Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stanislovas Kairys: Tuoj birželis

Dar prieš pusmetį mūsų mažoje ramioje Šv. Nikodemo gatvelėje šalia Aušros Vartų visi gyveno kaimyniškai. Tarsi kokiame ikikarinės Lietuvos kaime. Reikia kam ką pasiskolinti – prašom! Reikia surinkti parašus dėl eismą ribojančio kelio ženklo įrengimo – jokių problemų. Neši gatvėje iškrautas malkas arčiau krosnies – šimtametė Antrojo Pasaulinio karo medikė Varvara Stepanovna nepraleidžia progos pasidžiaugti, kad kaimynui žiemą nebus šalta.
Stanislovas Kairys
Stanislovas Kairys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vakarykščiai nenuoramos gatvės  paaugliai tik labą dieną, labą dieną. Ir dar ranką seniui paduoda sveikindamiesi. O kur dar ilgi vyrų pašnekesiai su gatvės filosofu Almantu apie pasaulinę politiką ir atsitiktinumo dėsningumą. Po klevu. Arba amžinai išsiblaškiuosios ir nuolat vėluojančios žaviosios pianistės Rasos itališka pavarde nuotykiai a la su pirkiniais abiejose rankose ir automobilio rakteliu džinsų kišenėje: gal kaimynas galėtų užrakinti...

Taip buvo. Prieš gerą pusmetį.

Dabar gatvėje niekas paplepėti nebestabteli. Keletas anksčiau įpusėtų kruopščiai restauruoti namų vėl stovi kiaurais langais. Po baisaus, trisdešimt keturias gyvybes nusinešusio užtaiso sprogimo Halės turguje.

Dabar gatvėje niekas paplepėti nebestabteli. Keletas anksčiau įpusėtų kruopščiai restauruoti namų vėl stovi kiaurais langais.

Po baisaus, trisdešimt keturias gyvybes nusinešusio užtaiso sprogimo Halės turguje. Kalbėta, kad taikytasi likviduoti ten užeidavusį kunigą. Kunigo pamokslai labai nepatiko naujai valdžiai.

Gatvės filosofas dingęs be pėdsakų jau trečias mėnuo. Žmonės šnabždasi, kad išvežtas į Maskvą. Kiti sako – prisijungė prie savanorių Ariogalos apylinkėse.

Karo medikė taip pat beveik nebesirodo. Jai atsinaujino prieš metus apgydyta glaukoma. Akių lašų ir tų vaistinėse nebegausi.

Tas jaunuolis, kuris neseniai išmoko gatvės seniams sveikindamasis paduoti ranką dabar mokosi vaikščioti viena koja. Dešinės neteko, kai netikėtai pakliuvo į kryžminę ugnį prie buvusio Lietuvos kariuomenės Logistikos centro Savanorių pradžioje. Važiavo pirkti vogto dyzelio iš kolaborantų bazės Vaduvos gatvėje. Grįžo po mėnesio.

Visam kvartalui vadovauja ne taip seniai buvęs uolus profsąjungų aktyvistas Juozas. Dabar jis, daugelio nuostabai, paralelinės Vilniaus administracijos įgaliotinis Rasose.

Jo parankinis Valera prieš savaitę iššniukštinėjo, kad kažkas mūsų gatvėje slapsto žmogų slapyvardžiu Žiogas iš anapus Aušros Vartų. Žiogas nušovė vieną parsidavėlį žurnalistą, bet ir pats išpuolio metu buvo sunkiai sužeistas prie televizijos Konarskio gatvėje.

Bet Valera nežino, kad į seniai nebeveikiančios vienintelės mūsų gatvės parduotuvės rūsius galima patekti tik per uždarą šalia gyvenančio taksi vairuotojo kiemą. Tik viena Žiogo žmona žino.

Beveik kiekvieną naktį girdisi smarkūs susišaudymai Stoties pusėje. Arba pavieniai šūviai kažkur apie Filharmoniją.

Beveik kiekvieną naktį girdisi smarkūs susišaudymai Stoties pusėje. Arba pavieniai šūviai kažkur apie Filharmoniją.

Ateina žinių, kad Kyviškėse bandęs nusileisti Lenkijos specialiųjų pajėgų būrio sraigtasparnis susprogdintas per porą metrų nuo žemės.

Bepročiai, karščiuojasi taksistas, Paluknys tokiems reikalams daug tinkamesnis.

Žinių iš Lietuvos Vyriausybės beveik neateina. Nors nuo Sangrūdos iki Vilniaus   ne taip ir toli.

Vakar apleistuose garažuose tarp Subačiaus ir Daukšos gatvių sušaudyti penki pasipriešinimo kovotojai. Vienas jų – buvęs Lietuvos Karo akademijos kursantas iš mūsų gatvės. Sveikindavomės anuomet.

Senolė karo medikė Varvara Stepanovna  gatvėje kaip visada tyliai rusiškai sako taksistui: gyjančias žaizdas geriausia barstyti streptocido milteliais. Turinti baltarusiško nuo pernai. Ir šaltalankio aliejų naudokite, jei galite kur gauti.

Taksistas linksi galvą. Bet pirmiausia jis turi nuvežti prostitučių naktį smagiai pašaudžiusiems vyrams be skiriamųjų ženklų. Jie įsikūrę "Domus Maria" viešbutyje. Keli žingsniai nuo tų garažų.

Tuoj birželis. Eina septintas hibridinio karo mėnuo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius