-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 07

Nuolaidą už nuotolinį mokymą ir žinią apie brangstantį mokslą Klaipėdos licėjuje tėvai vadina pasityčiojimu

„Nusivyliau licėjumi... Privati, prestižine laikoma mokykla, traktuojama, kad yra didelė bendruomenė ir dėmesys mokiniams, o dabar matome, kad nuotolinis mokymasis vyksta vienodai, kaip ir paprastose mokyklose. Negana to, tokiu metu mokykla pranešė, kad nuo rudens didina mokymosi kainą. Ar dabar tinkamas metas tai pranešti? Trūksta žodžių“, – 15min piktinai auklėtinių tėvai. Klaipėdoje veikianti mokykla motyvuoja, jog į modernią įstaigą investavo šimtus tūkstančių eurų, be to, mokytojai dirba padidintais krūviais, kad paruoštų nuotolines pamokas. Klaipėdos licėjaus vadovė Regina Kontautienė pabrėžia, jog kiekvienu atveju tėvai dėl nuolaidos gali kreiptis individualiai.
Mažasis licėjus
Mažasis licėjus / Licėjaus nuotr.

Redakcija sulaukė Mažojo licėjaus tėvų laiško, kuriame teigiama, jog licėjaus pasiūlyta 10 proc. nuolaida tokiu sunkiu laikotarpiu, kuomet tėvams tenka dirbti su vaikais vykdant nuotolinio mokymo užduotis, yra neadekvati, juolab, kad paslaugos visa apimtimi nėra suteikiamos. Tėvus tokiu metu nustebino ir žinia apie nuo rudens didinamą mokslo kainą.

„Rašome Jums, Mažojo Klaipėdos licėjaus tėvų bendruomenė. Siekdami viešumo, tikimės būti išgirsti. Susidarius neeilinei situacijai, dėl paskelbto karantino, nuo kovo 14 dienos, vaikams yra taikomas nuotolinis mokymas. Kas, mūsų tėvų nuomone, neatitinka mokamo mėnesinio mokesčio. Kuris yra 390 eurų, iš jų 100 eurų kompensuojama savivaldybės.

Neturime jokių priekaištų mokytojoms, bet taip pat nesutinkame, kad Licėjus vykdo savo sutarties sąlygas mokyti ir ugdyti vaikus.

Prasidėjo trečioji nuotolinio mokymo savaitė. Per dieną yra viena ar daugiausia dvi vaizdo konferencijos su iš anksto, kas savaitę siunčiamu tvarkaraščiu. Viena konferencija trunka pusę valandos. Visa kita yra siunčiamos užduotys. Vaikai yra priešmokyklinukai, šešiamečiai, dauguma jų dar neskaitantys. Reikalinga nuolatinė pagalba, sprendžiant ar darant užduotis.

Vaikai yra priešmokyklinukai, šešiamečiai, dauguma jų dar neskaitantys. Reikalinga nuolatinė pagalba, sprendžiant ar darant užduotis.

Šiuo sunkiu visiems periodu daug kam sustoja verslas ar nebegauna pastovių pajamų, 95 proc. tėvų, kreipėmės į Mažąjį licėjų su prašymu, sumažinti mėnesinį mokestį, susidarius neeilinei situacijai. Gavome mokyklos atsaką – siūloma sumažinti mokestį 10 proc...

Viešai prieinamoje informacijoje rašoma, kad mokyklai taikomos VMI bei SODROS mokestinės pagalbos priemonės dėl COVID-19. Tai kokios jie pagalbos dar prašo, kai tuo tarpu tėvams toliau reikia mokėti mėnesinį mokestį??? Ar čia dar jie siekia pasipelnyti iš visos šitos situacijos?“, – retoriškai klausia tėvai.

Jie motyvuoja, jog šiuo metu dalis paslaugų nesuteikiama, nevyksta inžinerijos, šachmatų, matematinės logikos, ekonomikos, teatro, šokio pamokos, be to, mokykla esą nepatiria jokių sąnaudų, susijusiu su valymu, atliekų išvežimu, dalis administracijos yra prastovoje.

Pasigenda kokybės

„Kai vaikai eina į mokyklą, taip, aš moku už tai, kad būna iki 18 valandos, moku, kad vyksta papildomos konsultacijos, papildomi būreliai. Taip, tai tikrai geresnė nei valstybinė mokykla, bet kai vyksta nuotolinis mokymas ir kyla daug sunkumų ir mums patiems, tėvams, gauname „pliką“ nemokamą mokslą ir dešimt procentų nuolaidą. Naudojamės nemokamomis platformomis – „Zoom“ konferencijomis, elektroniniu paštu atsiunčiamomis užduotimis. Prisijungimai prie „Ema“ ir „Eduka“, viskas kaip valstybinėje mokykloje. Tai kaip pasityčiojimas iš tėvų...

Rašėme raštą, už tokį mokslą turėtų būti taikoma 50 proc. nuolaida. Žinome, kad daug mokytojų yra į prastovas išleistų, pagalbinis personalas irgi, mokykla taupo pinigus, – kalbėjo vieno pradinuko mama. – Tėvai negauna paslaugos, už kurią sutarę mokėti, gauna mokslą, kaip paprastoje mokykloje. Kai kurios užduotys ne vaikams, o tėvams, labai sudėtingos. Krūvis tikrai didelis siunčiamas, bet užima tai tėvai. Reikia suprasti ir tėvus, kurie dieną dirba su vaiku, o nuo 18 val. dar nuotoliniu būdu sėda prie savo darbų ir taip iki pat vidurnakčio“.

Anot mamos, vaizdo pamokų vyksta vos viena kita, yra dalykų, kuomet tiesiog atsiunčiamos „Youtube“ ar kitų platformų nuorodos. Stebina ir tai, kad kai kurie įrašai anglų kalba, o pradinukai nesupranta, tad tėvams tenka išversti.

Kai kurie jų stebisi, jog pradinukams prie kompiuterio tenka prabūti ir po šešias valandas. Užduočių srautas didelis, o su jomis susidoroti tenka padėti tėvams.

„Teko girdėti, kad mažiukams jau dvi valandos prie kompiuterio sekina emociškai, sutrinka miegas. Kyla klausimas, ar jie konsultavosi su vaikų psichologu. Taip norima parodyti, kad suteikiamos paslaugos. Mes suprantame, kad negali suteikti pilnai paslaugų, neprašom žvėriškų nuolaidų, bet juk vaikai fiziškai negali būti mokykloje, dalies pamokų nelieka. Ir dar tiek prasėdėjus prie kompiuterio skiriami namų darbai. Yra tokių tėvų, kurie atvirai šneka, kad jei situacija ekonominė bus prasta ir didins kainas, teks eiti į kitas mokyklas“, – antrino kita mama.

Didina mokslo kainą

Negana to, tėvus pasiekė informacija, jog nuo rudens dėl trijų procentų infliacijos mokslas pradinukams pabrangs. Tėvai paskaičiavo, jog mokestis didės apie 30 eurų. Mokykla nurodo, jog mokestis didės 12 eurų.

„Jie tokiu metu parašė laišką, kad praneštume, ar nuo rudens eisime į licėjų ir kaip garantą turime padaryti įmoką už rugsėjį. Tokiu metu parašyti šitaip... Kai pagal sutartį iki birželio vidurio reikia sumokėti. Motyvuojama, kad yra didelis vietų poreikis. Naudojamasi padėtimi, kai žmonės sutrikę ir už rugsėjį sumokėti reikia dabar“, – sakė vieno berniuko mama.

Kito gi licėjaus ugdytinio mama teigė svarsčiusi čia mokyti ir antrąją atžalą, tačiau priešmokyklinukams mokslas dar labiau pabrangs ir, jos žiniomis, nuo rudens sieks 466 eurus.

„Tai daugiau kaip 10 proc. didesnis mokestis nei dabar. Nemaloniai nustebino, kad tokiu metu didina mokestį“, – sakė moteris.

Tiesa, šioje situacijoje esama tėvų, kurie licėjui priekaištų neturi, džiaugiasi mokymosi procesu ir vertina pastangas. Be to, pabrėžia, jog esant finansiniams sunkumams šeimos kiekviena individualiai turėtų kreiptis į mokyklą ir spręsti iškilusią problemą.

Licėjaus vadovė Regina Kontautienė: tai mokyklos išlikimo klausimas

Licėjaus vadovė Regina Kontautienė į 15min pateiktus klausimus atsakė raštu.

– Kodėl tokiu jautriu laikotarpiu, kai dauguma verslų sustoję, žmonės netenka darbo, nuspręsta mokestį už mokslą sumažinti 10 procentų?

– Šiuo atveju mes kalbame apie dvi įstaigas. Į 15min redakciją veikiausiai kreipėsi Melnragėje įsikūrusio UAB „Mažasis Klaipėdos licėjus“ tėvai (direktorius Tomas Raibys), kuriame vykdomas ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas. Klaipėdoje taip pat veikia VšĮ „Klaipėdos licėjus“ (direktorė Regina Kontautienė), kuriame vykdomas 1–12 klasių ugdymas.

„Mažasis Klaipėdos licėjus“ Melnragėje veikia nuo 2019 metų rugsėjo 1 dienos. Tai nauja mokykla, kurios įrengimui buvo reikalingos didelės investicijos.

„Klaipėdos licėjus“ veikia nuo 1995 metų. Čia šiemet yra kuriamos modernios mokymosi aplinkos, pastatyta ir įrengta mobili biblioteka, papildomai įsigyta naujų, šiuolaikiškų IT priemonių, šiais metais iš buvusio garažo patalpų baigta įrengti Gamtos mokslų laboratorija, naujai įrengtas naujas chemijos kabinetas, biblioteka ir naujas muzikos kabinetas. Buvo sukurta aukštus tarptautinės bakalaureato programos reikalavimus atitinkanti mokymo bazė. Nuolatinės mokyklų investicijos – baldų atnaujinimas, įvairūs remonto darbai.

Iš viso šiemet „Klaipėdos licėjus“ į šias mokymo kokybės gerinimo priemones investavo apie 430 tūkst. eurų, iš jų – apie 160 tūkst. € padengta ES lėšomis. Pedagogų mokymams dėl tarptautinio bakalaureato (IB) programos panaudota per 35 tūkst. eurų.

Ruošiantis nuotoliniam mokymui iki dabar sukurta metodinė nuotolinio mokymo bazė, parengta per 8 500 skaitmeninio turinio e. pamokų, 750 e. mokomųjų priemonių, 1 500 e. kontrolinių testų, 3 000 mokytojų vaizdo paskaitų įrašų.

„Klaipėdos licėjaus“ gimnazinėje pakopoje kasmet aukščiausius akademinius pasiekimus turintiems moksleiviams skiriama 100 proc. nuolaida už mokslą, daliai mokinių už labai gerą mokymąsi mokestis mažinamas iki 50 proc.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos licėjaus vadovė Regina Kontautienė
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Klaipėdos licėjaus vadovė Regina Kontautienė

Karantino laikotarpiu mokestį už mokslą 10 proc. sumažinome „Klaipėdos licėjaus“ iniciatyva, patys tėvai dėl mokesčio sumažinimo nesikreipė, bet sulaukę mokyklos iniciatyvos – dėkojo. Sumažinę mokestį paraginome visas šeimas, kurioms šiuo karantino laikotarpiu susiklostė sudėtinga situacija (stoja verslas, prarastas darbas ar kt.), individualiai kreiptis į „Klaipėdos licėjaus“ ar „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ administraciją – kiekvienas atvejis yra ir bus svarstomas individualiai.

Kadangi dėl paskelbto karantino visiems sudėtinga finansinė situacija susidarė mokslo metų pabaigoje, 10 proc. mokesčio mažinimas už mokslą jau dabar atsiliepia mokyklų biudžetams. Dar labiau mažindami mokestį už privatų mokymą, turėtume atsisakyti socialinių projektų, kuomet galime remti gabius ir darbščius vaikus iš nepasiturinčių šeimų, turėtume atsisakyti neribotų mokytojų konsultacijų mokiniams ir jų tėvams, įvairiausių edukacinių renginių už mokyklos ribų, tradicinių renginių, nukentėtų mokymo turinys, labai nesinorėtų, kad tai atsilieptų per mokytojų atlyginimus, nes jie šiuo metu dirba didžiulį darbą. Mokytojų atlyginimai sudaro apie 90 proc. viso mokyklų biudžeto.

Manyčiau, tai yra aukštos ugdymo kokybės mokyklos išlikimo klausimas.

„Klaipėdos licėjus“ visada deklaravo, kad atliepia į šeimų sunkias finansines situacijas, kad vaikui nereikėtų pakeisti mokyklos. Kiekvienu atveju yra ieškomas sprendimas.

Manyčiau, tai yra aukštos ugdymo kokybės mokyklos išlikimo klausimas.

– Kodėl ignoruojami tėvų išdėstyti argumentai dėl per mažos nuolaidos už nepilną mokymosi sutarties vykdymą?

– Labai gaila, kad šiuo atveju tėveliai jaučiasi nesuprasti ir nesikreipė tiesiogiai į mokyklų administracijas, pagalbą jau esame suteikę 14 šeimų. Kai kurios šeimos, susiduriančios su sunkumais šiuo metu, yra visiškai atleistos nuo mokesčio už mokslą, kitoms mokestis buvo smarkiai sumažintas, dar kitos šeimos paprašė šį mokestį perkelti į kitus mokslo metus. Mokesčio už mokslą atveju nėra galimybės formuoti kolektyvinių sprendimų, nes kiekviena Mokymo sutartis yra parengta individualiai kiekvienam mokiniui.

Labai gaila, kad tėvai jaučiasi ignoruojami. Galbūt tai mūsų, administracijos, klaida, kai siekdami aukščiausios nuotolinio mokymo kokybės pritrūkome laiko skirti daugiau dėmesio tėvams šiuo ypatingu laikotarpiu. Į visus gautus laiškus buvo atsakyta, galbūt nepakankamai detaliai, galbūt reikėjo daugiau gyvo bendravimo. Šiandien kartu su „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ direktoriumi nuotoliniu būdu kalbėsime su priešmokyklinukų tėvais.

Karantino laikotarpis – didelis iššūkis mokymo ir ugdymo procesams. „Klaipėdos licėjus“ ir „Mažasis Klaipėdos licėjus“ nuotolinį mokymą pradėjo savaite anksčiau, nei buvo reikalaujama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos – kovo 23 dieną (privalomas nuotolinis mokymas Lietuvoje pradėtas nuo kovo 30 dienos). Mokiniams, mokytojams ir mokyklų administracijai tai buvo ir yra didžiulis iššūkis, kuris įveiktas puikiai. Dėkoju visiems pedagogams ir administracijos darbuotojams už tai. Visi pedagogai dirba didesniu nei įprasta krūviu, kiekvienas iš jų turėjo visoms pamokoms pasiruošti iš naujo, kad šios būtų pritaikytos nuotoliniam mokymui. Didžiuojuosi kiekvienu pedagogu, nes jie savo darbą atlieka itin atsakingai ir profesionaliai.

Mokymosi sutartis yra vykdoma pilnai, kiek galime ją vykdyti remdamiesi LR Vyriausybės nutarimu. Visos pamokos vyksta pagal tvarkaraštį. Dėl šalyje paskelbto karantino negali vykti būreliai, negalima vykdyti vaikų priežiūros ugdymo įstaigose.

– Kodėl tokiu metu didinamas mokestis už mokslą naujiems mokslo metams?

– Mokestis už mokslą kasmet peržiūrimas naujų metų sausio mėnesio pirmosiomis dienomis, atsižvelgiant į bendrą LR infliacijos lygį – tai numatyta galiojančiose Mokymo sutartyse. Šiemet jis buvo toks, kad mokestis už mokslą galėjo didėti 3 procentus (tai numatyta ir visose Mokymo sutartyse). Kaip įprastai, vasario mėnesį pradėjome ruošti atnaujintas Mokymo sutartis ir kovo mėn. pradžioje pradėjome jas siųsti tėvams susipažinti ir pasirašyti. Atnaujintų sutarčių siuntimas yra pusiau automatizuotas procesas, todėl sutartys ir toliau buvo siunčiamos.

Nėra taip, kad būtent šiemet didinamas mokestis už mokslą – mokesčio už mokslą pokyčiai vyksta kasmet, atsižvelgiant į šalies finansinius rodiklius. Mokestis už privatų mokymą nuo naujų mokslo metų galėtų didėti daugiausia 12 € per mėnesį.

Mokestis už privatų mokymą nuo naujų mokslo metų galėtų didėti daugiausia 12 € per mėnesį.

Nuo 2020 metų rugsėjo mėnesio „Klaipėdos licėjus“ pradeda vykdyti tarptautinio bakalaureato programą, mokykla įsipareigoja šios programos pedagogams mokėti atlyginimus dvigubu koeficientu, šiai programai keliami itin dideli akademiniai reikalavimai, mokymas vyksta anglų kalba, būtinas subalansuotas ugdymo planas – tarptautinio bakalaureato programos diplomai pripažįstami ir vertinami geriausiuose pasaulio universitetuose.

„Klaipėdos licėjaus“ pedagogų atlyginimai yra vieni didžiausių šalyje.

Suprantame, kad šiuo metu situacija yra ypatingai jautri, šeimos patiria sunkumų, kurių niekas nemanė būsiant. Atsižvelgsime į kiekvieną kreipimąsi, jei reikės, mokestį už mokslą atidėsime.

– Kiek licėjaus pedagogų, kito personalo šiuo metu yra prastovoje?

– „Klaipėdos licėjuje“ prastovose yra 7 pedagogai (dvi mokytojo padėjėjos, teatro būrelio pedagogas, šachmatų mokytojas, logopedė, pradinių klasių kūno kultūros mokytojas, neformalaus ugdymo pedagogė, dirbusi su mokiniais šeštadieniais ir dauguma valymo personalo. Iš viso „Klaipėdos licėjuje“ dirba daugiau nei 90 pedagogų, iš viso darbuotojų – 124.

„Mažajame Klaipėdos licėjuje“ prastovose yra 3 pedagogai: šachmatų mokytojas, teatro būrelio pedagogas, auklėtojos padėjėja. Iš viso šioje įstaigoje dirba 25 darbuotojai.

Visi abiejų mokyklų darbuotojai už kovo mėn. gavo pilnus atlyginimus.

– Ar licėjus naudosis valstybės parama prastovos metu?

– „Mažasis Klaipėdos licėjus“ ir „Klaipėdos licėjus“ pateko į VMI suformuotą 32 tūkst. mokesčių mokėtojų sąrašą, kuriems gali būti taikomos pagalbos priemonės. Iki šiol jokia valstybės parama mokymo įstaigos nepasinaudojo, buvo susitelkusios į kokybiško nuotolinio mokymo užtikrinimą. Valstybės bus prašoma padengti darbo užmokesčio dalį prastovose esantiems darbuotojams.

– Atsakymuose tėvams minite, kad padidėjo krūvis mokytojams. Ar ketinate papildomai skatinti tokius mokytojus?

– Visi mokytojai yra informuoti, kad pasibaigus mokslo metams jie bus paskatinti priedais. Kokio dydžio priedai tai bus, negalime prognozuoti, nes nežinome, kaip tėvams pavyks įvykdyti mokesčio už privatų mokymą įsipareigojimus. Pedagogus paskatinti būtina – „Klaipėdos licėjuje“ ir „Mažajame Klaipėdos licėjuje“ dirba stipriausi ir veržliausi pedagogai Klaipėdos mieste, padedantys vaikams pasiekti aukščiausių mokymosi rezultatų.

Nuo rugsėjo mėnesio „Klaipėdos licėjuje“ pradedama vykdyti tarptautinio bakalaureato programa, kurios diplomą pripažįsta ir vertina geriausi pasaulio universitetai. Dideli akademiniai reikalavimai, subalansuotas ugdymo planas, baigiamieji egzaminai padeda mokiniams tinkamai pasiruošti studijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius