-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 05 /14:39

L.Bielinis ir A.Ramonaitė 15min studijoje: ką darys prezidentė?

Kokie galimi prezidentės sprendimai po to, kai premjeras nutarė atstatydinti tris savo kabineto narius vienu metu? Ar įmanoma, kad ji iš posto pasitraukti siūlys pačiam Vyriausybės vadovui? Susidariusią situaciją 15min studijoje aptarėme su politologais Aine Ramonaite ir Lauru Bieliniu.
15min studijoje – Lauras Bielinis ir Ainė Ramanaitė
15min studijoje – Lauras Bielinis ir Ainė Ramonaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Politologai svarstė, kodėl prezidentė savo nuomonės neišsakė iškart po susitikimų su ministrais, ir kokie galimi sprendimų variantai, tarp kurių renkasi prezidentė.

„Prezidentei dabar tikrai turi būti aišku, kad švietimo ministrė atstatydinama, nes ji neišsprendė ir nesugeba spręsti konfliktinių situacijų. Kiti du ministrai jau pareiškė, kad patys nenori, todėl atgal įstumti juos būtų labai rizikinga, nes tai sukeltų dar didesnę įtampą santykiuose su premjeru.

Taigi, šie visi trys ministrai greičiausiai bus atstatydinti. Ar ji teiks ministro pirmininko atstatydinimą, nežinau. Tai yra įmanoma, bet ar tai įvyks, priklauso nuo to, kaip ji pasvers galimas pasekmes“, – kalbėjo L.Bielinis.

Pasak jo, jei prezidentė visgi imtųsi siūlymo versti premjerą iš posto, tai nebūtinai prieš prezidento rinkimus jam padėtų.

A.Ramonaitė galimybę siūlyti atstatydinti premjerą vertino labai skeptiškai. Pasak jos, net ir vieno ministro neatleidimas dabar gilintų konfliktą tarp prezidentės ir premjero.

„Nemanyčiau, kad prezidentė norėtų taip labai eskaluoti situaciją. Jei būtų nepritarta nors vieno ministro atstatydinimui, jau būtų išeita į atvirą konfliktą, o dar prieš rinkimus“, – kalbėjo politologė.

Todėl, pasak A.Ramonaitės, dabar prezidentė delsia, nes arba ieško komunikacinių sprendimų, arba skelbs labai netikėtą sprendimą.

A.Ramonaitės nuomone, tokiu netikėtu sprendimu gali tapti pačios prezidentės bandymai pasiūlyti naujus kandidatus į ministrus.

Pokalbio 15min studijoje įrašas:

VIDEO: Politologas L.Bielinis: įmanoma, kad prezidentė teiks premjero atstatydinimą

Saulius Skvernelis prezidentei Daliai Grybauskaitei atnešė teikimus atleisti iš pareigų švietimo ir mokslo ministrę Jurgitą Petrauskienę, kultūros ministrę Liana Ruokytę-Jonsson ir aplinkos ministrą Kęstutį Navicką.

Prieš priimdama sprendimus dėl ministrų atleidimo, prezidentė D.Grybauskaitė nutarė susitikti su dviem iš premjero teikiamų atšaukti trijų ministrų – K.Navicku ir L.Ruokyte-Jonsson.

K.Navickas po susitikimo su prezidente žurnalistams pareiškė, kad nebemato galimybių dirbti kartu su dabartiniu premjeru, kuris „pastato ministrus į priešakines pozicijas, o paskui, kai reikia, palieka vienus“.

Jis tikino iki šiol neišgirdęs motyvų, kodėl nutarta jį atleisti.

L.Ruokytė-Jonsson pareiškė, kad su S.Skverneliu toliau dirbti jai neleistų savigarba. Ministrė užsiminė, kad yra patyrusi premjero spaudimą dėl žiniasklaidos reguliavimo.

Sprendimą atleisti tris ministrus premjeras paskelbė pirmadienį, tačiau ir tada jis neišsakė priežasčių, kodėl nutarė keisti ministrų kabineto sudėtį, tik kalbėjo apie būtinybę kabinetą „perkrauti“.

Apie Vyriausybę ištikusią krizę 15min studijoje kalbėjome su politologais: Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesore A.Ramonaite ir Vytauto Didžiojo universiteto profesoriumi Lauru Bieliniu.

VIDEO: Saulius Skvernelis paskelbė atleidžiantis tris ministrus
Užduokite klausimą
Kviečiame pateikti klausimą 15min studijos svečiui.
* privalomi laukai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius