Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 02

A.Armonaitė: kad referendumas dėl pilietybės neužkluptų kaip sniegas kelininkų

Prieš metus Seimo rinkimuose pirmą kartą įsteigtoje Pasaulio lietuvių apygardoje išrinkta Aušrinė Armonaitė pakvietė pasaulio lietuvius į virtualų susitikimą. Kas nuveikta? Kas yra daroma? Ką ketinama nuveikti stiprinant Lietuvos ir jos diasporos ryšius? O kalbėdama apie pasaulio lietuviams aktualiausią – pilietybės išsaugojimo – klausimą, A.Armonaitė ragino nebijoti spausti politikus, kad referendumas neužkluptų netikėtai, kaip sniegas kelininkus.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Žinom, kad referendumas (dėl pilietybės išsaugojimo, – red.) bus ir, kaip žiema kartais užklumpa kelininkus netikėtai, reikia, kad referendumas mūsų neužkluptų netikėtai“, – sakė pasaulio lietuvius į virtualų susitikimą pakvietusi A.Armonaitė.

Pirmoji Lietuvos istorijoje diasporą Seime atstovaujanti politikė pristatė ir išsamų nuveiktų bei ketinamų nuveikti darbų paketą: Lietuvos ekonominių interesų stiprinimas pasaulyje, sugrįžimas bei kūrimas Lietuvoje, talentų pritraukimas, taip pat diasporos saitų su Lietuva stiprinimas ir kaip prie Lietuvos prisidėti gyvenant užsienyje.

Darykite spaudimą institucijoms

Kalbėdama apie pasaulio lietuviams aktualiausią – pilietybės išsaugojimo – klausimą, A. Armonaitė ragino užsienyje gyvenančius lietuvius prisidėti prie pilietybės referendumo „ne tik skleidžiant žinią, bet ir, gerąja prasme, darant spaudimą institucijoms: ne tik Seimui, Seimo nariams, bet ir Vyriausiajai rinkimų komisijai. Reikia, kad institucijos žinotų, kad yra ne tik Pasaulio lietuvių bendruomenė, bet ir labai plati diasporos organizacijų koalicija, kuriai tai yra svarbu.“

Į aktyvios diasporos portalo Pilietybė.lt klausimą, ką ir kaip konkrečiai diasporos žmonės, organizacijos gali padaryti, kad 2024 m. vyksiantis referendumas būtų sėkmingas, A. Armonaitė kvietė kelti klausimus: Kokia bus formuluotė? Kaip mes balsuosime? Ar bus pakankamai vietų kur ir kaip balsuoti? Ar Lietuva jau planuoja? „Man atrodo pagrindiniai dalykai yra šitie, į čia koncentruočiau tą spaudimo dalį. Nes žinom, kad referendumas bus ir, kaip žiema kartais užklumpa kelininkus netikėtai, reikia, kad referendumas mūsų neužkluptų netikėtai.“

A.Armonaitė pabrėžė, kad referendumo sėkmė yra tampriai susijusi su internetiniu balsavimu ir įvedama e-rezidento paslauga Lietuvoje, kuri gali sukurti reikšmingą proveržį ryšyje su diaspora.

„Yra žmonės, kurie neturi elektroninės bankininkystės, neturi iD Lietuvoje, bet norėtų gauti viešąsias paslaugas Lietuvoje. Ir nesvarbu, ar esi išeivis, ar tiesiog nori turėti daugiau ryšio su Lietuva, – sakė pasaulio lietuvių atstovė. – Jau dabar galima teikti prašymą migracijos departamentui dėl e-rezidento statuso suteikimo ir gauti kvalifikuotą kodą, kuris leistų naudotis visomis elektroninėmis paslaugomis, nebūnant Lietuvoje. Ir čia yra svarbus postūmis elektroniniam balsavimui. Mano vertinimu, pagrindinis kliuvinys yra ne teisinis pagrindas, nors ir jį dar reikia sutvarkyti, bet pats realus įrankis. E-rezidento statusas yra galimybė platesniam žmonių ratui pasinaudoti ateityje, tikiuosi, ir elektroniniu balsavimu.“

Geležinių klumpių reikalaujantys istoriniai pokyčiai

Pasaulio lietuvių atstovė Seime bei Ekonomikos ir inovacijų ministrė neslėpė, kad gauna daug žinučių, klausiančių kurgi yra tie daugybinės pilietybės ir žmogaus teisių pokyčiai. „Tai yra sunkūs istoriniai pokyčiai, kuriems reikia didelio pasiruošimo, labai plataus politinio sutarimo ir palaikymo“, – sakė A. rmonaitė.

Anot Pasaulio lietuvių atstovės Seime, Lietuvoje absoliuti dauguma žmonių yra už daugybinę pilietybę, todėl neabejoja referendumo pergale. Tačiau pabrėžė, jog svarbiausia yra aktyvumas tiek Lietuvoje, tiek užsienio atstovybėse. Taip pat norėtųsi liberalesnių referendumo kampanijos taisyklių, kad agituojantiems balsuoti „nereikėtų geležinių klumpių sunešioti“.

Ji pabrėžė suprantanti, kad lūkesčiai yra dideli, nes daugybinės pilietybės ir žmogaus teisių klausimai gali ir turi būti išspręsti kuo greičiau, kad nereikėtų laukti dar dešimt metų. Anot A.Armonaitės, pasiekti šių klausimų sprendimo Lietuvos politinės sistemos kontekste yra beprotiškai sunku, tačiau įmanoma: „Ne grasinimais, riksmais, nors ir jų kartais reikia, bet konstruktyviu darbu“.

„Man atrodo akivaizdu, kad dabar yra kur kas daugiau supratimo Lietuvos politinėje padangėje apie tai, kodėl mums reikia išlaikyti ryšį su užsienyje gyvenančiais tautiečiais. Kodėl yra svarbu kalbėti ne tik apie jų sugrąžinimą į Lietuvą, bet ir apie tai, kaip vis dėlto galima prisidėti prie savo šalies gyvenimo negrįžus, likus užsienyje, ir tas yra labai gerai“, – pabrėžė su pasaulio lietuviais virtualiai susitikusi A.Armonaitė.

Visą A.Armonatės susitikimo su pasaulio lietuviais vaizdo įrašą žiūrėkite čia:

VIDEO: Aušrinė Armonaitė: Praėjo metai Seime. Susitikimas su pasaulio lietuviais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius