Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 05 /15:12

300 000 Lt paskolos už 0,2 proc. skandalas – finansų viceministras V.Galvonas ir lažybų bendrovės „Top Sport“ savininkas G.Staniulis sutartinai aiškina, kad sutartis suklastota

Azartinius lošimus kuruojantis finansų viceministras, partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Vytautas Galvonas klimpsta į skandalą. Paaiškėjo, kad iš lažybų bendrovės „Top Sport“ savininko Gintaro Staniulio jis pernai paėmė 300 tūkst. Lt dydžio paskolą už juokingas – 0,2 proc. palūkanas. V.Galvonas tikina, kad tokios paskolos nėra, nors po dokumentu yra jo parašas.
Vytautas Galvonas
Vytautas Galvonas / BFL nuotr.

Apie tai trečiadienio vakarą LRT laidoje „Dėmesio centre“ paskelbė jos vedėjas, žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Jis finansų ministrui Rimantui Šadžiui įteikė paskolos sutarties kopiją.

Facebook nuotr. /Sutarties kopija
Facebook nuotr. /Sutarties kopija

V.Galvonas: „Ką, ar aš durnas?“

Finansų ministras akivaizdžiai sutriko ir tarstelėjo, kad tikisi, jog V.Galvonas tinkamai deklaravo šią sutartį.

„Manau, perskaičius šią sutartį jums daugiau neliks abejonių dėl šio viceministro“, – laidoje sakė E.Jakilaitis.

Finansų ministras akivaizdžiai sutriko ir tarstelėjo, kad tikisi, jog V.Galvonas tinkamai deklaravo šią sutartį.

„Net jeigu jis taip ir padarė, akivaizdu, kad paskola  su 0,2 proc. palūkanų iš asmens, kurio veiklą viceministras prižiūri, yra arba tiesiog korupcija, arba interesų konfliktas“, – teigė E.Jakilaitis.

„Būtinai išsiaiškinsime. Man tai nauja, tačiau nenorėčiau dabar laidoje pulti ir nagrinėti pateiktos informacijos“, – atsakė R.Šadžius.

Paskolos sutartis buvo sudaryta praėjusiųjų metų balandžio 18 dieną. 300 tūkst. Lt V.Galvonas pasiskolino penkeriems metams.

Tuo tarpu V.Galvonas naujienų agentūrai BNS neigė skolinęsis pinigus. V.Galvonas BNS teigė, kad informacija dėl paskolos yra „provokacija ir falsifikatas“.

„Aišku, nėra tokios paskolos. Ką, ar aš durnas?“ – BNS teigė viceministras.

Po Lrt.lt paskelbtu dokumentu yra G.Staniulio ir V.Galvono parašai.

Papildyta 15.12 val. G.Staniulis aiškina, kad tai – klastotė

Galiu atsakingai pareikšti, kad tokios sutarties nebuvo. (...) Šiuo metu kalbamės su juristais ir planuojame kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl dokumentų klastojimo“, – BNS G.Staniulis

Lažybų bendrovės „Top Sport“ savininkas Gintaras Staniulis tikina nepasirašęs paskolos sutarties su finansų viceministru Vytautu Galvonu ir dėl dokumentų klastojimo ketina kreiptis į teisėsaugą.

„Galiu atsakingai pareikšti, kad tokios sutarties nebuvo. Šiuo metu kalbamės su juristais ir planuojame kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl dokumentų klastojimo“, – BNS sakė asociacijos Lažybų organizatorių aljansas valdybos pirmininkas G.Staniulis.

Jis teigė nežinantis, kas galėjo suklastoti sutartį: „Negalėčiau spėlioti, kas suklastojo, tai turėtų teisėsauga išsiaiškinti.“

G.Staniulis pripažino, kad ne kartą buvo susitikęs su viceministru, tačiau teigė aptardavęs lošimų reguliavimą. „Su ponu Galvonu ne kartą esu susitikęs, nes jis kuravo lošimų sritį ir mes daugiausiai kalbėdavome apie lošimų reguliavimą, apie tai, kad iš Lietuvos per neteisėtas lošimų bendroves išplaukia pinigai“, – aiškino „Top Sport“ savininkas.

Jis pripažino, kad paviešintos sutarties data – 2013-ųjų balandis – sutampa su laikotarpiu, kai Finansų ministerija rengė lošimų įstatymo pataisas: „Taip, bet galbūt tai naudojama kaip šantažo priemonė prieš poną Galvoną“.

G.Staniulis pernai rudenį BNS sakė, kad kaip Lažybų asociacijos pirmininkas jau nuo 2006 metų dalyvaujantis kuriant naują Azartinių lošimų įstatymą: „Tačiau pinasi įvairūs interesai – ir kazino, ir lošimo automatų salonų savininkų, todėl tas įstatymas niekaip nepriimamas.“

Luko Balandžio nuotr./Gintaras Staniulis
Luko Balandžio nuotr./Gintaras Staniulis

Papildyta 15.12 val. R.Paksas: politinė kova peržengė padorumo ribas

Partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas Rolandas Paksas ketvirtadienį pakvietė partijos deleguotą finansų viceministrą V.Galvoną pasiaiškinti dėl žiniasklaidoje paskelbtos informacijos atitikimo tikrovei.

Pasibaigus prezidento rinkimams, politinė kova peržengia padorumo ribas.  Manau, kad išpuolis prieš mūsų partijos viceministrą bus ištirtas ir nustatyta tiesa, - sakė R.Paksas po susitikimo

„V.Galvonas kreipėsi į generalinį prokurorą dėl dokumentų klastojimo fakto ištyrimo ir, privataus kaltininimo tvarka į teismą dėl šmeižto. Šiuo metu atostogaujantis finansų viceministras informavo, kad susidūrė su klastote, kurią jam įteikė finansų ministras R.Šadžius. Pasibaigus prezidento rinkimams, politinė kova peržengia padorumo ribas.  Manau, kad išpuolis prieš mūsų partijos viceministrą bus ištirtas ir nustatyta tiesa“, - sakė R.Paksas po susitikimo.

R.Pakso teigė, jog sulaukus tyrimo išvadų bus padaryti atitinkami sprendimai, tad nereikėtų skubėti užbėgti įvykiams už akių.

Aistros dėl Azartinių lošimų įstatymo

V.Galvonas Finansų ministerijoje ne tik kuruoja azartinius lošimus, jis rūpinasi Azartinių lošimų įstatymo pataisomis, kurios lengvintų lošimų organizavimą. Dėl šio įstatymo grumiasi interesų grupės, kurios nevengia viena kitos viešai kaltinti korupcija. V.Galvonui taip pat ne kartą buvo mesti kaltinimai, kad jis veikiamas vienos iš interesų grupių.

Apie paskolą su viceministru pasikalbėti nepavyko, V.Galvonas mobiliuoju telefonu neatsiliepia, Finansų ministerijoje 15min.lt paaiškino, kad viceministras nuo šios savaitės atostogauja. Lrt.lt sužinojo, kad V.Galvonas išėjo atostogų trečiadienį, kaip tik tą dieną, kai buvo paviešinta informacija apie jo paskolą.

Šios paskolos V.Galvonas nėra deklaravęs Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK). Tačiau panašu, kad ne tik jai, bet ir mokesčių inspektoriams. Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija ketvirtadienį paskelbė dėl to pradedanti mokestinį tyrimą.

R.Šadžius: ministerijoje atliekamas tarnybinis patikrinimas

Finansų ministras R. Šadžius Seime žurnalistams sakė, kad informacija apie V.Galvono paimtą paskolą jam buvo naujiena. Tačiau atsikratyti įtarimų sukėlusio viceministro jis neskuba.

Aš tikrai nieko nekomentuosiu. Ministerijoje pradėtas pono V.Galvono tarnybinės veiklos tyrimas pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. Jis ir duos atsakymus.

„Aš tikrai nieko nekomentuosiu. Ministerijoje pradėtas pono V.Galvono tarnybinės veiklos tyrimas pagal Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. Jis ir duos atsakymus“, – sakė R.Šadžius.

Vaizduodamas, kad labai skuba, finansų ministras pridūrė, jog nušalinti nuo pareigų V.Galvono dabar nei nori, nei gali, nes jis šiuo metu atostogauja, ir pabėgo nuo žurnalistų.

Premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad savo vertinimą pasakys po to, kai ministerija baigs tyrimą dėl V.Galvono.

„Šiandien jau yra duotas pavedimas atlikti tyrimą ir, baigus tyrimą, pateikti informaciją man. VMI pavesta atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, jeigu tai yra tiesa, lyg tai ta paskola netgi nebuvo deklaruota", – sakė Vyriausybės vadovas.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rimantas Šadžius ir Algirdas Butkevičius
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Rimantas Šadžius ir Algirdas Butkevičius

A.Bilotaitė viceministrą apskundė VTEK

Konservatorė  Agnė Bilotaitė ketvirtadienį kreipėsi į VTEK, prašydama ištirti, ar V.Galvonas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

Parlamentarė atkreipė dėmesį, kad V. Galvonui yra pavaldi Lošimų priežiūros tarnyba.

„Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymas įpareigoja valstybės tarnautojus vengti interesų konfliktų ir elgtis taip, kad nekiltų abejonių, jog toks konfliktas yra. Manau, po vakar paviešintų faktų apie V. Galvono paimtą paskolą kyla itin pagrįstų abejonių dėl viceministro interesų skaidrumo,“ – kreipimosi į VTEK priežastis aiškino A. Bilotaitė.

A. Bilotaitės teigimu, ministro pareiškimas, kad jis nieko nežinojo apie paskolą tik skatina abejones dėl supainiotų interesų.

Viceministras – milijonierius

„Valstybės žiniose“ 2012 metų V.Galvono turto deklaracijos nėra, nes jis viceministru tapo tik 2013 metų pradžioje. Deklaracijoje už 2011 metus nurodoma, kad V.Galvonas privalomo registruoti turto, vertybinių popierių, meno kūrinių ir juvelyrinių dirbinių turėjo daugiau kaip už 3 mln. Lt, jo sutuoktinė Laima Galvonienė – už 89,7 tūkst. Lt.

Piniginių lėšų viceministras nurodė turintis beveik 1,3 mln. Lt, žmona – 52,2 tūkst.

Deklaracijoje nurodoma, kad paskolų ir nesugrąžintų lėšų suma siekia 2,2 mln. Lt, gautų ir negrąžintų paskolų suma – 1,9 mln. Lt.

D.Grybauskaitė: turime viceministrų su įtartinais šešėliais

Ketvirtadienį atsiėmusi Prezidento pažymėjimą antrai kadencijai išrinkta Dalia Grybauskaitė užsiminė apie viceministrus, paskui kuriuos driekiasi įtartini šešėliai.

Dabar vardais nebaksnosime, bet yra rengiamas sąrašas, tikrinamės su tam tikromis struktūromis, kur yra įvairių šešėlių.

„Dabar vardais nebaksnosime, bet yra rengiamas sąrašas, tikrinamės su tam tikromis struktūromis, kur yra įvairių šešėlių. Jau turime su įtartinais šešėliais viceministrų. Toks sąrašas bus įteiktas ir premjerui, ir būsimiems ministrams taip pat“, – ketvirtadienį Seime sakė D.Grybauskaitė.

Ji pati sakė su viceministrais nesikalbėsianti, bet neslėpė besitikinti, kad Vyriausybė pati ras būdų jais atsikratyti.

Prezidentės teigimu, kai kurie minimi viceministrai šešėlių „pasidarė“ tik dirbdami ministerijose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius