Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 04

68 km spygliuotos vielos pasienyje su Baltarusija padeda – migrantai tų ruožų vengia

Fizinio barjero projektas Druskininkų pasienio užkardos teritorijoje juda į priekį. Pasieniečiai kartu su projektą įgyvendinančios įmonių grupės atstovais parodė, kaip vyksta darbas šiame pasienio ruože. Visa Lietuvos ir Baltarusijos siena tokiu pavidalu turėtų būti pastatyta iki kitų metų rugsėjo.

Visa siena – kitąmet rugsėjį

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Varėnos pasienio rinktinės vadas Virgilijus Raugalė, stovėdamas prie jau įrengto fizinio barjero, teigė, kad tikimasi kitų metų rugsėjį tokį turėti jau ties visa Lietuvos ir Baltarusijos siena – 500 km.

„Tai nėra vien fizinis barjeras, diegiamos ir vaizdo stebėjimo sistemos. Šiame ruože tai yra jau padaryta ir VSAT pareigūnams pastebėjus bandančius patekti per sieną asmenis, bus lengviau juos sulaikyti.

Reikia pasakyti, kad jau turime apie 68 km įrengtos spygliuotos vielos barjerą, kas irgi padeda saugoti valstybės sieną. Šiuo metu neteisėti migrantai, kurie bando patekti į šalį, vengia tų vietų, kur yra fizinis barjeras“, – sakė VSAT atstovas.

Anot V.Raugalės, dabar įrenginėjama infrastruktūra „tikrai pasitarnaus ateityje Europos Sąjungos išorinės sienos apsaugai“.

Eina kitur

„Pirminiuose etapuose buvo keletas bandymų įveikti tą kliūtį, bet šiuo metu tokių bandymų nėra“, – teigė jis, paklaustas apie mėginimus koncertiną gadinti.

V.Raugalė teigė, kad šiame pasienio ruože situacija gerokai pagerėjusi – esą migrantai renkasi tas vietas, kur panašios apsaugos sistemos dar nėra. Tai būsianti kliūtis ir kontrabandininkams, nes pereiti sieną bus kone neįmanoma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Raugalė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virgilijus Raugalė

Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija projektą įgyvendinančios įmonių grupės „EPSO-G“ bendrovė „Tetas“ svarbiausiuose ruožuose spalio pabaigoje pradėjo montuoti 4 metrų aukščio tvoros segmentus. Pirmiausia jie įrengiami netoli Druskininkų esančiame pasienio ruože, kur jau nutiesta koncertina.

Darbų rangovų atstovo Antano Bubnelio teigimu, 500 km valstybės sienos fizinio barjero įrengimo darbai padalinti į du etapus: pirmasis etapas – apie 100 km ruožas, kurį „Tetas“ ir tiesia dabar.

Antrasis etapas – apie 400 km – dar nepradėtas, bet derybos su tiekėjais vyksta.

Viso projekto preliminari kaina yra 152 mln. eurų. Pirmojo etapo biudžetas yra apie 30 mln. eurų, antrojo paaiškės po derybų su tiekėjais. Pagal dabar numatytus terminus telpama į numatytą biudžetą, teigė A.Bubnelis.

Viena darbininkų brigada, 6-10 žmonių, per vieną dieną tiesia apie 300 metrų koncertinos.

„Tvoros segmentai pradėti statyti praėjusią savaitę, tai dabartinės statybos terminai yra tokie, kad viena darbininkų brigada, 6-10 žmonių, per vieną dieną tiesia apie 300 metrų koncertinos. Tai labai priklauso nuo gamtinių sąlygų, reljefas gali būti labai įvairus.

Šiuo metu trijuose ruožuose – Druskininkų, Adutiškio ir A.Barausko – dirba beveik 70 žmonių. Dar šiemet jų bus mobilizuota daugiau, dirbs daugiau nei 100, kitąmet bus daugiau nei 700“, – sakė „Teto“ atstovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Antanas Bubnelis

Aktyviausiai dirbs lapkritį ir gruodį

Tvoros segmentai ir koncertina, kurie pagal Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) techninius reikalavimus yra gaminami Lenkijoje ir Nyderlanduose, sparčiausiai į svarbiausius maždaug 100 kilometrų ilgio pasienio ruožus bus vežami lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Tuo metu ir planuojama čia didžiausia darbuotojų ir rangovų mobilizacija, sparčiausiai ilgės ir fizinis barjeras.

Koncertinos įrengimo darbai pradėti ir kituose projekto pirmojo etapo ruožuose – netoli A.Barausko ir Adutiškio pasienio užkardų. Koncertiną visuose trijuose labiausiai pažeidžiamuose pirmojo etapo ruožuose bendrovė planuoja įrengti iki šių metų pabaigos, o tvoros segmentus – iki kitų metų balandžio pabaigos.

Tvoros viršuje tvirtinama koncertinos spiralė, o bendras tvoros su spirale aukštis siekia 4 metrus.

Rengiantis projekto antrojo etapo, maždaug 400 kilometrų fizinio barjero įrengimo darbams, „EPSO-G“ įpusėjo pirkimo procedūras. Pasiūlymus įrengti fizinį barjerą antrajame etape pateikė 12 tiekėjų. Antrojo etapo statybos darbai yra suskaidyti į keturias dalis, o kiekvieną jų įgyvendinti pretenduoja nuo 7 iki 10 tiekėjų. Šiuo metu vertinami tiekėjų pasiūlymai, atrinktos bendrovės bus kviečiamos derybų, o pirkimo procedūras planuojama baigti lapkričio pabaigoje.

Įrengiant fizinį barjerą prie pat valstybės sienos su Baltarusija ribos, pirmiausia tiesiama koncertinos piramidė iš 5 arba 6 spiralių, šalia koncertinos iš Lietuvos valstybės pusės montuojami tvoros segmentai. Pagal VSAT reikalavimus pagaminti, nepalankioms oro sąlygoms ir dirvožemio poveikiui atsparūs tvoros segmentai tvirtinami prie įleistų į žemę stulpų. Tvoros viršuje tvirtinama koncertinos spiralė, o bendras tvoros su spirale aukštis siekia 4 metrus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Fizinio barjero pasienyje su Baltarusija statyba

Pirmojo etapo – maždaug 100 km dviejų dalių fizinio barjero – koncertinos piramidės ir tvoros su koncertinos spirale viršuje įrengimo darbus planuojama baigti iki 2022 metų balandžio 30 dienos. Visas fizinis barjeras Lietuvos pasienyje su Baltarusija bus įrengtas, kaip žadama, iki kitų metų rugsėjo 1 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius