Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaras Radzevičius: Dantų užkalbėjimas

Praėjusi savaitė itin priminė istorijos cikliškumą. Būtovė sukasi ratu, bet Rytuose vis atsiranda norinčių išrasti dviratį ne apvaliais, o kvadratiniais ratais. Recidyvistinis Kremlius nuolat bando primesti savo vierchų žaidimo taisykles laisvajam pasauliui.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

1939 metais pagal slaptą Molotovo-Ribentropo suokalbį rusų ordos įsiveržė į Suomiją ir prasidėjo Žiemos karas. Ši karinė operacija bolševikams virto šalčio raižiniais pažymėtomis skerdynėmis ir tradiciniu Kremliaus paniekos žmogaus gyvybei demonstravimu. 

Suomiai bolševikų antplūdį įspraudė į trumpą anekdotą. Pamatęs Suomijos–Rusijos sieną peržengusias milžiniškas rusų pajėgas, suomių karys užtaisydamas šautuvą sakė fronto bičiuliui: „Dieve, kiek jų daug. Kur mes juos visus palaidosim?“

Rusų aviacijai bombarduojant Suomijos miestus Jungtinių Tautų Organizacijos pirmtakė Tautų Sąjunga 1939 m. išmetė agresorę Sovietų Sąjungą iš savo gretų. Dabar JT leidžia kaimynus puldinėjančios, teritorijas grobiančios, terorizmą remiančios ir buvusios nacių sąjungininkės valstybės vadovui Vladimirui Putinui oficialioje tribūnoje ciniškai sekti pasakas apie antinacistinę koaliciją, taiką ir Krymo miestą Jaltą.

V.Putinas moko laisvąjį pasaulį gyvent po to, kai Rusija vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, įpareigojančią įkurti tribunolą, kuris teistų asmenis, praėjusiais metais Rytų Ukrainoje numušusius Malaizijos lėktuvą. Zekų valstybė niekur nedingo. Ji ir toliau pagal savo paniatkes gina pacanus

V.Putinas postringauja Jungtinėse Tautose, o Kremliaus diplomatas Lenkijoje pareiškia, kad ši šalis pati kalta, kad ją užpuolė Stalinas ir Hitleris. Ar nederėjo visiems Lenkijos sąjungininkams išsikviesti Rusijos pasiuntinius pasiaiškinti? 

Zekų valstybė niekur nedingo. Ji ir toliau pagal savo paniatkes gina pacanus. 

Kremlius nieko naujo neišrado. Savo vidines problemas Maskva sprendžia išoriniuose veiksmuose. Pavyzdžių daug. Taip pat darė Argentinos karinė chunta – kylant vidinei opozicijai ir krizei 1982 m. gimė išorinis Folklendų karas su britais. Nepadėjo – Londonas pastatė Buenos Aires į vietą, o Argentinoje įvyko demokratiniai rinkimai.

Kada Maskva prisidirbo Ukrainoje, atsidarė naujas frontas Sirijoje. V.Putino sakalai bombarduoja nežinia ką tik todėl, kad nukreiptų pasaulio dėmesį nuo Ukrainos. Juk taip nesinori gražinti Krymo! Kaip pasakytų V.Putino aplinkoje – tai būtų tikras oblomas. O jei V.Putinas padeda Sirijos prezidentui Basharui al Asadui, gal Ukrainos prezidentas Petro Porošenka gali paprašyti Baracko Obamos pabombarduoti teroristus Donbase?

Sirijos bombardavimas – dezinformuojantis faktorius. Vėl du viename. Pamenat, kas dar vyko 1991 m. sausio 13 d., kada sovietai pradėjo naują agresiją Lietuvoje? Tuo pat metu prasidėjo Persų įlankos karas, Kuveito išvadavimo operacija. Pradėdami kruviną operaciją Maskvos vierchai vylėsi, kad Vilniaus įvykiai paskęs naftos barelių problemose. Neišdegė. 

Internautai jau paleido istorijos cikliškumo kalambūrą, lygindami SSRS ir Rusijos imperines sekas. 

1985 metai, SSRS: olimpiada, pinganti nafta, numuštas korėjiečių „Boeing“, sankcijos, Afganistanas. 
2015 m., Rusija: olimpiada, pinganti nafta, numuštas Malaizijos „Boeing“, sankcijos, Sirija.

O gal, Volodia, pasiimk tu tą savo šinelių, ir varyk į strielką namo. Ten rimtesnės razborkės laukia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius