Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2021 08 12 /18:24

A.Anušauskas: URM susirašinėjimai pavogti pernai lapkritį, ataka siejama su Rusija

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad su Rusija siejami programišiai Užsienio reikalų ministerijos susirašinėjimus pavogė pernai lapkritį.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Norime patikslinti, kad kibernetinis įsilaužimas įvykdytas praėjusių metų lapkričio mėnesį. Kibernetinę ataką taip pat bandyta surengti vakar, bet ji nebuvo sėkminga“, – BNS ketvirtadienį sakė ministras.

Jis patvirtino siejantis šį įsilaužimą su Rusijos specialiosiomis tarnybomis.

„Tos mūsų regione aktyviai veikiančios programišių grupuotės, kurios vykdo kibernetines atakas, įsilaužia į duomeų bazes, jos, kaip taisyklė, susijusios su Rusijos specialiosiomis tarnybomis“, – kalbėjo A.Anušauskas.

„Aš manyčiau, kad taip“, – teigė jis, perklaustas, ar ir šį išpuolį sieja su Rusija.

Apie išpuolį lapkritį Lietuvos institucijos neskelbė.

Turinio autentiškumo nepatvirtina

Ketvirtadienį naujienų portalai Lrt.lt ir Delfi.lt pranešė, kad programišiai forumuose skelbia įvykdę kibernetinę ataką prieš Užsienio reikalų ministeriją. Anot jų, pavogta per pusantro milijono ministerijos susirašinėjimų su ambasadomis užsienio šalyse, NATO partneriais, o kai kurie dokumentai – su žymomis slaptai.

Programišių teigimu, Lietuvos diplomatai susirašinėdami atskleidė Jungtinių Valstijų paslaptis prieš Europą – daugiausia dėl „Nord Stream-2“. Be kita ko, pasak jų, laiškuose aptariami santykiai su Baltarusija ir Kinija.

A.Anušauskas sakė negalintis patvirtinti dokumentų autentiškumo bei to, kad dalis jų yra įslaptinti.

„Kuomet yra nutekinama kokia nors informacija, riekia žinoti, kad egzistuoja rizika į dokumentų turinį įtraukti ir fake news, netikrus dokumentus, kurie gali būti padirbti“, – teigė krašto apsaugos ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Užsienio reikalų ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Užsienio reikalų ministerija

Pasak jo, pavogta gana nedaug dokumentų: „Pagal specialistų vertinimus, tai neturėtų būti dešimtmečių laikotarpis. Tai turėtų būti nedidelis laikotarpis.“

Anot ministro, po įsilaužimo lapkritį Užsienio reikalų ministerijai pateiktos rekomendacijos, kaip susitvarkyti kibernetinio saugumo sistemą, kad incidentai nepasikartotų.

Pasak jo, rekomendacijos įgyvendintos.

„Vakar įvykęs nesėkmingas išpuolis gali būti to įrodymas“, – sakė A.Anušauskas.

Jis pabrėžė, kad nepaisant to, jog dokumentai pavogti lapkritį, apie tai paskelbta tik šiomis dienomis, kai Lietuvoje tvyro politiniai neramumai.

„Taip gali būti siekiama įvairiausių tikslų – situacijos destabilizavimo, reputacinės žalos“, – kalbėjo ministras.

L.Kasčiūnas: vykdoma propagandinė ataka

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas informaciją apie nutekintą informaciją ir įsilaužimą į Užsienio reikalų ministerijos duomenų bazes ragino vertinti kaip hibridinio karo dalį, vykdomą prieš Lietuvą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

„Akivaizdu, kad Lietuva šiandien patiria hibridinę agresiją ir net keliais „frontais“. Šią skleidžiamą informaciją apie kibernetinę ataką reikia vertinti kaip prieš mūsų valstybės institucijas vykdomo hibridinio karo dalį, elementą – informacinę bei propagandinę ataką, kuria pasinaudojus galima kurpti įvairias insinuacijas“, – ketvirtadienį feisbuke rašė politikas.

Pasak jo, nėra galimybių patikrinti, ar iš ministerijos pavogtos informacijos turinys, apie kurį skelbiama viešai, yra autentiškas.

„Reikia išlaikyti kritišką ir blaivią nuostatą į priešiškų šalių skleidžiamą turinį, kurio autentiškumo negalima patvirtinti, bei nepersiimti norimu primesti Lietuvai naratyvu, kuriuo siekiama sukurti nepasitikėjimo ir nesaugumo atmosferą“, – komentavo L.Kasčiūnas.

Kalbėdamas apie išpuolį, prezidentas Gitanas Nausėda interviu Delfi.lt pareiškė, jog nutekėjusi informacija buvo slapta ir „gali padaryti didelės žalos pirmiausia sąjungininkų atžvilgiu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius