Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 29

15min paaiškina: kaip kitose šalyse atrodo medicininių kanapių naudojimas?

Lietuvoje prasidėjo diskusija dėl medicininių kanapių naudojimo sunkiai sergantiems ligoniams gydyti įteisinimo. Toks pasiūlymas nuskambėjo penktadienį Seime spaudos konferencijoje, jį pristatė konservatoriai Mykolas Majauskas ir Irena Degutienė.
Kanapių plantacija JAV
Kanapių plantacija JAV / „Scanpix“/AP nuotr.

Nors Lietuvoje ši idėja visiškai nauja, medicininiais tikslais kanapės jau yra naudojamos ne vienoje Europos šalyje ir pusėje JAV valstijų. Kaip atrodo kanapių naudojimas medicininiais tikslais?

Kaip pacientams padeda medicininė kanapė?

Pačių ligų tiesiogiai medicininė kanapė negydo, tačiau ji palengvina jų simptomus, ypač susijusius su skausmu, pagerina pacientų gyvenimo būklę ir gyvenimo kokybę.

Ten, kur medicininė kanapė yra legali, dažniausiai gydytojai kanapių produktus skiria gydyti vėžinius susirgimus. Kanapės antiuždegiminės savybės sumažina skausmus, pykinimą, galvos svaigimą ir sukelia apetitą.

Taip pat medicininių kanapių preparatais gydomi pacientai, sergantys vėžiu, išsėtine skleroze, epilepsija, ŽIV/AIDS, anoreksija, potrauminiu streso sindromu. Gydoma ir glaukoma, Alzheimerio liga, Parkinsono liga, miego sutrikimai, chroniški skausmai, migrena.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV auganti medicininė kanapė
„Scanpix“/AP nuotr./JAV auganti medicininė kanapė

Dažnai medicinines kanapes vartojantiems pacientams tai yra pats efektyviausias būdas sumažinti skausmą. Šalyse, kur medicininės kanapės yra draudžiamos, pacientams skiriami stiprūs nuskausminamieji. Neretai – morfijus, stiprus opioidas sukeliantis psichologinę ir fizinę priklausomybę. Pasireiškia tolerancija, todėl norimam efektui pasiekti reikia nuolatos didinti dozę.

Dažnai kyla klausimas – kodėl reikia gydytis kanapių pagrindu sukurtais vaistais. Į tai medicininių tokių vaistų šalininkai atsako, kad kai kurias ligas ar jų simptomus kanapės ar jų preparatai gydo ar slopina geriau negu bet kokie kiti vaistai. Pavyzdžiui, kanapės mažina pykinimą ir didina apetitą, todėl gali būti naudingos pacientams, kuriems apetitą skatinantys vaistai tiesiog neveikia.

Kaip atrodo medicininės kanapės vartojimas?

Nors kanapės dažnai siejamos su rūkymu, egzistuoja ir dirbtinai sukurti medicininiai kanapių preparatai, kurie atrodo kaip kapsulės arba yra purškiami. Jie išoriškai nesiskiria nuo daugelio vaistų ir turi daug mažesnį šalutinį poveikį negu rūkomos kanapės.

Medicininį kanapių naudojimą galima suskirstyti į dvi dalis – kai vartojamos tos pačios natūraliai augančios kanapės, tik tai daroma ne rekreaciniais, o gydymo tikslais, ir kai vartojami kanapių preparatai.

Kai kuriose JAV valstijose, taip pat Nyderlanduose medicininiais tikslais yra naudojama ta pati natūraliai auganti kanapė, kaip ir rekreaciniais tikslais. Tačiau tai yra griežtai kontroliuojama. Vartojant medicininę kanapę šiuo tikslu, ji yra rūkoma.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Medicininė marihuana JAV
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Medicininė marihuana JAV

Medicininiams tikslams skirtas kanapes su gydytojo leidimu žmonės gali auginti patys arba įsigyti specialiuose „kanapės klubuose“, tačiau kiekis, kurį jie gali turėti, yra griežtai ribojamas, įstatymai griežtai kovoja ir su neteisėtu tokių kanapių platinimu ne tiems, kam jos skirtos – ligoniams.

Tačiau didieji vaistų gamintojai taip pat yra sukūrę vaistus, tokius kaip Marinol ar Cesamet, kurie veikia kanapių pagrindu. Jų veiklioji medžiaga yra ta pati kaip natūraliai augančių kanapių – delta-9-tetrahidrokanabinolis (THC). Tačiau ji yra susintetinta cheminiu keliu, o ne išauginta natūraliai. Šie vaistai yra parduodami kapsulių pavidalu ir organizmas juos įsisavina kitaip negu natūralias kanapes.

Tyrimai rodo, kad kanapių preparatai mažiau veikia žmogaus psichiką negu natūralios kanapės, tačiau išlaiko medicinines natūralių kanapių savybes, tokias kaip skausmo sumažinimas. Su kanapėmis įprastai siejamo apsvaigimo dauguma kanapių preparatų vartotojų nejaučia. Tačiau mokslininkai vis dar nesutaria dėl to, ar jų efektyvumas yra toks pats kaip ir natūraliai išaugintų kanapių.

2010 m. Jungtinėje Karalystėje pradėta prekiauti receptiniu vaistu Sativex. Šis purškiamas vaistas yra pirmasis vaistas, kuris yra gaminamas iš natūraliai augančių kanapių: vaisto augintojai turi išskirtinį Jungtinės Karalystės valdžios leidimą auginti šį augalą.

„Scanpix“/AP nuotr./Sativex vaistas
„Scanpix“/AP nuotr./Sativex vaistas

Dozės dydį ir vartojimo dažnumą bet kokiu atveju nustato gydytojas.

Kur pasaulyje medicininė kanapė yra legali?

JAV pirmoji medicininę marihuaną 1996 m. legalizavo Kalifornija. Dabar medicininė marihuana jau yra legali 25-se JAV valstijose.

Europoje medicininės kanapės naudojimą didesniu ar mažesniu mastu įteisino Ispanija, Nyderlandai, Suomija, Čekija, Slovėnija, Portugalija, Graikija, Vokietija, Rumunija, Prancūzija, Šveicarija, Slovėnija ir Lenkija.

Tiesa, daugelyje Europos šalių įteisinti medicininiais tikslais įteisinti tik kanapių pagrindu sukurti preparatai, o JAV valstijos daug kur medicininiais tikslais leidžia rūkyti ir pačias kanapes. Tai sukuria paradoksalią situaciją – federaliniu lygmeniu kanapės yra draudžiamos, bet valstijų lygmeniu leidžiamos.

Lenkijoje medicininė kanapė bus legali nuo 2017 metų spalio. Ją įteisino žemieji atstovų rūmai absoliučia balsų dauguma. Prieš priimant įstatymą vyko piliečių apklausa ir 68 proc. atsakiusiųjų pasisakė už medicininės kanapės įteisinimą.

Tiesa, kanapių preparatus Lenkijoje skirti vartojimui galės tik medikai, o platinti – tik vaistininkai, tiems, kurie turės receptą.

„Scanpix“/AP nuotr./Medicininė kanapė JAV
„Scanpix“/AP nuotr./Medicininė kanapė JAV

Europos vaistų agentūra pripažįsta medicinines kanapes kaip vaistus. 2016 metais publikavo sėkmingą eksperimentinę studiją gydant gliomą / smegenų vėžį. Gydymui naudoti kanapių pagrindo vaistai.

Kokia situacija Lietuvoje?

Lietuvoje šiuo metu kanapes draudžiama naudoti bet kokiais tikslais: tiek medicininiais, tiek rekreaciniais. Todėl gydytojai kanapių pagrindu sukurtų preparatų, kurių veiklioji medžiaga yra THC, sukurti negali.

Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąraše, kurį tvirtina sveikatos apsaugos ministras, yra trys grupės: I sąrašas, kuriame išdėstomos narkotinės ir psichotropinės medžiagos, draudžiamos vartoti medicinos tikslais, II sąrašas, kuriame išdėstytos Narkotinės ir psichotropinės medžiagos, leidžiamos vartoti medicinos tikslais. Ir III sąrašas, kuriame išdėstytos psichotropinės medžiagos, leidžiamos vartoti medicinos tikslais.

Pagal Lietuvos Respublikos farmacijos įstatymą, medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrame sąraše esančias medžiagas. Kanapės šiuo metu yra įtrauktos į I-ąjį sąrašą.

Lietuvoje, kaip ir daugelyje Europos šalių, medicininiais tikslais greičiausiai būtų vartojamos ne pačios kanapės, o kanapių pagrindu sukurti vaistai: bent jau pristatymo metu buvo kalbama apie „kanapių preparatus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius