Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 25

15min žurnalistai pelnė du Lietuvos žurnalistų sąjungos apdovanojimus

Ketvirtadienio vakarą 15min žurnalistai Ernestas Naprys, Šarūnas Černiauskas ir Birutė Davidonytė pelnė Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) apdovanojimus už tyrimus ir analitines publikacijas apie Europos Sąjungos pinigų panaudojimą.
Birutė Davidonytė ir Šarūnas Černiauskas
Birutė Davidonytė ir Šarūnas Černiauskas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

LŽS kūrybiniame konkurse buvo renkami geriausi žurnalistiniai darbai apie Europos Sąjungos investicijas. Tai – tyrimai, analitiniai straipsniai ir komentarai. Konkurso komisija gavo 140 darbų.

Ketvirtadienio vakarą 11 žurnalistų buvo paskelbti nugalėtojais 7-iose nominacijose (žr. apačioje). Du apdovanojimus laimėjo 15min žurnalistai.

„Birutės Davidonytės, Šarūno Černiausko ir Ernesto Naprio publikacijos atskleidė, kad dažnai Lietuvoje ES lėšos ne investuojamos į visuomenės gerovę ir ateitį, o įsisavinamos, švaistomos ar tiesiog grobstomos, – sako 15min vyriausiasis redaktorius Raimundas Celencevičius. – Labai tikiuosi, kad tai rūpi ne tik 15min žurnalistams, bet ir valdžios atstovams, kurių pareiga – išardyti šias korupcines schemas, kurios pakerta pasitikėjimą ne tik valdžia, bet ir pačia valstybe.“

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ernestas Naprys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ernestas Naprys

15min verslo žurnalistas Ernestas Naprys buvo pripažintas nugalėtoju Metų žurnalisto kategorijoje. Šį apdovanojimą komisija jam skyrė už profesionalumą, analizuojant Europos Sąjungos investicijas.

„ES parama, kai naudojama tinkamai, mūsų šaliai gali sukurti keleriopai didesnę grąžą ir prisidėti prie žmonių gerovės, – 15min sakė E.Naprys. Jis negalėjo atvykti į apdovanojimų ceremoniją. – Mano kaip žurnalisto pareiga ir misija yra stebėti ir nušviesti, kad pinigai neišklystų nuo jiems iškeltų tikslų kelio.“

15min žurnalistų Šarūno Černiausko ir Birutės Davidonytės tyrimas „Šiukšlynų milijonieriai“ laimėjo Metų tyrimo kategorijoje.

„Mano supratimu, „Šiukšlynų milijonieriai“ buvo vienas pirmųjų tyrimų, kuris sudomino visuomenę tokia daug kam neįdomia tema kaip atliekos ir jų tvarkymas“, – sakė B.Davidonytė.

„Tai tik vienas atvejis, kai ES lėšos Lietuvoje panaudotos neefektyviai, neatsakingai ir ties korupcijos riba, o galbūt tą ribą ir peržengiant, – kalbėjo Š.Černiauskas. – Tikiu, kad aktyvi ir stipri žurnalistika gali veikti kaip korupcijos prevencijos priemonė ir padėti ES lėšas naudoti ne tik „įsisavinimo“ principu, bet ir kuriant tikrai stiprią ir pažangią valstybę.“

LŽS pirmininkas Dainius Radzevičus sakė, kad konkurso komisija, kurios pirmininku buvo žurnalistas Rytas Staselis, atrinko tuos darbus, kurių kokybė turėjo didžiausią vertę.

„Ypač smagu pasveikinti 15min komandą, nes jų gretose buvo išskirti net trys žurnalistai, kurie pelnė prestižinius apdovanojimus Metų tyrimo ir Metų žurnalisto nominacijoje, – 15min sakė D.Radzevičius. – Vos prieš keletą metų startavęs 15min tyrimų skyrius ir jo komanda labai greitai įrodė, kad žurnalistų atliekami tyrimai gali ne tik mums padėti suprasti sudėtingas problemas. Dar svarbiau, kad po tokių tyrimų vyksta ir realūs pokyčiai.“

Ypač smagu pasveikinti 15min komandą, nes jų gretose buvo išskirti net trys žurnalistai, kurie pelnė prestižinius apdovanojimus Metų tyrimo ir Metų žurnalisto nominacijoje, – 15min sakė D.Radzevičius

Taip pat po du apdovanojimus pelnė dienraštis „Verslo žinios“ ir naujienų portalas delfi.lt. Tarp nugalėtojų yra LRT, „Kauno dienos“, „Lietuvos žinių“ ir „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistai. Visą sąrašą galite pamatyti šio teksto apačioje.

Kūrybinį konkursą „Europos Sąjungos investicijų efektyvumas Lietuvos ekonomikai ir visuomenei“ organizavo LŽS ir Finansų ministerija.

Nugalėtojai pelnė statulėles ir 1 tūkst. eurų prizą.

Darbus vertino ekspertų komisija, kurioje dirbo Rytas Staselis (komisijos pirmininkas), Aurelija Arlauskienė, Vilija Butkuvienė, Ginas Dabašinskas, Brigita Sabaliauskaitė, Jolanta Mažylė, Virginija Motiejūnienė, Aistė Žilinskienė.

Geriausieji darbai ir autoriai buvo atrinkti vadovaujantis keturiais kriterijais: turinio aktualumas auditorijai, objektyvumas, kūrybiškumas, informacijos šaltinių įvairovė ir originalumas.


Nominacijos ir nugalėtojai

Metų žurnalistas (ES investicijų tema profesionaliausiai dirbantis žurnalistas): Ernestas Naprys (15min) ir Dalius Simėnas („Verslo žinios“ ir vz.lt)

Metų tyrimas: Šarūnas Černiauskas ir Birutė Davidonytė (15min), taip pat Vilma Danauskienė (delfi.lt)

Metų diskusija televizijoje: Živilė Kropaitė (LRT televizija)

Metų reportažas televizijoje: Kristina Karlonė („Lietuvos ryto“ televizija)

Metų reportažas spaudoje ar interneto žiniasklaidoje: Vilma Jakubauskaitė-Kasperavičienė („Lietuvos žinios“) ir Edita Radzevičiūtė („Kauno diena“)

Metų redakcija (išskirtinį dėmesį ir profesionalumą temai skyrusi redakcija): Vyriausiasis redaktorius Rolandas Barysas („Verslo žinios“)

Metų komentaras: Rimvydas Valatka (delfi.lt)

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min žurnalistinis tyrimas „Šiukšlynų milijonieriai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius