-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 09

15min paaiškina: kada tarnybos vengiantiems šauktiniams gresia baudžiamoji atsakomybė?

Pirmadienį Krašto apsaugos ministerija paskelbė 2017 m. šaukiamųjų sąrašus. Į šiuos sąrašus įrašyti ~25 000 karo prievolininkų internete išvydo savo pavardes ir tikslius terminus, iki kada turi susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo skyriumi. Tačiau kas jiems gresia, jei jie to nepadarys?
Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų pirmojo karininko laipsnio suteikimo ceremonija
Jaunesniųjų karininkų vadų mokymų pirmojo karininko laipsnio suteikimo ceremonija / Alfredo Pliadžio nuotr.

Ar šauktiniams gresia administracinė, ar baudžiamoji atsakomybė?

Šauktiniams tenkanti atsakomybė gali būti ir administracinė, ir baudžiamoji – priklausomai nuo situacijos. Karo prievolininko pareigų nevykdymas arba karo prievolininkų neatvykimas į privalomąją pradinę karo tarnybą be pateisinamos priežasties užtraukia administracinę atsakomybę.

VIDEO: 2017 m. šauktinių „loterija“: kas pasikeitė ir ką būtina žinoti?

O už vengimą atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė ir skiriama bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

Kas yra laikoma karo prievolininko pareigų nevykdymu?

Karo prievolininko pareigų nevykdymu laikomas neatvykimas arba nesukontaktavimas su regioniniu karo prievolės ir komplektavimo skyriumi iki numatyto termino, nenuvykimas į karinės medicinos ekspertizės komisiją numatytu laiku, komisijos nebaigimas per numatytą laiką (pavyzdžiui, nenuvykus papildomai išsitirti pagal ekspertizės nurodymus), kitų teisėtų nurodymų nevykdymas.

Pavyzdžiui, šauktinis, kurio pavardė yra sąraše ir kuris iki vasario 15 d. turi prisistatyti į Panevėžio regioninį karo prievolės ir komplektavimo skyrių arba su juo susisiekti, tačiau to nepadaro, būtų baudžiamas šiuo pagrindu. Taip pat pagal tai jis būtų baudžiamas, jeigu jam paskirtu laiku nenuvyktų į karinės medicinos ekspertizės komisiją.

Už karo prievolininko pareigų nevykdymą gali būti paskirta administracinė bauda nuo 28 iki 289 eurų.

Kas yra laikoma neatvykimu į privalomąją pradinę karo tarnybą be pateisinamos priežasties?

Neatvykimu į privalomąją pradinę karo tarnybą be pateisinamos priežasties laikomas neatvykimas į regioninį karo prievolės ir komplektavimo skyrių pristatymo į tarnybos vietą dieną, kai karo prievolininkas jau yra patikrintos sveikatos, paskirtas į tarnybą ir apie tai informuotas. Tai užtraukia administracinę atsakomybę.

Pavyzdžiui, jei šauktinis, paskirtas atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Kęstučio mechanizuotame pėstininkų batalione, balandžio 4 d. turi atvykti į Kėdainių karo prievolės ir komplektavimo poskyrį, iš kur būtų nuvežtas autobusu į batalioną, tačiau be pateisinamų priežasčių neatvyksta, taikoma atsakomybė šiuo pagrindu.

Už karo prievolininkų neatvykimą į privalomąją pradinę karo tarnybą be pateisinamos priežasties iki dviejų parų gali būti paskirta nuo 144 iki 289 eurų administracinė bauda.

Kas yra laikoma šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimu?

Šaukimo į privalomąją karo tarnybą vengimas apima visus anksčiau aptartus pažeidimus. Tačiau tam, kad būtų pasiektas nebe administracinės, o baudžiamosios atsakomybės lygis, šauktinis karinės tarnybos turi vengti arba pasitelkęs apgaulę (pavyzdžiui, klastodamas dokumentus, tyčia sutrikdydamas savo sveikatą, simuliuodamas ligą arba sveikatos sutrikimą), arba pažeidimus daryti sistemingai, kelis kartus iš eilės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šauktiniai Rukloje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šauktiniai Rukloje

Už vengimą atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė ir skiriama bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki 3 metų.

Kur skelbiami karo prievolininkų sąrašai?

Sąrašai, kaip ir ankstesniais metais, skelbiami interneto svetainėje https://sauktiniai.kam.lt. Prie kiekvienos pavardės yra nurodytas tikslus terminas, iki kada reikia susisiekti su paskirtu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo skyriumi.

Skirtingai nei ankstesniais metais, šiemet į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebebus siunčiami. Visa karo prievolininkui aktuali informacija pateikta tik internete. Ją taip pat galima sužinoti paskambinus nemokamu telefonu 8 800 12340, atvykus arba paskambinus į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius ir poskyrius.

Ar visi į šaukiamųjų sąrašus įrašyti karo prievolininkai pradės karinę tarnybą?

Ne. Karinę tarnybą pradės 3537 šauktiniai, kurie prieš tai turės praeiti atranką, per kurią bus įsitikinta jų tinkamumu kariuomenei. 2015 ir 2016 m. kariuomenė iš sąrašo tarnauti nepašaukė nei vieno jaunuolio – pakako savanorių ir pirmumo norą pareiškusių karo prievolininkų. Krašto apsaugos ministerija tikisi, kad panaši situacija bus ir šiemet.

Kada pašaukti šauktiniai pradės karinę tarnybą?

Pirmieji 2017 m. šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės balandžio viduryje, paskutinieji – gruodžio pradžioje. Spalį bus didžiausia šaukimo banga, per kurią į įvairius dalinius atvyks per 1,3 tūkst. karių.

Kiek asmenų neatsiliepia į šaukimą?

KAM 15min pateiktais duomenimis, ankstesniais metais 40 proc. asmenų į šaukimą neatsiliepė. Kariuomenė atidžiau nagrinėja priežastis, dėl kurių neatsiliepia šauktiniai.

Lietuvos kariuomenės Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos viršininkas pulkininkas Arūnas Balčiūnas praėjusią savaitę vykusioje spaudos konferencijoje teigė nemanantis, kad visi, kurie neatsišaukė į šaukimą, piktybiškai vengė tarnybos.

„Nemaža dalis yra tų, kurie šaukimo nurodymų negavo dėl įvairių priežasčių: išvyko į užsienį, nedeklaravo, nebuvo žinoma, kaip juos surasti. Tokių yra tikrai nemažai. Kiti gal sirgo, negalėjo atvykti“, – sakė pulkininkas.

Ievos Budzeikaitės nuotr./Šauktiniai
Ievos Budzeikaitės nuotr./Šauktiniai

Krašto apsaugos ministras R.Karoblis teigė, kad nuo atsakomybės niekas negali pabėgti.

„Turbūt galima kreiptis į jaunuolius – ar verta tą daryti? Labai tikiuosi, kad ir dabar vietos bus užpildytos savanoriais. Na, o jeigu nebus, iš viso sąrašo galimybė patekti nenorint tarnauti yra nedidelė. Siūlyčiau atlikti procedūras, nes bus taikoma administracinė atsakomybė, baudos – kam to reikia?“, – kalbėjo ministras.

Ar administracine tvarka už prievolininko pareigų nevykdymą gauta nuobauda ir sumokėta bauda atleidžia nuo prievolės atlikti karinę tarnybą?

Ne, neatleidžia. Toks asmuo vis tiek turi atlikti karinę tarnybą.

Ką daryti užsienyje gyvenantiems asmenims, patekusiems į sąrašus?

Tokie asmenys, jei yra išvykę gyventi į kitą valstybę nuolat ar laikinai, bet ilgesniam negu 6 mėnesių laikotarpiui, privalo nedelsdami informuoti savo regioninį karo prievolės ir komplektavimo skyrių apie savo faktinę gyvenamąją, darbo ar studijų vietą.

Informaciją (gyvenamosios vietos deklaravimo pažymą, studijų pažymą, darbo sutartį ar panašų dokumentą) galima pateikti tiesiogiai, nuotoliniu būdu (el. paštu, faksu, paštu ir t.t.) arba per artimuosius Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius