-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaras Radzevičius: Good morning, Britain

Grupė „Aztec camera“ 1990 metais kartu su „The Clash“ gitaristu Micku Jonesu išleido dainą „Good morning, Britain“.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Daina su politine potekste apie Angliją, Velsą, Šiaurės Airiją ir Škotiją. Priedainis – optimistinis. Ir galbūt laimėjusiems referendume britų rinkėjams šis priedainis lygiai taip pat gražiai skamba.

The past is steeped in shame,

But tomorrow's fair game,

For a life that's fit for living

Good morning, Britain.

(Praeitis pasitraukė su gėda/ Bet rytdienos garbingas žaidimas/ Už gyvenimą, kuri tinkamas gyventi/Labas rytas, Britanija)

Penktadienio rytą nekantriai laukiau Davido Camerono kalbos. Pripratęs prie lietuviškų politinių jokiomis aplinkybėmis negriūvančių monolitų, netikėjau, kad Jungtinės Karalystės premjeras atsistatydins. Atsistatydino, nes, anot premjero, valstybei reikia „naujos lyderystės“. Stiprių lyderių poreikis Europos Sąjungoje tebelieka itin aktualus.

Vakar netikėjau, kad triumfuos „Brexit“ šalininkai. Triumfavo.

Kai britai ėjo prie referendumo balsadėžių, Kaune griaudėjo „Iron Maiden“. Bruce‘as Dickinsonas siautėjo scenoje su 1853 metų Krymo karo herojaus uniforma ir mūšiuose sušaudyta Union Jack vėliava. Kiek dar lemta gyvuoti šiai vėliavai? Juk iš esmės Škotija liko Jungtinėje Karalystėje dėl galimybės būti ES dalimi. Manau, kad dabar Škotijos narystė Jungtinėje Karalystėje vėl iškils į pirmą planą. Bent jau Škotijoje. Ir dabar škotai aktyviai balsavo už narystę ES. Bet tai tik viena iš galimų vidinių problemų Jungtinei Karalystei artimiausiems metams. Anglija ir Velsas buvo už pasitraukimą, Škotija ir Šiaurės Airija – už pasilikimą.

Davidas Cameronas savo kalboje paskubėjo nuraminti, kad iškart niekas nesikeis. Europos Sąjungos piliečių niekas neišvarys, keliauti bus galima laisvai, prekyba ir verslas nesustos.

Davidas Cameronas savo kalboje paskubėjo nuraminti, kad iškart niekas nesikeis. Europos Sąjungos piliečių niekas neišvarys, keliauti bus galima laisvai, prekyba ir verslas nesustos. Tą netrukus pakartojo ir Anglijos banko valdytojas Markas Carney.

Formaliai skaičiuojant, Jungtinė Karalystė Europos Sąjungoje buvo 43 metus. Dar Winstonas Churchillis ragino burtis į Jungtines Europos valstijas. Nors klausimas dėl jungtinės Europos tarp britų politikų nuolatos kėlė kivirčus, tačiau didžiausias nepasitenkinimas bendryste kilo pastaraisiais metais. Prie to prisidėjome ir mes, lietuviai, bei kiti naujieji ES nariai. Atsivėrus sienoms, didžioji dalis ekonominių emigrantų užplūdo Jungtinės Karalystės darbo rinką. Nestebina filmas, kuriame buvęs „Sex Pistols“ vokalistas Johny Rottenas veda ekskursiją po Londoną ir pamatęs statybvietę iš dviaukščio autobuso šaukia – „F.....ing lenkai, gražinkite mūsų darbo vietas!“. Bendraujant su britais, ne kartą teko išgirsti nuomonę, kad mes užplūdome Jungtinę Karalystę kaip pigi darbo jėga. O apsilankę Lietuvoje, jie nustemba ir priduria – kodėl jūs bėgate iš savo šalies? Nes dažnas jų įsivaizduoja, kad mes čia gyvename kaip močiutės su skarelėmis ir bakūžėmis samanotomis. Bet kai su Anglijos futbolo rinktine žaidi rungtynes mėgėjiškame futbolo stadione prie geležinkelio stoties – gal ir nestebina tai, kas juos stebina.

Kita vertus, referendumo dėl išstojimo faktas yra didesnis išbandymas Europos Sąjungai, o ne Jungtinei Karalystei. Salų gyventojai visais laikais buvo atskiri ir kitokie nei kontinentinės Europos gyventojai. Šiapus Lamanšo būtų geriausia, jei „Brexit“ krizė sustiprintų, o ne suskaldytų Europą. „Brexit“ sėkmė iškart suaktyvino entuziastus Nyderlanduose ir kitose Europos šalyse. Nepamirškime populistinių ir radikalių jėgų, kurias finansuoja Putino režimas. Europos Sąjungos destabilizavimas ir susilpninimas – pagrindinis tikslas, kurio Europoje siekia Kremlius.

Prisiminiau tokį nuotykį. Mauricijuje su žmona atsidūriau viename buriniame laivelyje su solidaus anglų džentelmeno ir vokietės pora. Po kelių mandagių plaukiojimo valandų kapitonas suteikė mums galimybę pažvejoti velkiaujant. Vienintelė žuvis užkibo man. Mačiau, kad anglas santūriai nusišypsojo po žvejybos. Vėliau atsidūrėme prie krioklio. Užlipome į viršų. Aukštis suko galvą. „Šoksite?, – paklausiau džentelmeno. „Ne“, – atsakė anglas, šyptelėjo ir ... nušoko žemyn. Siaubingai to nenorėdamas, nušokau ir aš.

Velnias supaisys tuos anglus...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius