimo ir nesatabilumo ženklus. Jis rašė, kad kai žemiškos institucijos ir jėgos struktūros nebeveikia, kai pinigai netenka vertės, kai diktatoriai nežino, ką daryti, kai pasaulio pasiūlymai išnaudoti ir viską apgaubia tamsa, „mes, krikščionys džiaukimės... tuomet Kristaus rankos mus tikrai pasiekia... Tuomet Kristaus žodžiai mus sustiprina ir Jo šviesa šviečia ryškiai, nustelbdama tamsą.“

Tai mums primena, kad Kristus yra Viešpats ir mūsų vienintelė viltis. Nes Jam vieninteliam suteikta visa galia danguje ir žemėje.

Tai mums primena, kad Kristus yra Viešpats ir mūsų vienintelė viltis. Nes Jam vieninteliam suteikta visa galia danguje ir žemėje.

Kaip tokia viltis ir tikėjimas atrodo gyvenime? Neseniai Irake „Islamo armijos“ kovotojai krikščionių vaikus vertė išpažinti islamą mainais į gyvybę.

Tačiau visi iš kelių dešimčių pasakė tą patį: „Mes mylim Ješua (Jėzų).“ Juos visus išžudė, nupjaunant galvas. Vaikai jau buvo netekę saugumo, daugelis – tėvų ir artimųjų, tačiau turėjo tvirtą pasitikėjimą Tuo, kuris pirmas juos pamilo. Kristuje jie turėjo ir turi viską.

Leiskime Kristui nušviesti mūsų gyvenimus, Jo Žodžiui – išsklaidyti tamsą ir mums suteikti tikrą, nesibaigiantį gyvenimą bei džiaugsmą.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius