Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tomas Viluckas: Laužykite Konstituciją bei tarptautinę teisę – vis vien jokios atsakomybės

Praėjusią savaitę pasirodė žinia, kad Lietuvos vyriausybė į depozitinę sąskaitą atidėjo 130 tūkst. eurų, kuriuos Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) įpareigojo išmokėti Saudo Arabijos piliečiui Abu Zubaydahui dėl neteisėto kalinimo slaptame amerikiečių kalėjime Lietuvoje.
Tomas Viluckas
Tomas Viluckas / Nuotr. iš asmeninio archyvo

Išmokėjus kompensaciją bus padėtas taškas šioje barzdotoje istorijoje. Daugumai šalies gyventojų ji skendi ūkuose, nors prieš dešimtmetį ši istorija purtė Lietuvos politinį elitą.

Viskas prasidėjo 2005 m., kai JAV dienraštis „The Washington Post“ paskelbė publikaciją, kurioje teigė, kad galimi amerikiečių Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) kalėjimai veikė Rytų Europoje. Šie slapti kalėjimai, vadinami „juodaisiais“, JAV buvo reikalingi, kad įtariamiems terorizmu asmenims būtų taikomos sulaikymo ir tardymo priemones, kurios negalimos JAV teritorijoje. Netrukus anuometis JAV prezidentas George'as W.Bushas 2006 m. viešai pripažino šių kalėjimų egzistavimą.

Informacija apie „juoduosius kalėjimus“ Lietuvoje nuskambėjo tais pačiais 2006 m. Tuomet gavus Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos prašymą su konkrečiais klausimais, Seimo Užsienio reikalų komitetas atliko parlamentinį tyrimą dėl galimų JAV specialiųjų tarnybų veikų Lietuvoje, kurio metu atsakingos Lietuvos institucijos patikino komitetą, kad tokių faktų nėra nustatyta.

Tačiau 2009 m. JAV televizijos „ABC“ tinklapis atskleidė lėktuvų, gabenusių CŽA kalinius į Lietuvą, numerius, maršrutus, datas, kuomet tokie lėktuvai leidosi Vilniuje. Publikacija rėmėsi buvusių CŽA pareigūnų teigimu, kad lėktuve buvo liūdnai pagarsėjusios teroristinės organizacijos „Al Qaeda“ sulaikytasis, kuris buvo gabenamas iš vienos sulaikymo vietos į kitą.

Priremtas prie sienos šių įrodymų ir prezidentės Dalios Grybauskaitės pozicijos Seimas pavedė Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) tirti šį reikalą. Komitetas paskelbė išvadas, kad įrodymų apie šių kalėjimų egzistavimą nėra, bet prielaidos galimos. Šios išvados buvo surašytos taip, kad ne tiesą atskleistų, bet išlaikytų jėgų pusiausvyrą politiniame elite. Maža to, jose buvo tam tikro politinio konsensuso, nes išvados ginė politikus nuo politinės atsakomybės visą kaltę suverčiant trims aukščiausiems VSD vadovams: Dainiui Dabašinskui, Mečiui Laurinkui, Arvydui Pociui.

Tačiau ko nenorėjo žinoti mūsų politikai, žiniasklaida ir žmogaus teisių stebėjimo organizacijos, tai 2018 m. gegužę įvardino EŽTT.

Šie ponai išvengė teisinės atsakomybės, o išvados pastoviai tvirtino, kad šalies politikai nieko nežinojo apie slaptą įstaigą Antaviliuose. Štai išvadose skaitome, kad: „Dabašinskas, kuris, nurodydamas vykdytojams įrengti patalpas, minėjo, kad projektą „palaimino aukščiausioji šalies valdžia“, tačiau tuometinės politinė vadovybės liudijimu, ji nebuvo apie tai informuota.“ Kitoje vietoje: „A.Pociaus liudijimu, Respublikos Prezidentas V.Adamkus ir jo patarėjai apie tai buvo informuojami tinkamai.“ Tad lieka neaišku, kodėl šie liudijimai liko ignoruoti.

Tačiau ko nenorėjo žinoti mūsų politikai, žiniasklaida ir žmogaus teisių stebėjimo organizacijos, tai 2018 m. gegužę įvardino EŽTT: „Teismas priėjo prie išvados, kad Lietuvoje nuo 2005 metų vasario iki 2006 metų kovo veikė slaptas CŽA kalėjimas, kad ponas Husaynas buvo ten laikomas, o vietos valdžia žinojo, kad CŽA su jo elgsis taip, kaip draudžia Konvencija“, – rašoma teismo pranešime. Teismas paskelbė, kad Lietuva pažeidė Europos žmogaus teisių konvencijos nuostatas, kurios draudžia kankinimą, garantuoja teises į laisvę, privataus gyvenimo apsaugą ir teisę į veiksmingą teisinę gynybą.

Dar 2009 m. buvęs CŽA agentas Bobas Ayersas CNN televizijai sakė: „Galvoti, kad į užsienio valstybės oro erdvę įskrenda kitos šalies lėktuvai, jais atskraidinti asmenys paimami iš oro uosto ir transportuojami į specialios paskirties patalpas ir niekas, nei centrinė valdžia, nei policija, nei muitinė, nei oro erdvę kontroliuojanti įstaiga nieko apie tai nežino, išskyrus saugumo vadovybę – tai skamba neįtikėtinai“.

Tarptautinės organizacijos „Amnesty International“ atstovė J.Hall teigė: „Lietuvos vyriausybė turėjo žinoti, ką jos agentūros veikė, ir yra atsakinga už slaptą kalėjimą ir bet kokius žmogaus teisių pažeidimus, kurie galėjo ten įvykti (...). Nepakanka vyriausybėms sakyti, kad jos nežinojo, ką darė jų saugumo aparatas.“

Kas jau kas, bet tuometinis prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Algirdas Brazauskas, krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas ir Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Arvydas Pocius apie šio kalėjimo egzistavimą tikrai turėjo žinoti. Visi išvardyti asmenys televizijos EŽTT minimu laikotarpiu ėjo savo pareigas.

Gaila ne vienakio teroristo ar tų mokesčių mokėtojų jam duodamų pinigų. Apmaudu, kad veikėjai ne tik šiurkščiai sulaužę šalies Konstituciją bei įstatymus, bet ir tarptautinę teisę išvengė bet kokios atsakomybės. Ne pirmas ir ne paskutinis kartas?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius