-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 04 /21:44

Laisvės partija skelbia, kad civilinei sąjungai įteisinti balsų nepakaks: gali kilti grėsmė biudžetui

Valdančiosios koalicijos partneriams nepavyko užtikrinti papildomų balsų Civilinės sąjungos įstatymo palaikymui Seime, tad Laisvės partijos frakcija vertins ir savo įsipareigojimus valdantiesiems, sako jos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. Ji kol kas vengia atsakymo, ar Laisvės frakcija antradienį palaikys kitų metų biudžetą. Esą dėl to frakcija spręs antradienį, prieš balsavimą. Jei dalis Laisvės frakcijos narių nepalaikytų biudžeto, kyla grėsmė, kad jis nebūtų priimtas.
Aušrinė Armonaitė ir Ingrida Šimonytė
Aušrinė Armonaitė ir Ingrida Šimonytė / 15min montažas

„Kėlėme ir biudžeto, ir Civilinės sąjungos klausimą“

„Lapkričio 20 dieną koalicijos susitikime mes kėlėme ir biudžeto, ir Civilinės sąjungos klausimą, partneriai pažadėjo dar paieškoti balsų. Šiandien po dviejų savaičių jie sugrįžo. Ir aš galiu konstatuoti, kad koalicijos partijoms, Tėvynės sąjungai ir Liberalų sąjūdžiui, tie balsai, kuriuos jie sutelkė, yra nepakankami įstatymo priėmimui. Tai yra svarbi žinia ir čia, matyt, reikia užsifiksuoti“, – po valdančiosios koalicijos tarybos susitikimo pirmadienį žurnalistams sakė Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Lapkričio 21 d. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad bandymas sieti biudžeto ir civilinės sąjungos priėmimą nepriimtinas „nei iš vienos pusės“.

„Man sujungimas biudžeto ir civilinės sąjungos nepriimtinas nei iš vienos – nei iš pozityviosios, nei iš negatyviosios – pusės. Tai yra du skirtingi labai svarbūs klausimai, bet vienas su kitu nesusiję“, – antradienį žurnalistams Seime sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Seimo narių Mišrios grupės seniūnė Agnė Širinskienė tuomet paskelbė, kad grupė pritartų kitų metų valstybės biudžetui, tačiau su sąlyga, jog valdantieji parlamente atmes Civilinės sąjungos įstatymą, įteisinant lyčiai neutralią partnerystę.

Apie Laisvės partijos bandymus sieti palaikymą Civilinės sąjungos įstatymui ir biudžeto priėmimą tuomet nebuvo skelbta.

A.Armonaitė tuomet tvirtino gavusi valdančiųjų konservatorių ir Liberalų sąjūdžio pažadą paieškoti papildomų balsų Seime, kad būtų galima priimti Civilinės sąjungos įstatymą, įteisinant lyčiai neutralią partnerystę.

Dar mato rezervo telkti balsus

Anot A.Armonaitės, Laisvės frakcija dar mato rezervo telkiant balsus šiuo klausimu koalicijoje, nes „negalime eiti į opozicija su ištiesta ranka elgetauti“.

„Koalicijos sutarties punktas 5.2, kad koalicijos partneriai dės maksimalias pastangas, lieka neįgyvendintas. Tai Laisvės partija vertins ir savo įsipareigojimus ir taip toliau“, – teigė A.Armonaitė.

Klausiama, ar tai reiškia, kad projektas nebus teikiamas antradienį Seime, ji pakartojo, kad „Tėvynės sąjunga ir Liberalų sąjūdis pakankamo palaikymo nesutelkė“.

A. Armonaitė neatmetė, kad projektas į Seimo darbotvarkę grįš „bet kurią akimirką, kai mes matysime, kad jo sprendimas ir priėmimas yra įmanomas, kad jis būtų pozityvus“.

Kol kas projekto neteiks

Vėliau feisbuke Laisvės partijos lyderė teigė, kad vertinant Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio antradienį pateiktus skaičius, kartu su 10-čia „laisviečių“, už Civilinės sąjungos projektą Seime galėtų balsuoti 66-67 parlamentarai, tad, anot jos, kol kas klausimas nebus traukiamas į darbotvarkę.

„Net ir su iki šiol buvusia dalies opozicijos narių parama tai yra nepakankamas palaikymas įstatymo priėmimui (...) Norėdami nesugriauti to darbo, kuris jau padarytas - juk likęs TIK VIENAS BALSAVIMAS ir balsų trūksta VOS KELIŲ, taip pat atsižvelgdami į žmogaus teisių ekspertų poziciją, matydami akivaizdžią nepakankamą politinę valią priimti progresyvius vakarietiškus sprendimus žmogaus teisių srityje, į priėmimo stadiją civilinės sąjungos projekto nenešame ir į Seimo darbotvarkę netraukiame“, – rašė ji.

Šaltinių teigimu, iki šio susitikimo buvo svarstoma, kad galbūt projektas į Seimo darbotvarkę bus įtrauktas antradienį.

Pavasarį Seimas po svarstymo minimalia balsų persvara pritarė Civilinės sąjungos įstatymo projektui, kuriuo būtų įteisinta tos pačios lyties asmenų partnerystė. Projektui nepritarė dalis konservatorių ir liberalų.

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

Civilinės sąjungos įstatymo projektas numato, kad ją sudarę partneriai kurtų bendrą dalinę nuosavybę, tačiau turėtų galimybę atskiru susitarimu nustatyti ir kitokį turto teisinį režimą, paveldėtų pagal įstatymą ir nemokėtų paveldėjimo mokesčių, turėtų galimybę veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovautų vienas kitam sveikatos priežiūros srityje, galėtų gauti su sveikata susijusią informaciją.

Pastaruoju metu nesutarimų valdančiojoje koalicijoje buvo kilę dėl mokesčių reformos, „laisviečių“ nepasitenkinimą sukėlė atmestos nepilnamečių apsaugos įstatymo pataisos, nepakankama parama partnerystės įteisinimui.

Atsakymą dėl biudžeto žada antradienį

Seimui antradienį rengiantis priimti Valstybės biudžetą, A.Armonaitė kartojo, kad galutinį sprendimą, ar jį palaikys, Laisvės frakcija žada priimti antradienio rytą.

„Rytoj pasakysime apie biudžetą – bus frakcijos posėdis. Kai tuos pasiūlymus apie kelius, apie būrelius (įvertinsime – BNS), – sakė A.Armonaitė. – Yra dalykų, kuriuos verta palaikyti, sprendimas bus rytoj“.

Savo ruožtu frakcijos seniūnas Seime Vytautas Mitalas pakartojo, kad frakcija teigiamai vertina Vyriausybės naujausius pakeitimus po pirmojo biudžeto svarstymo, kuriais atsižvelgta į „laisviečių“ siūlymus.

„Į Vilnius-Utena kelio finansavimą yra atsižvelgta, į neformalaus ugdymo biudžeto dalies būreliams didinimą yra atsižvelgta. Dabar keletas mažų patobulinimų yra atlikta šį rytą Vyriausybėje. Rytoj galutinai apsitarsime frakcijoje ir prieš posėdį informuosime, kaip mes balsuosime dėl jo“, – sakė V.Mitalas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

Lapkritį Vyriausybė pritarė, kad Vilniaus-Utenos kelio rekonstrukcijai papildomai būtų skiriama 40 mln. eurų – tiek lėšų tikimasi gauti iš padidintos sunkiasvorių priemonių kelių rinkliavos, vadinamųjų vinječių. Dar 117 mln. eurų papildomai numatoma skirti Europos Sąjungos paramos, paimant lėšų iš vėlesnių metų šioje ES finansinėje perspektyvoje.

Finansų ministrės Gintarės Skaistės duomenimis, iš viso keliams 2024 metais numatoma 872 mln. eurų.

Taip pat 3,5 mln. eurų papildomai pridėta švietimui, iš kurių didžioji dalis – 3 mln. eurų – teks neformaliam vaikų švietimui, 0,5 mln. eurų – Pietryčių Lietuvos švietimo įstaigų infrastruktūrai modernizuoti.

Numatomas biudžeto deficitas siekia Mastrichto kriterijaus ribą – 3 proc. bendrojo vidaus produkto.

V.Čmilytė-Nielsen grėsmių nematė

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį sakė nematanti jokių požymių, kad kai kurie parlamentarai iš valdančiosios koalicijos nebalsuotų už 2024 metų biudžeto projektą.

„Požymių, kad kažkas iš koalicijos turėtų nebalsuoti už biudžetą, nėra“, – pirmadienį Seime po valdančiosios koalicijos frakcijų seniūnų pasitarimo žurnalistams sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Į šitą versiją (kad biudžetas gali būti nepatvirtintas – BNS) per daug nesigilinčiau, kadangi, tikiuosi, kad jis bus rytoj patvirtintas“, – pridūrė ji.

V.Čmilytės-Nielsen žiniomis, vienas valdančiajai koalicijai priklausantis Seimo narys yra komandiruotėje.

Seimo pirmininkė teigė su opozicija dėl paramos balsuojant dėl biudžeto nekalbėjusi.

„Pagalbos nėra prašyta. Asmeniškai nesitariau“,– tvirtino pirmininkė.

„Biudžetas yra kokybiškai parengtas, svarbiausioms sritims yra skirtas dėmesys. (...) Netgi nepaisant to, kad einame į rinkiminius metus, tikiuosi, kad iš opozicijos bus pozityvus požiūris. Kviečiu ir opozicijos narius palaikyti šį biudžetą“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius