Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 15

10 atsakymų apie teroro išpuolius tiesiai iš Paryžiuje dirbančių 15min.lt žurnalisčių lūpų

15min.lt žurnalistės Jurgita Lapienytė ir Indrė Bungardaitė visą savaitgalį dirba teroro akto sukrėstame Paryžiuje. Sekmadienį jos tiesiai iš Paryžiaus atsakė į skaitytojų klausimus. Skaitytojams labiausiai rūpėjo, ar žurnalistės jaučiasi saugios ir kuo gyvena tragedijos sukrėstas miestas.
15min.lt žurnalistės Jurgita Lapienytė ir Indrė Bungardaitė
15min.lt žurnalistės Jurgita Lapienytė ir Indrė Bungardaitė / Asmeninio archyvo nuotr.

Pateikiame įdomiausių klausimų 10-tuką, o visą konferenciją galite pamatyti 15min.lt „Facebook“ puslapyje.  

1.  Ar jaučiama žmonių panika?

J. Lapienytė: Panikos nėra, žmonės džiaugiasi, kad gyvi jie ir jų artimieji. Ir liūdi dėl žuvusiųjų. Ir taip pat nori parodyti, kad neišsigando, kad stiprūs. Ir jie dėkingi už solidarumą pasauliui, tai labai svarbu šiuo metu.

2.  Ar būdamos Prancūzijoje baiminotės dėl savo saugumo?

J.Lapienytė: Artimieji bijojo labiau. Dvi dienas atsakinėjau į skambučius ir žinutes, kad man viskas gerai. Išpuoliai vyko prie pat namų, bet mes namuose tuo metu nebuvome. Kadangi dirbame visą laiką, apskritai nebuvo laiko pagalvoti apie save. Bet Dievas pasaugojo, ir ačiū jam, kad mama infarkto negavo.

Kadangi dirbame visą laiką, apskritai nebuvo laiko pagalvoti apie save. Bet Dievas pasaugojo, ir ačiū jam, kad mama infarkto negavo.

I.Bungardaitė: Apie tai, ar tikrai buvau saugi Prancūzijoje, tikriausiai rimtai susimąstysiu, tik kai grįšiu į Lietuvą. Čia neleidi sau apie tai per daug galvoti – kitaip tik tai ir darytum – jaudintumeisi.

Gyvename mažiau nei už kilometro nuo „Bataclan“ koncertų salės, kurioje vyko daugiausia aukų nusinešęs išpuolis. Tačiau gatvėse gausu policijos, karių – tai padeda jaustis gana saugiai, kiek tai yra įmanoma.

3. Ar vis dar Lietuva pasiryžusi priimti pabėgėlius? Kodėl neatsisako pabėgėlių, kaip padarė Lenkija?

J.Lapienytė: O kuo čia dėti pabėgėliai? Šiandien kartu su teroristais smerkiama ir Lenkija, sugalvojusi visus pabėgėlius apšaukti žmogžudžiais.

I.Bungardaitė:  Patys pabėgėliai bėga nuo tokių asmenų, kurie organizavo ir surengė išpuolius Paryžiuje.

4. Kuo prancūzus palaiko ta vėliava ant profilio nuotraukos?

I.Bungardaitė: Parodomas solidarumas, kuris dabar be galo svarbus. Kiekvienam nukentėjusiam svarbu žinoti, kad jis nepaliktas vienas.

Kiekvienam nukentėjusiam svarbu žinoti, kad jis nepaliktas vienas.

J.Lapienytė: Tai vienas iš būdų parodyti, kad prancūzai nėra vieni, kad rūpi visiems ir skauda dėl kruvinojo penktadienio Paryžiuje.

5. Už ką keršija teroristai prancūzams? Ar prancūzai bombarduoja Siriją? 

I.Bungardaitė: Taip, prancūzai rengia oro atakas prieš „Islamo valstybę“ Sirijoje. Tačiau taip paprastai išpuolio priežastis suvesti į kerštą negalima. Čia ataka prieš visą Europą. Apie tikrąsias priežastis, kodėl pasirinkta Prancūzija, galiu tik spekuliuoti. Galbūt ji pasirinkta kaip laisvės simbolis. Be to, joje yra viena didžiausių musulmonų bendruomenių Europoje, ir įtampa tarp jos ir sekuliarios daugumos – sena. Teroristams tai yra lengvas kąsnis – jie siekia dar labiau supriešinti visuomenę ir radikalizuoti izoliuota besijaučiančią mažumą.

6. Ar žmonės ten jaučiasi saugūs šiuo metu? Ar reikėtų atšaukti kelionę į Paryžių ateinančią savaitę dėl šito?

J.Lapienytė: Žmonės sako, kad nebijo. Nuo terorizmo, deja, neapsaugotas niekas, net ir Vilnius. Paryžius gedi, bet gyvas, neapmiręs, kavinės pilnos, restoranai, turistinės vietos. Liūdi, bet gyvena toliau.

7. Ar žinot, kada bus atidaryti metro ir muziejai? Taip pat, ar norint dabar patekti į Prancūziją gali reikėti paso?

I.Bungardaitė: Metro su tam tikrais trukdžiais, bet veikia – nestojama tik kai kuriose stotelėse. Dėl jų prieš kelionę reikia pasitikrinti čia. Kada metro veiks įprastai, kol kas neskelbiama. 

Neaišku ir dėl muziejų bei kitų lankytinų vietų atidarymo. Pirmadienį bus trečioji gedulo diena, tad tikriausiai jie dar neveiks. Konkrečiai tikrinti reikėtų kiekvieno muziejaus interneto puslapyje.

Turistams taip pat yra atskira telefono pagalbos linija +33145503460.

Asmens dokumentas įvažiuojant į Prancūziją dabar privalomas. Prie visų įvažiavimų į Prancūziją įrengti pasienio kontrolės punktai. Tačiau pakanka tapatybės kortelės. 

Jaučiama tik neapykanta teroristams. Prancūzai protingi ir geri žmonės ir išpuolių su tautybe ar religija, rase ir pan. nesieja.

8. Kodėl būtent Prancūzija? Ar tai su kažkuo susiję konkrečiai, ar to paties gali tikėtis ir bet kuri kita šalis? 

J.Lapienytė: Kol kas neaiškūs motyvai. Išpuoliai vyko Paryžiaus širdyje, gyvybės pilname rajone. Galbūt miestas pasirinktas todėl, kad didelis, kad Vakarų Europa, kuri atrodo kaip saugumo, laisvės bastionas, siekiant įbauginti ne tik prancūzus, bet visą pasaulį.

I.Bungardaitė: Pridėčiau dar. Šalis – aktyvi kovos su džihadistais visame pasaulyje dalyvė (ne tik Artimuosiuose Rytuose, bet ir Afrikoje). 

9. Ar lietuviams, šiuo metu norintiems grįžti namo į Lietuvą, tai padaryti nėra sunku? Ar dėl turistų antplūdžio oro uosto veikla nėra sutrikusi? Ką patartumėte daryti tiems, kurie turi darbo vizas, tačiau kuo greičiau nori grįžti namo dėl šių įvykių?

I.Bungardaitė: Lėktuvų, traukinių, keltų eismas Prancūzijoje nenutrūko. Dėl sustiprinto saugumo Paryžiaus oro uostuose ir „Gare du Nord“ stotyje galimi vėlavimai. Patarčiau dėl konkrečių maršrutų dar asmeniškai pasitikrinti. Sienos taip pat nėra uždarytos, tačiau įrengti pasienio kontrolės punktai prie visų įvažiavimų į Prancūziją. 

Nemanau, kad dabar reikia skubėti nedelsiant išvykti – saugumo užtikrinimui mestos didelės pajėgos. Verčiau palaukti kelias dienas, kol situacija kiek normalizuosis – gal ir nebesinorės nedelsiant išvykti.

10. Ar jaučiama neapykanta musulmonams? 

J.Lapienytė: Nejaučiama, musulmonai čia niekuo dėti. Jaučiama tik neapykanta teroristams. Prancūzai protingi ir geri žmonės ir išpuolių su tautybe ar religija, rase ir pan. nesieja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius