Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ramūnas Vilpišauskas: Jei laimės Marine Le Pen, kas tada?

Dar prieš mėnesį atrodė, kad prezidento rinkimų rezultatas Prancūzijoje iš anksto aiškus – juos laimės dabartinis prezidentas Emmanuelis Macronas. Tačiau artėjant pirmajam rinkimų turui balandžio pradžioje populiarumu prie jo priartėjo Marine Le Pen. Nors E.Macronas pirmame ture aplenkė M.Le Pen ir yra laikomas rinkimų favoritu, visuomenės apklausos rodo, kad antrajame M.Le Pen turi daugiau šansų laimėti, nei prieš penkerius metus. Ką jos pergalė reikštų ES ir Lietuvai?
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rusijos karas prieš Ukrainą dar labiau sustiprino žiniasklaidos dėmesį prezidentui ir jo matomumą tiek derinant ES ir NATO šalių atsaką į Rusijos agresiją, tiek kalbantis su Rusijos vadovu. Nors pastarieji pokalbiai nebuvo rezultatyvūs, tačiau karo pradžioje ir taip aukštas E.Macrono palaikymas dar padidėjo.

Be to, atrodė, kad Rusijos karas taps politine problema jo artimiausiems konkurentams ir iš dešinės, ir iš kairės. Ne tik M.Le Pen, bet ir E.Zemmouras bei J.-L.Melenchonas prieš karą buvo išsakę viešą palaikymą V.Putinui ir jo vykdomai politikai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marine Le Pen ir Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marine Le Pen ir Vladimiras Putinas

Vis dėlto artėjant pirmajam rinkimų turui atotrūkis tarp apklausose reiškiamo palaikymo E.Macronui ir M.Le Pen ėmė mažėti, kol priartėjo prie statistinės paklaidos ribų. Visuomenės apklausos rodo, kad svarbiausia tema rinkėjams yra išaugusios kainos, o šią temą sėkmingai išnaudoja M.Le Pen, siūlydama priemones didinti gyventojų perkamąją galią. Be to, ji greitai atsiribojo nuo V.Putino ir kritiškai pasisakė apie jo pradėtą karą prieš Ukrainą.

Tuo tarpu E.Macronas, atrodo, per anksti buvo patikėjęs savo pergale. Neseniai jis viešai pripažino, kad vėlai įsitraukė į rinkimų kampaniją ir ėmė svarstyti apie galimą M.Le Pen pergalę, veikiausiai taip siekdamas mobilizuoti savo rinkėjus.

Iš dalies jam tai pavyko – pirmame ture jo atotrūkis nuo M. Le Pen buvo šiek tiek didesnis, nei rodė apklausos, o neatėjusių balsuoti rinkėjų dalis – kiek mažesnė, nei buvo prognozuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius