Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 20

100 eurų išmokos pinklės: kam kompensacija nepriklauso ir kodėl privatūs darželiai vis tiek brangsta

Nuo rugsėjo Vilnius vaikams, lankantiems privačius darželius, mokės 100 eurų kompensacijas. Jokios atrankos, kas pretenduoja į šią kompensaciją, nėra – jeigu vaikas lanko privačią įstaigą, vadinasi, išmokos nusipelnė. Nesvarbu, kad jo tėvai niekada savo atžalos nebuvo užrašę į eilę valstybiniuose darželiuose, o jų pajamos gerokai viršija vidutines. Šios išmokos paspendė ir daugiau pinklių. Tarkim, dalis įstaigų į jas pretenduoti negali, o kitos savo kainas gerokai kilstelėjo.
Vilniaus meras Remigijus Šimašius darželyje „Žilvinėlis“
Vaikų darželis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Sprendimą mokėti kompensacijas privačius darželius pasirinkusioms šeimoms Vilniaus taryba priėmė birželį, dar prieš vasaros atostogas. Tuomet su privačiomis įstaigomis buvo pasirašytas ir Bendradarbiavimo memorandumas, turėjęs abi puses įpareigoti elgtis garbingai. Tačiau jau aiškėja, kad naujoji sistema turi gana daug minusų.

Dienos centrui – nepriklauso?

Atėjus laikui pasirašyti naują sutartį, tėvai buvo informuoti, kad jų lankoma įstaiga oficialiai yra ne vaikų darželis, o dienos centras, tad jokia kompensacija nepriklauso. Tačiau kaina sumažės kaip tik tiek, kiek būtų sumokėjusi Vilniaus miesto savivaldybė – 100 eurų.

Vilnietė Ligita savo ketverių metų dukrą leidžia į privatų vaikų darželį, nes valstybiniuose jau antri metai iš eilės jai vietos neatsirado. Todėl Vilniaus savivaldybės priimtas sprendimas mokėti 100 eurų kompensacijas šeimą nudžiugino – tai palengvintų finansinę naštą.

Atėjus laikui pasirašyti naują sutartį, tėvai buvo informuoti, kad jų lankoma įstaiga oficialiai yra ne vaikų darželis, o dienos centras, tad jokia kompensacija nepriklauso. Tačiau kaina sumažės kaip tik tiek, kiek būtų sumokėjusi Vilniaus miesto savivaldybė – 100 eurų.

Pasirodo, nemažai privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų yra ne darželiai, o dienos centrai. Tačiau daugumai jų kompensacijas gauti nebus jokių trukdžių. Tereikia, kad įstaiga būtų užregistruota atviroje informavimo, konsultavimo ir orientavimo sistemoje AIKOS, kurią administruoja Švietimo ir mokslo ministerija.

Šiuo atveju tėvai nenukenčia – jiems mokėti vis tiek reikės 100 eurų mažiau. O lankančiųjų kitas privačias įstaigas vaikų tėvams mokestis kai kur ūgtelėjo. Nors privačios įstaigos su savivaldybe birželio vidury pasirašė Bendradarbiavimo memorandumą. Viskas pateikiama itin korektiškai: vienur atsiranda mokestis už papildomas daržoves ir vaisius, kitur – higienos reikmenis.

Galimybė pasipelnyti

Pasak Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio (NAMS) atstovės Rasos Žemaitės, įstaigos turi galimybę pasipelnyti, kadangi Vilniaus savivaldybė nesudėliojo tinkamai reikalavimų ir taisyklių, kurių turėtų laikytis kompensacijas gausiančios įstaigos. NAMS dar svarstant sprendimą mokėti po 100 eurų pateikė ne vieną siūlymą, kaip galima būtų apsidrausti nuo augančių kainų, bet esą nebuvo išgirsti.

„Viskas įvelkama į labai gražų apvalkalą. Yra tokios strategijos taikomos, kaip vienoje keletą darželių turinčioje įmonėje panaikinta atostogų lengvata – anksčiau tėvai už atostogų mėnesį nemokėdavo, dabar turės mokėti. Kitame darželyje staiga atsiranda papildomas vaisių ir daržovių paketo įkainis, tai negi tie vaikai anksčiau be daržovių ir vaisių gyveno? Dar kitame darželyje atsiranda papildomas higienos reikmenų mokestis. Staiga, šituo momentu prieš rugsėjį, iki sutarčių pasirašymo ne viename darželyje, o tiesiog sistemingai pradeda rastis tokių kaip grybų po lietaus papildomų rinkliavų. Rinkoje vis dar jaučiamas vietų stygius, pasiūla ir paklausa dar nesuderinta, privatininkai turi erdvės kelti kainą žinodami, kad vaikų bus“, – kalbėjo R.Žemaitė.

Viskas pateikiama itin korektiškai: vienur atsiranda mokestis už papildomas daržoves ir vaisius, kitur – higienos reikmenis.

„Pagal savivaldybės patvirtintą tvarką, privatiems darželiams 100 eurų kompensacija skiriama tik tuo atveju, jei ta pačia suma mažinamas tėvų mokestis privačioje ugdymo įstaigoje ir paslaugų kaina vienerius mokslo metus nesikeis“, – rašyta pirmadienio Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai.

„Niekas tėvams neatpigs“

Tačiau R.Žemaitė tik šypsosi – jeigu kainos bus fiksuojamos ir vėliau analizuojamos tik nuo rugsėjo, tai kokie gi pokyčiai bus matomi? Niekas nedraudžia tas kainas padidinti dabar, kol sutartys dar nepasirašytos.

„Niekas tėvams neatpigs, iš jų bus reikalaujama tiek pat, kiek jie ir mokėjo, nes už kitus, papildomai sukurtus kaštus bus imamas tas vadinamasis krepšelis, kuris taps pelnu įstaigai. Tarkim, jeigu iki šiol tėvai mokėjo 300 eurų už darželį, tai tiek ir mokės, o įstaiga gaus dar papildomą 100 eurų“, – sakė R.Žemaitė.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darželis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Darželis

NAMS atstovė teigia, kad tokius pokyčius jos atstovaujama organizacija buvo numačiusi: prašyta savivaldybės įtraukti į sutartis aiškius kainodaros principus, imtis tyrimų ir prieš paleidžiant 100 eurų krepšelio svarstymą daryti apklausas ir įpareigoti įmones, kurios ketina prašyti savivaldos finansavimo, pateikti tada galiojusias kainas.

Niekas tėvams neatpigs, iš jų bus reikalaujama tiek pat, kiek jie ir mokėjo, – sakė R.Žemaitė.

„Savivaldybė dabar sako, kad darys kainodaros analizę nuo rugsėjo 1 dienos, – stebisi R.Žemaitė. – Jie jau pasikėlė kainas tiek, kiek galėjo maksimaliai, o savivaldybė tada žiūrės, ar gavusios krepšelį įstaigos dar didins kainas. Absurdiška.“

Pasak R.Žemaitės, iš visų siūlytų apsaugos priemonių savivaldybė pritaikė tik tą, kad kaina neturėtų didėti per metus, kas reiškia, jog kitų metų birželį kainos vėl gali pūstis.

„Tikrai yra įstaigų, kurios labai sąmoningai sumažino mokestį, jos bando plėstis, priimti daugiau vaikų. Bet tikrai yra įmonių, kurios akivaizdžiai pelnosi. Mes manome, kad tai prieštarauja startiniam tikslui, nes šitų 100 eurų skyrimas buvo susisietas su tuo, kad daugės įperkamų paslaugų – ne šiaip privačių darželių, o būtent įperkamų paslaugų. Bet jeigu kaina nemažėja ir savivaldybė nesiima jai priskirtų funkcijų kainas reguliuoti, nes tikrai yra galimybė užbrėžti kainų lubas, net nestebi tų kainų, tai tas krepšelis neatlieka savo funkcijos“, – įsitikinusi NAMS atstovė.

Išimtys, ne taisyklė?

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Mero pavaduotojas Valdas Benkunskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Valdas Benkunskas

Švietimą kuruojantis vicemeras Valdas Benkunskas nelinkęs sutikti, kad kainos auga daugelyje privačių darželių, jo teigimu, tai esą pavieniai atvejai.

„Turime konkrečių pavyzdžių, kad siūlomi priedai prie sutarties tėvams, tą prognozavome, bandėme galvoti, kaip to išvengti. Bet turbūt tas vienintelis dalykas ir yra, ką mes padarėme – pasitikėjimo memorandumas ir sąžiningos veiklos principas“, – kalbėjo V.Benkunskas.

Vicemeras svarsto, kad dalis darželių savo kainas būtų padidinę ir tuo atveju, jeigu niekas jiems nebūtų žadėjęs kompensacijų, o esą piktybinių atvejų, kai kainos auga 50 ar visu 100 eurų, nėra.

Reikia kitokios 100 eurų skyrimo sistemos

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Gintautas Paluckas

Kitas vicemeras, socialdemokratas Gintautas Paluckas įžvelgia pinigų skyrimo sistemos trūkumus. Esą galima sukurti sistemą, pagal kurią pinigus gautų ne visi vaikai, lankantys privačias įstaigas, o tik tie, kurie stovėjo eilėje į valstybinius darželius ir į juos nepateko. Nes šypseną kelia atvejai, kai 100 eurų kompensacija priklauso tiems, kurių piniginės tikrai nevaržo ir 500 eurų mokestis už darželį.

„Turime eilę į savivaldybės darželius, žinome, kiek vaikų į juos telpa. O visi, kurie lieka už ribos, turėtų turėti teisę į 100 eurų kompensaciją, prioritetas turėtų būti tiems, kieno pajamos mažiausios. Juk savivaldybė turi visas pavardes, tad kai jau būna aišku, kas priimtas į savivaldybės darželius, o kas ne, nepapuolusieji gauna kompensacijas, kurios keliauja tiesiai į privačius darželius. Juk tikrai ne visi tėvai, kurių vaikai nepateks į valstybines įstaigas, turės galimybę susimokėti tuos likusius 200 eurų, tad eilė dar kiek sutrumpės. Bet tuomet mes turėtume tikrąjį vaizdą, kiek šeimų ši finansinė parama reikalinga“, – įsitikinęs G.Paluckas.

Prašymus dėl kompensacijų už ugdomus vaikus sostinės savivaldybei pateikė 68 privatūs darželiai, kurie nuo rugsėjo 1 dienos planuoja ugdyti 3821 vaiką. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius