Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Paulius Gritėnas: Dieve, saugok karalienę

Kol paprastasis lietuvis kepė šašlyką ir atsidarinėjo ketvirtąjį alaus, nerūpestingai laukdamas trumpiausios nakties metuose, paprastasis britas lietingą ir niūrią dieną nusprendė, kad jam užtenka buvimo Europos Sąjungoje.
Paulius Gritėnas
Paulius Gritėnas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Šypsosi Rolando Pakso bičiulis Nigelas Farage'as, triumfuoja baltapūkis Borisas Johnsonas, nusprendęs britų konservatorius nusivesti atgal į britų imperijos šlovės sapną. Tuo metu į 1985 metus grįžęs svaro kursas bloškia eilinius britus į realybę – viskas bus žymiai sunkiau.

Britai išsikovojo ne laisvę nuo fantasmagorinių Briuselio ponų, o išskirtinę poziciją visoje Europoje. Ir ta pozicija tikrai neturės privilegijų. Jau dabar akivaizdu, kad ES baus Jungtinę Karalystę ir neleis lengvai išeiti bei pradėti konkurencinę kovą su žemynu.

Žengiame į naują etapą, kuriame Europos Sąjunga turės įrodyti, kad Jungtinės Karalystės žingsnis nebuvo teisingas. Kitu atveju, pačioje sąjungoje prasidės grandininė reakcija ir vietiniai farage'ai referendumais išsikovos sau tokią Tautų Europą, kurioje bendrojo intereso tiesiog nebeliks.

Kas labiausiai džiūgauja dėl „Brexit“ scenarijaus išsipildymo? Prancūzijoje - Marine LePen, Nyderlanduose – Geertas Wildersas, Vokietijoje – Alternatyva Vokietijai. Visi šiltų santykių su Rusija bičiuliai, vieningos Europos skeptikai, paprastųjų atsakymų ir šovinizmo riteriai bei damos.

Sutrikę lietuviai, lenkai, rumunai migrantai dar kurį laiką nesupras, kad šis balsavimas pakeitė tai, dėl ko jie veržėsi į Jungtinę Karalystę. Britas vulgaris pasakė jiems ir kitiems migrantams „ne“, nesuvokdamas, kad būtent šie rytų europiečiai užpildo darbo vietas ir leidžia ramiai žiūrėti futbolą vietiniams.

Prisipažinsiu, nesitikėjau, kad „Leave“ stovykla gali laimėti. Nesitikėjo to ir Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas, kuris per parlamento rinkimus gelbėjo savo poziciją trumparegiškai suteikęs galimybę šiam referendumui. Euroskeptiškų konservatorių paramą jis gavo, bet po to sekė peilis į nugarą.

Dabar D.Cameronas išgarsės ne tik kaip vyrukas, kuris iš Jungtinės Karalystės vos nepaleido Škotijos (kuri tikriausiai bandys likti ES ir rengs naują referendumą dėl nepriklausomybės), bet ir nesugebėjo britų suvienyti lemiamam balsavimui. Klounas N.Farage'as laimėjo prieš poną D.Cameroną. Tai faktas, kurį demonstruoja referendumo rezultatai.

Nesitikėjo to niekas, kas supranta vieningumo reikšmę Europos Sąjungai, kas suprato išstojimo simbolinę reikšmę. Ypač dabar, kai Europai grasina ne tik išorės priešai, bet ir vidiniai nesutarimai, kylanti radikalių politinių jėgų galia. Optimistiškas vienybės deklaravimas nebeturi prasmės. Reikalingas naujas naratyvas.

Optimistiškas vienybės deklaravimas nebeturi prasmės. Reikalingas naujas naratyvas.

Jau kelis metus kalbame apie pasaulį, kuriame trūksta objektyvumo, aiškumo ir ryškesnės perspektyvos. „Brexit“ referendumas šį neaiškumą tik dar labiau priartino ir pavertė tikrovės dalimi. Kas dabar nutiks su Europos Sąjunga?

Europos Sąjungai suduotas stiprus smūgis. Tai suprantame ne tik mes, bet ir tie, kurie penktadienį ryte atkimšo šampaną Kremliuje. Jungtinė Karalystė buvo itin svarbus sąjungininkas ES Lietuvai ir kitoms valstybėms, kurios supranta realią Rusijos grėsmę.

Šio sąjungininko nebelieka, o galios centras vis labiau stumiasi į Vokietiją ir Prancūziją, tačiau joms reikės pagalbos. „Brexit“ taps galimybe toms valstybėms, kurios skundėsi dėl per menko atstovavimo ES. Tai visų pirma Lenkija, Čekija, Vengrija, Slovakija. Turint galvoje dabartinę politinę situaciją Lenkijoje, Vengrijoje, Čekijos prezidento pasisakymus ar Slovakijos premjero norą rengti referendumą dėl migracijos politikos, tai nieko gero nežada.

Jei Lenkijos ar Čekijos politiniai lyderiai nesugebės atsitokėti ir suprasti ES reikšmingumo visam žemynui, laukia itin chaotiškas politinis laikotarpis.

Europa slenkasi į Rytus. Tai reikia turėti galvoje ir kalbant apie Europos Sąjungos ateitį. Netekus Jungtinės Karalystės pats metas svarstyti ir kaip teks kompensuoti britų pasitraukimą. Sąjungai reikia naujo impulso, naujų narių, tikinčių jos ateitimi ir remiančių europietiškas vertybes.

Būtent to dabar trūksta Europos Sąjungai. Nuoširdaus įkvėpimo, kurį matėme ir supratome Maidane.

Būtent to dabar trūksta Europos Sąjungai. Nuoširdaus įkvėpimo, kurį matėme ir supratome Maidane. Ukrainą Europos Sąjungoje vis dar yra iliuzija, bet šią vertybinę kovą būtina prisiminti.

Britiškas šovinizmas sudavė smūgį ne tik vienai sąjungai, bet ir tam, ką vadiname vakarietiškomis vertybėmis. O čia, šalia, yra ir tie, kurie nuoširdžiai siekia narystės ir europietiškumo.

„Brexit“ nesugriaus Europos Sąjungos. Šis procesas iškelia naują uždavinį europiečiams – racionaliai permąstyti, kokiais sudėtingais laikais gyvename. Laikais, kai vienintelis išgyvenimo raktas yra suprasti sąjungos svarbą.

Kodėl? Nes tai ne tik Lietuvos, bet ir viso žemyno egzistencinis klausimas. Jei ir toliau žemyne pergales skins ne bendrasis, o nacionalistinis interesas, tai Dieve, saugok ne tik karalienę, bet ir mus, Europos vaikus.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Brexit“ įvyko: Jungtinė Karalystė paliks Europos Sąjungą, bet Davidas Cameronas nesitrauks

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius