-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Paulius Gritėnas: Kaip zombiname paprastus žmogelius ir kuriame tiesos monopolį

Jei tikite, kad Vladimiras Putinas yra geriausias pasaulio lyderis, tai jums nepadės jokios ataskaitos, ar bandymai dėstyti logines įvykių sekas. Jūs tiesiog norite tikėti. Bet kokia Rusijos kritika jums bus zombinimas ir bandymas užgrobti vadinamąjį tiesos monopolį.
Paulius Gritėnas
Paulius Gritėnas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Bet koks įrodymas apie korupcinius Kremliaus veikėjų ryšius ar paslaptingas žmogžudystes jus privers sakyt: „O tai Obama...“. Jūs pasmerkti aklam tikėjimui.

Jūs žinote, kad aš atsikėlęs ryte pasimeldžiu prie mažo altorėlio Landsbergiui, Grybauskaitei ir kapitalizmui. Pusryčiams suvalgau savo plastikinį mėsainį, kurį užgeriu amerikietišku limonadu, skirtu tik langams valyti.

Tada atplėšiu savo korespondenciją. Joje – gosdepo ir Briuselio masonų nurodymai, kaip reikia rašyti ir ką reikia apšmeižti. Ant voko švyti prekybos centruose pagrobtų vaikų pirštukais suraitytas prierašas „Konfidencialiai“. Grėsmingai nusijuokiu ir sėdu prie raidžių dėliojimo staklių, kuriomis sukalu va tokį komentarą, kuriame išvardinu jūsų mylimo lyderio nusikaltimus.

Tokie, kaip aš, kurie žlugdo jūsų tikėjimą Kremliaus pateikiamu naratyvu, tėra zombintojai, kuriems dar atsirūgs. Mane nuoširdžiai stebina jūsų atkaklumas neigti faktus ir pripažinti, kad gyvenate iliuzijoje, kuri slapčia nedžiugina jūsų pačių.

Dabar sugrįžkime į tikrovę.

Šią savaitę nepriklausomų ekspertų komanda „Bellingcat“ išplatino ataskaitą, kurioje atsekta įvykių ir sprendimų grandinė, atvedusi prie 298 gyvybes nusinešusios MH17 lėktuvo katastrofos Rytų Ukrainoje.

Ataskaitoje pažymima tai, ką nutylėjo Nyderlandų ekspertai, tyrę katastrofos aplinkybes. Atsakomybė už šią katastrofą gula ne tik ant „Buk“ raketinę sistemą iš Rostovo į Rytų Ukrainą permetusių karininkų, bet ir ant Rusijos prezidento, vyriausiojo ginkluotųjų pajėgų vado V.Putino pečių.

Jei šios ataskaitos duomenys galiausiai taps politinių sprendimų dalimi, tai Rusijos prezidento lauks Hagos tribunolas ir nelinksmas pasibuvimas kilpoje.

Jei šios ataskaitos duomenys galiausiai taps politinių sprendimų dalimi, tai Rusijos prezidento lauks Hagos tribunolas ir nelinksmas pasibuvimas kilpoje. Dabar tai skamba kaip fantastinis scenarijus, bet daugeliui Irako ar Libijos žmonių panašiai skambėjo ir jų diktatorių atsikratymo galimybė.

Keleivinio lėktuvo numušimas – dar vienas įrašas ilgame mirčių sąraše, vainikuojančiame V.Putino Rusijos pasiekimus. Ana Politkovskaja, Aleksandras Litvinenka, Borisas Nemcovas, tūkstančiai čečėnų, ukrainiečių, o dabar ir sirų – visų jų mirties šešėlyje stoviniuoja Rusijos lyderis. Kai kurios mirtys siejamos su tiesioginiais jo sprendimais, kai kurias lėmė abejingumas siautėjantiems vasalams.

Rusijos opozicijos atstovai šią savaitę išplatino ir dar vieną ataskaitą, kurioje apžvelgiami V.Putino statytinio, Čečėnijos vadovo Ramzano Kadyrovo darbai ir iš federalinio šalies biudžeto į jo kišenę įvairioms reikmėms plaukiantys pinigai.

Šios išvados nenustebins tų, kurie nors kiek domėjosi Kremliaus veiklos metodais ir sekė V.Putino veiklą. Tai yra svarbūs faktai loginėje grandinėje, įrodančioje brutalius ir korupcinius metodus, kuriais remiasi visus galios svertus perėmęs buvusių KGB agentų ir lojalių oligarchų režimas.

Problema, su kuria susiduria tie, kuriems išties rūpi šie nusikaltimai ir jų įvertinimas – politinės ir teisinės atsakomybės įgyvendinimas, šių darbų pasmerkimas. Rusijoje V.Putino niekas nenuteis. Tai neįmanoma. Jo populiarumui nekenkia ir vis sudetingesnė ekonominė šalies situacija ir vaikščiojimas plataus masto konflikto paribiuose.

Dalis Rusijos tiesiog pasirengusi žengti su V.Putinu į apokalipsę. Tam jie buvo ruošiami nuo pat pirmos jo valdymo dienos.

Dalis Rusijos tiesiog pasirengusi žengti su V.Putinu į apokalipsę. Tam jie buvo ruošiami nuo pat pirmos jo valdymo dienos. Tam buvo sukurtas puikiai organizuotas ir finansuojamas propagandos aparatas, pakeičiantis faktus ir atakuojantis vadinamąjį Vakarų tiesos monopolį. Rusijai gresia pasaulio pabaiga? Ką darysi, Vakaruose, pasak rusiškos žiniasklaidos, jau viena diena po jos.

Rusijos opozicijos balsas per silpnas, o bandymai demokratiniuose rinkimuose kautis su „Vieningosios Rusijos“ armija yra beviltiški. Daliai išlaikusių sveiką protą lieka tik tylus ir išdidus Rusijos inteligento tragizmas, atsiribojant nuo bet kokių politinių sprendimų.

Liūdniau, kad V.Putino ir jo Rusijos izoliacija vis dar netapo bendra civilizuotų valstybių politika. Jei Japonijos premjero Shinzo Abe kelionę į Rusiją dar galima teisinti bandymu atsikovoti po Antrojo pasaulinio karo prarastas salas, tai Čekijos ar Vengrijos lyderių flirtas su Kremliumi sunkiai pateisinamas.

Ar ne šios valstybės matė, ką atneša rusiškų tankų riedėjimas Budapešto ir Prahos gatvėse? Ar ne jos savo kailiu patyrė, ką nešė V.Putino teisinamo Stalino darbai? Kai kurie numos ranka – čia tik istorija. Visgi, paslaptingų ir net nebeslepiamų mirčių skaičius šioje Rusijos vadų istorijoje stebėtinai nemažėja.

Palinkėkime, kad šis sąrašas galiausiai būtų skelbiamas ir realaus teismo proceso metu. Kad sulauktume akimirkos, kai nepatogiame kaltinamųjų suole sudribusio V.Putino veide pasirodytų neviltis. Neviltis, kuri pasirodo neišvengiamybę patyrusio žmogaus veide susidūrus su teisingumu.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Bellingcat“ tyrėjai skelbia, kas „Buk“ raketa numušė lėktuvą su 298 žmonėmis – aiški Vladimiro Putino kaltė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius