Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 12 13 /16:44

15min tyrimo rezultatai: „Regitroje“ – sulaikymai ir kratos, įtarimai pareikšti 12 asmenų

Po 15min tyrimo teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl korupcijos „Regitroje“ laikant vairavimo egzaminą. Specialiųjų tyrimų tarnyba antradienį pranešė, kad dėl prekybos poveikiu įtariami 12 asmenų, „Regitros“ Vilniaus filialo vairavimo egzaminuotojai, tarpininkai ir suinteresuoti asmenys. Dalis įtariamųjų sulaikyti, atliekamos kratos. STT skelbia, kad rezonansinis tyrimas atliekamas 15min publikacijos pagrindu.

Dėl prekybos poveikiu įtariami „Regitros“ Vilniaus filialo vairavimo du vairavimo egzaminuotojai ir dar 10 asmenų: trys tarpininkai ir septyni suinteresuoti asmenys.

Antradienį „Regitros“ atstovai ir dar keturi asmenys buvo laikinai sulaikyti.

15min tyrimą galite perskaityti čia: Kyšių instruktoriai: slaptos kameros demaskuoja prekybą vairuotojo pažymėjimais.

VIDEO: STT purto „Regitrą“: 15min žurnalistai praskleidžia tyrimo užkulisius

Šiame ikiteisminiame tyrime buvo apklausti ir 15min darbuotojai. 15min redakcija neviešino apie teisėsaugos tyrimą, kad jam nepakenktų.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, „Regitros“ vairavimo egzaminuotojai reguliariai priimdavo kyšius iš suinteresuotų asmenų ir tarpininkų, kad nebūtų fiksuojamos kritinės klaidos ir nebūtų kliūčių išlaikyti vairavimo egzaminus.

Tyrimo metu nustatyta, kad tokios galimai korupcinio pobūdžio nusikalstamos veikos vyko reguliariai, už egzamino išlaikymą mokant apie 200–400 eurų. Šiuo metu tiriama daugiau kaip 30 tokių korupcinio pobūdžio nusikalstamų veikų.

VIDEO: „Regitros“ vadovo V.Dominausko komentaras dėl STT tyrimo, paremto 15min publikacija

Antradienį atliekami suplanuoti procesiniai veiksmai, apie 40 kratų įtariamųjų gyvenamosiose ir darbo vietose, VĮ „Regitra“ Vilniaus filiale.

15min slapta įrašyti pokalbiai ir kiti surinkti duomenys atskleidė, jog prekyba vairuotojų pažymėjimais Lietuvoje gana plačiai paplitusi.

Pati „Regitra“ po tyrimo teigė, kad duodamas kyšį žmogus nebent nusiperka ramybę, o įgyti vairuotojo pažymėjimą nemokant tinkamai vairuoti esą neįmanoma.

15min eksperimentas bei daugiau nei dešimtis liudytojų, kurie davę kyšius egzaminuotojams bei tarpininkams išlaikė „Regitros“ praktikos ir teorijos egzaminus Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje ir Šiauliuose, įrodė, jog šešėlinė vairuotojų teisių rinka egzistuoja.

Kyšių kainos svyravo nuo 350 iki 2,5 tūkst. eurų.

Kiekvienais metais įvyksta daugiau nei 100 tūkst. vairavimo egzaminų, jų kontrolė patikėta patiems „Regitros“ darbuotojams.

Pas įtariamuosius rasti grynieji. STT nuotrauka
Pas įtariamuosius rasti grynieji. STT nuotrauka

STT kviečia susisiekti

Teisėsauga asmenis, turinčius daugiau informacijos dėl galimos korupcijos „Regitroje“, kviečia susisiekti su STT Centrine tyrimų valdyba.

STT primena, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama kyšio ar provokuojama duoti kyšį ir jis, tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijoms.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė 15min perduotame komentare teigė, kad įmonės veiklos skaidrumas ir reputacijos atstatymas buvo pagrindinis VRM įpareigojimas naujam „Regitros“ vadovui ir valdybai.

„Per šiuos metus kovai su korupcija įmonėje išties skiriamas ypatingas dėmesys. Tikimės, kad bendradarbiaujant su teisėsauga bus kaip galima greičiau išsklaidyti paskutiniai neskaidrumo šešėliai“, – teigė ministrė.

„Regitros“ generalinis direktorius Vaidas Dominauskas teigia, kad glaudžiai bendradarbiauja su teisėsauga ir teikia visą reikalingą informaciją.

„Netoleruojame jokių korupcijos apraiškų ir patikinu, jog tokie veiksmai bus vertinami principingai“, – teigė jis.

Jo teigimu, esama situacija rodo, kad taikomos antikorupcinės priemonės veikia.

„Dar šiais metais sustiprintas bendradarbiavimas su STT pareigūnais bei naujai suburta valdyba, keliančia maksimalaus skaidrumo ir korupcijai atsparios aplinkos reikalavimus, duoda aiškiai matomus rezultatus. Patikinu, ir toliau dirbsime vadovaudamiesi griežta nulinės tolerancijos korupcijai politika“, – sakė įmonės vadovas.

Šį ikiteisminį tyrimą pradėjo STT Pranešimų nagrinėjimo skyrius š. m. gegužės 30 d. portalo 15min.lt publikacijos pagrindu. Ikiteisminį tyrimą atlieka STT Centrinė tyrimų valdyba, jį kontroliuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius