-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 27

15min studijoje viešėjusi Agnė Širinskienė mano, kad Edita Žiobienė turi trauktis

15min studijoje penktadienį viešėjusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pareiškė, kad Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė nebegali tęsti tarnybos ir turi atsistatydinti. Pasak jos, Seimo koridoriuose jau skamba pasiūlymai E.Žiobienę atstatydinti neeilinės Seimo sesijos metu, vasarį.

„Įstatymiškai jau dabar yra, kad tokį atvejį, kaip dabar įvyko šiomis dienomis, mes užkardytume. Bet kas įvyko? Tarnybos neveikia. Galima būtų kelti klausimą, ir tarp kitko Seime aš jau šiandien koridoriuose girdėjau, yra keliamas klausimas, ar nereikėtų kalbėti apie vaiko teisių kontrolieriaus tarnybos vadovės atsakomybę“, – 15min studijoje penktadienį kalbėjo A.Širinskienė.

Aš tikrai manau, kad tas žmogus turėjo pasakyti, kad, taip, aš esu atsakinga, nes sistema iki galo nefunkcionavo, – sakė A.Širinskienė.

Pasak jos, mirtino smurto prieš keturmetį Kėdainiuose atveju turėjo veikti ne tik smurtą prieš mažamečius darudžiantis Baudžiamasis kodeksas, bet ir Smurto artimoje aplinkoje įstatymas.

„Nuo 2011 m. yra sukurtas Smurto artimoje aplinkoje įstatymas, yra Baudžiamasis kodeksas, yra visa ta sistema, kuri turėjo veikti ir funkcionuoti“, – teigė ji.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Žiobienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Edita Žiobienė

Pasak A.Širinskienės, vaiko teisių kontrolierės E.Žiobienės atstatydinimo Seimas gali imtis jau vasarį – dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo priėmimo šaukiamoje neeilinėje Seimo sesijoje.

„Manau, kad neeilinės sesijos metu tai galėtų būti vienas iš klausimų, jeigu Seimas matys tai esant reikalinga svarstyti. Šiuo atveju aš tikrai manau, kad tas žmogus turėjo pasakyti, kad, taip, aš esu atsakinga, nes sistema iki galo nefunkcionavo. Kažkas kažko nežinojo, kažkas kažko nepasakė. Visos galimybės buvo tą sistemą kurti. Tai yra ne pirma, man atrodo, jos kadencija, bet mes to rezultato neturime“, – sakė A.Širinskienė.

VIDEO: A.Širinskienė prabilo apie Vaiko teisių apsaugos kontrolierės E.Žiobienės atsakomybę

Pirmadienį su E.Žiobiene susitikti ketina Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Kol kas Seimo pirmininkas asmeniškai kontrolierės kritikuoti neskuba.

„Turime išsiaiškinti, kodėl neveikia sistemos, turinčios užtikrinti vaikų apsaugą, kodėl trūksta savivaldybėms ir socialiniams darbuotojams operatyvumo ir kur yra riba tarp subjektyvios atsakingų darbuotojų nuomonės apie situaciją šeimoje ir objektyvios, kuomet jau turi būti žengti pirmieji žingsniai apsaugant vaikų gyvybes. Dabar matome klaidas, kurios ateityje negali pasikartoti“, – sako V.Pranckietis.

Vasario viduryje šaukiamoje neeilinėje sesijoje Seimas planuoja svarstyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtą Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo naują redakciją. Dar ketvirtadienį socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis teigė, kad šio įstatymo projektas kitą svaitę turėtų būti teikiamas Vyriausybei, o Seimą pasiekti tik kovą.

A.Širinskienė taip pat abejoja, ar įstatymą pavyks priimti taip greitai – per vieną neeilinės sesijos dieną.

Kaip praneša BNS, E.Žiobienė penktadienį lankydamasi Kėdainiuose aiškino ne kartą raginusi centralizuoti vaiko teisių apsaugą, tačiau tam Seime nebuvo valios. Ji pabrėžė, kad dabar ministerija vaiko teisių skyriams vadovauja tik rekomendacijomis.

„Iš tikrųjų Vaiko teisių skyrius priima sprendimus pats savarankiškai. Ministerija, kuri yra vykdomojoje valdžioje ir nustato tvarką, šiandien vadovauja rekomendacijomis“, – sakė E.Žiobienė.

Ji taip pat pažymėjo, kad nei kontrolierius, nei ministerija vaiko teisių skyrių vedėjų negali atleisti iš pareigų, nes vaiko teisių apsaugos skyriai pavaldūs savivaldybei.

Kėdainių savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Vilima Jucevičiūtė penktadienį pati priėmė sprendimą atsistatydinti. Kad ji turi tai padaryti teigė socialinės apsaugos ir darbo ministras L.Kukuraitis. Klausiamas, ar trauktis turėtų E.Žiobienė, ministras nutylėjo.

E.Žiobienė Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnybai vadovauja nuo 2010 metų. Pirmaisiais darbo metais tarnyboje ji jau buvo įteikusi atsistatydinimo pareiškimą, tačiau Seimas jam nepritarė.

Visą pokalbį 15min studijoje pamatysite čia:

VIDEO: 15min studijoje – Rasa Dičpetrienė ir Agnė Širinskienė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius