Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 03

15min tyrimas: kavos tinklai Lietuvoje siūlo kavą su 9 šaukšteliais cukraus

Kiekvieną savaitę tūkstančiai lietuvių rizikuoja sveikata, gerdami kavą su įvairiais priedais – sirupais, karamele ir t. t.. Viename kavos puodelyje gali būti net 9 arbatiniai šaukšteliai cukraus. Tai yra trečdaliu daugiau negu rekomenduojama paros norma.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas 15min užsakymu ištyrė trijų Lietuvos kavos tinklų – „Coffee Inn“, „McCafé“ ir „Vero Cafe“ – klientams siūlomas saldžias kavas. Tyrimai buvo atlikti instituto laboratorijoje.

Suprasti akimirksniu

  • „McCafé“ obuolių pyrago skonio latte kavos 400 g puodelyje yra net 35 g cukraus
  • Viename arbatiniame šaukštelyje būna maždaug 4 g cukraus

Kavos tyrimams buvo atrinktos kiekvieno iš minėtų tinklų kavinėje paprašius baristų didžiausio puodelio (400 g) saldžiausios turimos kavos.

„Coffee Inn“ tai buvo karamelizuota riešutų moka, „Vero Cafe“ – karamelinė macchiato, o „McCafé“ – obuolių pyrago skonio latte.

Tyrimas parodė, kad dideliame (400 g) talpos karamelizuotos riešutų mokos puodelyje, parduodamame „Coffee Inn“, esama 28 g cukraus, tokios pat talpos karamelinės macchiato puodelyje, kurį galima užsisakyti „Vero Cafe“, yra 25 g cukraus. Palyginimui, viename arbatiniame šaukštelyje būna maždaug 4 g cukraus.

Tačiau nei viena iš šių kavų nebuvo lyderė pagal cukraus kiekį: ši „garbė“ atiteko „McCafé“ obuolių pyrago skonio latte kavai, kurios 400 g puodelyje yra net 35 g cukraus, nustatė tyrimai.

G. Adinavičiūtė/15min nuotr./Cukraus kiekio nustatymo kavoje tyrimas
G. Adinavičiūtė/15min nuotr./Cukraus kiekio nustatymo kavoje tyrimas

Cukraus, sirupo ar kitų saldinančių medžiagų į kavas papildomai nebuvo dedama – jų buvo tik tiek, kiek įdėjo baristos priklausomai nuo recepto. Jei kavą geriantis žmogus dar ir papildomai įsidėtų cukraus, rezultatai būtų dar „įspūdingesni“.

Tyrimais buvo nustatytas kavoje esantis bendrųjų cukrų kiekis. Nacionalinio maisto ir veterinarijos instituto tyrėjai pažymėjo, kad šis terminas apima ne tik cukrų (sacharozę), bet ir kitus cukrus – mono ir disacharidus (pvz., gliukozę, fruktozę).

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja, kad per dieną kiekvienas žmogus suvartotų ne daugiau negu 50 g bendrųjų cukrų: tai turėtų sudaryti maždaug 10 proc. dienos energijos. Jei šis skaičius būtų sumažintas iki 25 g, sako PSO, tai atneštų papildomos naudos sveikatai. Kitaip tariant, netgi vienas saldžiausios kavos puodelis jau lemia, kad ją geriantis viršija dienos cukraus normą.

Dietologė: tyrimų rezultatai – tragedija

„Tiesą sakant, tyrimų rezultatai yra tragedija. 28, 25 ar 35 gramai jau yra absoliuti paros cukraus norma. Į tai įeina įvairūs saldūs produktai – pyragėliai, saldainiai, kompotas“, – 15min rezultatus komentavo dietologė Jūratė Dobrovolskienė.

Tiesą sakant, tyrimų rezultatai yra tragedija. 28, 25 ar 35 gramai jau yra absoliuti paros cukraus norma.

Pasak jos, tokį cukraus kiekį savyje talpinančios kavos turėtų būti laikomos desertais ir jomis mėgautis vertėtų ne dažniau negu du kartus per savaitę. Be to, šalia jų neturėtų būti valgomas kitoks maistas, nes tokia kava savyje turi ne tik daug cukraus, bet ir daug kalorijų.

„Kavos, į kurias dedami įvairūs sirupai, karamelė ar riebūs kremai, pagal kalorijų skaičių kartais prilygsta rimtiems pietums. Jeigu žmonės, išgėrę tokios kavos, po to dar ir papietauja, jie gauna įspūdingą kalorijų skaičių. Tokios kavos gėrimą ir valgymą po to drąsiai galima vadinti pertekliniu vartojimu, kuris veda prie sveikatos problemų“, – sakė J.Dobrovolskienė.

Pasak J.Dobrovolskienės, dar viena saldžios kavos su daug priedų problema – nors ir yra kaloringa, joje yra mažai maistinių medžiagų, išskyrus cukrų.

G. Adinavičiūtė/15min nuotr./Cukraus kiekio nustatymo kavoje tyrimas
G. Adinavičiūtė/15min nuotr./Cukraus kiekio nustatymo kavoje tyrimas

„Tokia kava gali užmušti alkį, pasotinti, bet joje juk yra tik cukrus. Nėra nei mineralinių medžiagų, nei baltymų, nei omega riebalų rūgščių, nei įvairių vitaminų, kurių esama vaisiuose, daržovėse ar mėsoje. Jos vartojimas tarp įvairių žmonių, ypač 30 metų ir jaunesnių, jau tapo norma, tačiau tai derėtų daryti atsakingai“, – sakė J.Dobrovolskienė.

Dietologė pažymėjo, kad kava pati iš savęs nėra kaloringas ar daug cukraus turintis produktas – cukrų ir kalorijas suteikia būtent į ją dedami priedai.

„Juoda nesaldinta kava neturi nei vienos kalorijos. Du puodelius filtruotos juodos kavos per dieną tikrai galima išgerti be problemų. Tačiau kava su įvairiais priedais jau yra ne kava, o desertas, ir tą reiktų akcentuoti. Ji turi mažai ką bendro su paprasta juoda kava, suteikiančia stimuliuojantį poveikį“, – teigė J.Dobrovolskienė.

Kava su įvairiais priedais jau yra ne kava, o desertas, ir tą reiktų akcentuoti. Ji turi mažai ką bendro su paprasta juoda kava, suteikiančia stimuliuojantį poveikį.

Kavos tinklų atstovai: saldžiųjų kavų pardavimai sudaro apie penktadalį kavos pardavimų

Kavos tinklą „Vero Cafe“ valdančios UAB „Ex Prompto“ direktorė Laima Vėželienė 15min teigė, kad saldžiųjų kavų pardavimai sudaro maždaug 15 proc. visų karštos kavos pardavimų.

„Pagrindiniais pirkėjais įvardintume tiesiog saldumynų mėgėjus, kurie desertą su kava pakeičia tiesiog saldžios kavos puodeliu“, – sakė L.Vėželienė.

Ji teigė, kad „Vero Cafe“ mažinti cukraus kiekio kavose neplanuoja: anot jos, klientai patys gali rinktis, kokį gėrimą nori gerti.

„Sumažinę saldaus ingrediento kiekį sulauktume vartotojų prašymų įdėti papildomai vieno ar kito pasirinkto saldaus papildo arba jie patys tiesiog įsidėtų daugiau cukraus“, – sakė L.Vėželienė.

Jos teigimu, bendrovė viešai cukraus kiekio gaminiuose nenurodo, kadangi to nėra reikalaujama atskirai, tačiau klientui paprašius apie cukraus kiekį informuojama visada. Tiesa, tokių prašymų, pasak L.Vėželienės, beveik nepasitaiko.

„Vero Cafe“ nuotr./„Vero Cafe“ Klaipėdoje
„Vero Cafe“ nuotr./„Vero Cafe“ Klaipėdoje

Tuo tarpu restoranų tinklo „McDonald‘s“ marketingo ir skaitmeninės rinkodaros vadovė Baltijos šalyse Laura Jasėnaitė sakė, kad šiuo metu „McCafé“ kavinėse kavos su saldžiais priedais pardavimai sudaro beveik ketvirtadalį – t. y. 23 proc., visos „McCafé“ parduodamos kavos.

„Visuose „McDonald‘s“ restoranuose lankytojams teikiame informaciją apie mūsų siūlomų produktų maistinę ir energetinę vertę. Šią informaciją lankytojai taip pat gali rasti ir mūsų interneto svetainėje. „McCafé“ gėrimai kol kas joje nėra išskiriami atskirai, tačiau vertindami besikeičiančius lietuvių mitybos įpročius ir augančią subalansuotos mitybos svarbą, neatmetame galimybės, jog ateityje šią informaciją papildysime ir daugiau gėrimų bei saldumynų, siūlomų išskirtinai tik „McCafé“ kavinėse“, – sakė L.Jasėnaitė.

15min.lt nuotr./„McCafé“ restoranas
15min.lt nuotr./„McCafé“ restoranas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius