Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Jurkevičius: Na, mielieji narkomanai, po truputį ruoškitės!

Ilgai svarsčiau, ar reikia kalbėti apie artėjantį fanatizmo ir (neį)tikėtinų draudimų sezoną. Gal geriau pasijuokime – juoktis sveika. Arba pašmaikštaukime socialiniuose tinkluose – juk vasara. O gal – kietai sučiaupkime lūpas ir eikime dirbti, pavyzdžiui, žolę pjauti?
Paulius Jurkevičius
Paulius Jurkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Aš irgi bandžiau iš pradžių suprasti, paskui šmaikštauti, o tada – ramiai užmigti. Kai kada pavykdavo. Skaičiau Astos Kubilienės, Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkės, svarstymus dėl balkonų. Apie tai, kas balkonuose galima ir kas nelabai. Oho! Išsami draudimo rūkyti balkonuose problematikos pasaulyje apžvalga. Iš serijos – reikia anonsuoti naują, egzotišką draudimą? Puiku, imsimės geopolitinių studijų. Žiūrėkite, tautiečiai, – draudimas X sėkmingai įteisintas kontinento A šalyje W, kontinento B šalyje Z ir taip toliau. Patys matote – mes čia nieko naujo nesugalvojome... Pasaulis jau juda ta kryptimi.

Ta arba įvairiomis kryptimis. Kai Romos daugiabučio balkone savaitgalį užtraukiu Toskanos cigarą, mano kaimynė piktai trenkia balkono durimis. Susigūžiu. Susitikęs lifte bandau pasiaiškinti: „Sinjora, įtariu, kad Toskanos cigarų kvapas jums nemalonus, bet juk tai kino ir literatūros pasaulio aromatas, tuos cigarus rūkė Burtas Lancasteris, Marcello Mastroiannis, Federico Fellinis...“ Sinjora mane griežtai nutraukia: „Prisirūkė ir tesiilsi sau ramybėje...“ O paskui netikėtai ima ir pasako: „Bet geriau rūkykite balkone, ne kambaryje, – ten juk jūsų žmona, dukra kvėpuotų. Aš kaip nors pakentėsiu ketvirtį valandos užsidariusi balkono duris.“

Čia toks gana alternatyvus požiūris į strateginę sveikatos reikalų komiteto problemą. Nemanau, kad pirmininkė jį cituotų geopolitinių draudimų apžvalgoje. Ta proga priminsiu: Kalifornijoje, kurios šviesų pavyzdį balkonų studijoje mini A.Kubilienė, yra ir daugiau įdomių draudimų: pavyzdžiui, San Franciske draudžiama plauti automobilius naudojant apatinius drabužius. Kilimų dulkinimas prieš svetimą langą ten taipogi užtraukia baudą.

Ar iš Seimo sklindantys padrąsinimai, esą balkonų kovoje nesame vieniši ant svieto, reiškia, kad Lietuvoje negalėtų rastis naujų, pasauliui dar negirdėtų iniciatyvų?

Nesakau, kad šie žavūs Kalifornijos draudimai mums tiktų, bet pripažinkime: mūsiškė draudimų industrija godžiai interpretuoja pasaulio patirtį. Tai, kas svetur draudžiama – ach, kaip mus domina! Tai, kas svetur leidžiama – tebus vietinės iškreipto liberalizmo grimasos, atmestinos be svarstymų, nes esame specialūs, mažiau atsparūs, kitokio auklėjimo, kitokių platumų, kitaip veikiančių kepenų ir smegenų.

Ar iš Seimo sklindantys padrąsinimai, esą balkonų kovoje nesame vieniši ant svieto, reiškia, kad Lietuvoje negalėtų rastis naujų, pasauliui dar negirdėtų iniciatyvų? Nenuvertinkime savęs. Tai, ką aš šiomis dienomis perskaičiau žiniasklaidoje ir socialinių tinklų diskusijose, pranoksta drąsiausias prognozes: blaivieji „maksimalistai“ kaupia jėgą ir ruošiasi lemiamam šuoliui!

Iš pradžių galvojau – et, vidurvasario feikas, dar vieno blaivybės pranašo feisbukinės konvulsijos. Bet paskui, kai inovatyvų pasiūlymą kurti narkomanų registrą (kuriame atsidurčiau aš, jūs, jūsų senelė ir beveik visi Lietuvos žmonės, užsimanę Naujųjų metų proga pakelti taurę putojančio vyno) palydėjo patiktukų salvė ir aršus fanatikų choras „už!“, „už!“, kai įsigilinau į politines naujojo lider maximo vizijas ir einamojo momento analizę su aiškiai deklaruotomis pretenzijomis užimti įtaką prarandančio Karbauskio sostą, – pagalvojau: čia jums ne balkoniniai ponios Astos silogizmai. Čia kažkas išties nauja ir netikėta!

Narkomano pažymėjimas? Žinoma, paprasčiausia būtų netikėti. Didžioji vakarietiškos vartojimo kultūros pamokas išmokusios visuomenės dalis iki šiol taip ir darydavo: užsimerkdavo prie židinio su vyno taure, o kai atsimerkdavo – rasdavo išprievartautą sekmadienio popietę, baudas už šampano namų paminėjimą, išplėšytus žurnalų puslapius ir daug kitų, sveiką protą erzinančių naujienų.

Dabar laukia kokybiškas žingsnis į priekį. Karbauskinis tautos gryninimo ir blaivinimo energijos užtaisas išeikvotas, sveikatos apsaugos ministro draudimų repertuaras – į pabaigą. Užtat kai kurių žmonių prisiminimai apie riboženklių adrenaliną išliko. Kai kas laukia kažko stipresnio, nes kasdienybė be naujų, gyvenimą reguliuojančių verboten yra nyki, buvimas be tam tikrų žinybų invazijos į tave, į tavo papročius ir įpročius – nuobodus, nesvarbu, kad ta invazija vieniems yra agresija, užtat kitiems – tėviškas institucijų rūpestis, egzistenciją paprastinanti Orwelo „Didžiojo brolio“ akis.

Šitai rodo ir tie beveik 2000 patiktukų, Lauros, Valentino, Vandos, Nijolės, Angelės entuziazmo kupini „už“ su keturiais šauktukais „maksimalisto“ paskyroje. Ir jie nėra beprasmiškas kašpirovskinės galios demonstravimas, ne. Jie taps kūnu, „liaudies balso“ medžiaga, su kuria blaivybės mesijas eis į ministeriją, į seimą, į komisijas, į prezidentūrą.

Gal vis dėlto neis? Gal čia tik svaičiojimai? Gal „maksimalietis“ pasitenkins vadovavimu iš kokio nors draudimo rūkyti balkonuose komiteto pirmininko pozicijos, kaip tai darė ligšiolinis kultūros komiteto pirmininkas? Gal nesibraus į sveikatos ministro kėdę?

Kas ten žino, kaip bus. Kol kas sąmonės koduotojas matuoja ir vertina potencialius sąjungininkus, – kairėje, dešinėje, populistiniuose „valstiečių“ brūzgynuose. Jis meiliai žvalgosi į buvusius Daukanto aikštės kandidatus – šeimos vertybių puoselėtoją M.Puidoką, nacionalinių vertybių egzorcistą A.Juozaitį. Paskui gal ims ir atsirėš gabalą Naisių milijonieriaus elektorato, dar vėliau galbūt jo prireiks koalicinės kortų kaladės dėliotojams socialdarbiečiams arba tvarkiečiams, arba Tomaševskiui.

Vasarokite, ilsėkitės, miegokite gerbiamieji kultūringo vakarietiško vartojimo inteligentai, gurmė, someljė, vyno ir gero maisto kultūros puoselėtojai. Bet nepramiegokite.

Na, bet gal visgi nebus „prosecco“ ir „pinot noir“ vartotojų įskaitos? Pasauliui iki šiol nežinomos praktikos autorius pripažįsta, kad laukia nelengva kova. Galimas daiktas, pavyks nueiti tik pusę kelio, pavyzdžiui, prie sekmadienio popietės draudimo bus pridurtas ir šeštadienio vakaras. Arba ant „Château Mounton Rotschild“ butelio etiketės lieps klijuoti kaukolę su dviem sukryžiuotais kaulais. Arba vyno parodas įsakys vadinti „narkomanų dienomis“. Na, gal dar ginkluoti pareigūnai ims kontroliuoti plentus į Lenkiją ir į Latviją.

Ligšiolinė lietuviška draudimų praktika rodo, kad esminis restrikcinio adrenalino poveikis yra toks: efektingas visuomenės sukiršinimas, supriešinimas padalijant ją į blaivius (sveikus) ir alkoholikus (narkomanus), absurdiškas kontrolės ir represinio aparato galių plėtimas, populistinių „partijų“ stiprėjimas, „profesionalų“ kabineto vizijų performansai.

Žodžiu, vasarokite, ilsėkitės, miegokite, gerbiamieji kultūringo vakarietiško vartojimo inteligentai, gurmė, someljė, vyno ir gero maisto kultūros puoselėtojai. Bet nepramiegokite. Nes galite prabusti su narkomano pažymėjimu kišenėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius