Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ramūnas Vilpišauskas: Sunkus ES virsmas geopolitine veikėja

Kokia kita priežastis, jei ne Rusijos pradėtas karas ties rytinėmis ES sienomis turėtų paskatinti ES imtis geopolitinio vaidmens, apie kurį jau senokai kalba jos institucijos. Pastarosiomis savaitėmis ES šalyse, ypač Vokietijoje, įvyko reikšmingų pokyčių. Tačiau nepaisant vis labiau supanašėjančio ES šalių požiūrio į išorės grėsmes, vieningą atsaką ir toliau riboja skirtingos jų ekonominės priklausomybės bei į konsensusą orientuotas ES sprendimų priėmimas.
Ramūnas Vilpišauskas
Ramūnas Vilpišauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

ES institucijos ir ypač ši Europos Komisija jau keletą metų akcentuoja, kad ES turi tapti geopolitine veikėja. Pirmoje savo spaudos konferencijoje 2019 metų pabaigoje naujos sudėties Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen paskelbė, kad ji vadovaus „geopolitinei komisijai“.

Šis pažadas reiškė siekį skirti daugiau dėmesio ES išorės santykiams ir stiprinti ES vaidmenį pasaulyje, kuriame matoma didžiųjų galių konkurencija, ypač didinant ES įtaką savo kaimynystėje.

„Scanpix“/AP nuotr./Ursula von der Leyen
„Scanpix“/AP nuotr./Ursula von der Leyen

Įdomu, kad tada ES darbotvarkėje buvo svarstomas ir taip labai menko finansavimo iš planuojamo septynmečio ES biudžeto išorės sienų apsaugai ir gynybai mažinimas, kurį siūlė tuo metu Tarybai pirmininkavusi Suomija, bei svarstymai, ar pradėti derybas dėl narystės su Albanija ir Šiaurės Makedonija, kam priešinosi Prancūzija ir kai kurios kitos ES šalys.

Beje, laikotarpis nuo Albanijos ir Šiaurės Makedonijos pripažinimo kandidatėmis tapti ES narėmis iki Europos Komisijos pasiūlyto derybų dėl narystės starto truko keliolika metų. O net ir Komisijai pasiūlius pradėti derybas dėl narystės su šiomis Vakarų Balkanų šalimis, procesas toliau strigo dėl ES šalių nesutarimo.

Keliamės į 2022 m. kovo mėnesį. Politinės nuotaikos gynybos finansavimo klausimais ES valstybėse pastebimai keičiasi. Tai labiausiai matoma Vokietijoje, kurios vyriausybė paskelbė reikšmingai didinsianti biudžeto išlaidas gynybai bei suteiksianti pagalbą ginklais Rusijos agresijai besipriešinančiai Ukrainai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius