Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 10

75 proc. pranešimų apie daromą žalą gamtai pasitvirtina

Pernai pradėjusi veikti vadinamoji aplinkosaugininkų dispečerinė – Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Informacijos priėmimo ir valdymo centras – ir naujas pareigūnų darbo režimas – būdravimas – duoda gerų rezultatų. Galimybė pranešti apie pažeidimus žmonėms reikalinga ir tai jie daro atsakingai – pasitvirtina net daugiau kaip 75 proc. gaunamų pranešimų.
Policija renka brakonierių tinklus
Policija renka brakonierių tinklus / Alytaus apskrities VPK nuotr.

„Nuo dispečerinės įkūrimo aplinkosaugininkai gavo ir apdorojo daugiau kaip 6 tūkst. pranešimų, po darbo laiko ir švenčių dienomis nustatė arti tūkstančio pažeidimų. Atsiradus dispečerinei baigėsi ramios brakonierių naktys“, – pranešime cituojamas aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Gyvosios gamtos pažeidimai, atliekų deginimo atvejai, įvykiai su laukiniais gyvūnais – pranešimai apie šiuos ir kitus aplinkos apsaugos pažeidimus kasdien pasiekia aplinkosaugininkus. Įvertinę informaciją dispečerinės pareigūnai ją perduoda regionų aplinkos apsaugos departamentų aplinkosaugininkams, gyvūnus globojančioms organizacijoms, medžiotojų būreliams ir pan.

15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Aplinkos viceministras Linas Jonauskas
15min.lt/Juliaus Kalinsko nuotr./Aplinkos viceministras Linas Jonauskas

„Didžiąją dalį gaunamų pranešimų sudaro gyvosios gamtos pažeidimai, į kuriuos būtina reaguoti nedelsiant. Būdraujantys pareigūnai skaičiuoja dešimtis sėkmės atvejų, kai laiku spėjo ištraukti brakonierių pastatytus tinklus, išvaduoti į kilpas patekusius žvėris“, – sakė L.Jonauskas.

Daugiausia pažeidimų šiemet išaiškino didžiųjų miestų – Vilniaus (230), Kauno (167) ir Klaipėdos (141) būdraujantys pareigūnai. 

Statistika rodo, kad daugiausia pažeidimų šiemet išaiškino didžiųjų miestų – Vilniaus (230), Kauno (167) ir Klaipėdos (141) būdraujantys pareigūnai. Tokių pareigūnų visoje šalyje yra apie 50. Jų darbo grafikas sudaromas taip, kad darbas nenutrūktų nei naktį, nei švenčių dienomis.

Dažniausiai šiemet aplinkosaugininkams pranešta apie žvejybos pažeidimus (834), netinkamo atliekų tvarkymo atvejus (567). Atsiradus galimybei bet kuriuo paros metu tiesiogiai susisiekti su valstybinės aplinkos apsaugos pareigūnu žmonės kreipiasi ir konsultacijos. Tokių konsultacijų dispečerinės pareigūnai suteikė jau daugiau kaip 500.

Pranešti apie pastebėtus gamtos apsaugos pažeidimus, aplinkos teršimo ar niokojimo atvejus galima bendruoju pagalbos tel. 112 arba tiesiogiai Informacijos priėmimo ir valdymo centro tel. (8-5) 273 2995. Centras dirba visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius