-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 05 /12:32

A.Bilotaitė apie sieną su Baltarusija: mums svarbiausi yra 95 kilometrai

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ketvirtadienį pranešė apie tęsiamus koncertinos – spygliuotos pjaunančios vielos, tiesimo darbus Baltarusijos pasienyje. Iš to, ką šiuo metu turime, padengsime 20 kilometrų pasienio. Kalbėdama apie fizinio barjero statymą, ministrė teigė, kad jautriausios pasienio vietos užima 95 kilometrus.

Ministrės teigimu, ketvirtadienį koncertinos tiesimo darbai tęsiami – šiuo metu ji tiesiama Druskininkų užkardoje.

„Turime apie 140 kilometrų spygliuotos pjaunančios vielos, kadangi yra numatytas sprendimas koncertiną tiesti šešiomis juostomis, tai reiškia, kad turime koncertinos dvidešimčiai kilometrų“, – paaiškino ji.

Dalis šios koncertinos pirkta, dalis – Estijos parama.

„Su estais yra kalbama ir po kelių savaičių turėtume turėti 100 kilometrų papildomą koncertinos kiekį Lietuvoje. Taip pat iš Ukrainos turėtume gauti nemokamai 100 kilometrų, taip pat kalbamasi dėl kitų kiekių, kuriuos mes įsigytume iš Ukrainos“, – sakė ji.

A.Bilotaitės teigimu, koncertinos tiesimo darbus atlieka kariuomenė, ketinama pasitelkti kelininkų brigadas bei privatų sektorių.

Kiek šiuo metu sienos jau padengta, ministrė atskleisti nepanoro.

„Jei imsiu vardinti konkrečius ruožus – tai yra jautri informacija, kurią naudoja mūsų nedraugiška kaimynė. Manyčiau, kad tą informaciją reikia dozuoti tam, kad nebūtų panaudota prieš mus“, – sakė ji.

„Lietuva neįsileis neteisėtų migrantų“

Skaitykite daugiau: Migrantams grįžtant į Baltarusiją, sukruto A.Lukašenka: liepia uždaryti „kiekvieną sienos metrą“.

Paprašyta pakomentuoti Aliaksandro Lukašenkos grasinimus, kad „nė viena koja neįžengs į Baltarusijos teritoriją“, A.Bilotaitė sakė, kad iš A.Lukašenkos režimo galima tikėtis visko.

„Bet labai aiškus dalykas yra tai, kad Lietuva neįsileis neteisėtų migrantų. Ir mūsų visos pajėgos yra šiuo metu sutelktos tam, kad šių veiksmų būtų imamasi. Jei A.Lukašenka ims rūpintis sienų apsauga, būtų neįtikėtina, nes iki šiol buvo viskas daroma taip, kad tie žmonės su pareigūnų pagalba galėtų lengvai kirsti Lietuvos Respublikos sieną, iki šiol tai buvo organizuojama dalyvaujant pareigūnams“, – kalbėjo ji.

Klausiama, ar migrantai tiesiog neįstrigs tarp Lietuvos ir Baltarusijos, ministrė sakė, kad Lietuva turi laikytis griežtos pozicijos.

Paklausta, ar yra naujienų dėl migrantų išsiuntimo, ministrė teigė, kad procesas vyksta.

Sąlygos nėra geros, vienintelis būdas yra sutikti ir grįžti į namus.

„Žinoma, būna, kad vieną dieną žmonės sutinka, kitą dieną persigalvoja, ir, matyt, to galime tikėtis. Žmonės, dirbantys su grąžinimo procesu, tikrai kalbasi, ieško būdų, įtikina tuos žmones, kad geriau grįžti į namus, į savo kilmės šalį, nes čia nieko nebus, tikrai jie neturės galimybės pasiekti tikslo šalių. Sąlygos nėra geros, vienintelis būdas yra sutikti ir grįžti į namus“, – kalbėjo ji.

Prioritetas – pažeidžiamiausiems ruožams

Komentuodama planus nuo Baltarusijos atsitverti siena, ministrė teigė, kad prioritetas – labiausiai pažeidžiami ruožai.

Jų ilgis, ministrės teigimu, – 95 kilometrai.

„Fizinis barjeras susidės iš dviejų komponentų, pirmiausiai tai yra koncertina – spygliuota pjaunanti viela, kuri numatyta statyti ir jos aukštis būtų apie 3 metrai, antroji fizinio barjero komponento dalis, tai yra fizinė 4 metrų tvora“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį kalbėjo ministrė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Rokas Pukinskas ketvirtadienį informavo BNS, kad vielos tiesimo darbus Druskininkų pasienio ruože ketinama atnaujinti po pietų.

BNS primena, kad iki šiol nutiesta apie 5 km vadinamosios koncertinos ties Druskininkais esančiame pasienio ruože, kuriuo pastaruoju metu sieną kerta bene daugiausia migrantų.

Koncertinos tiesimas buvo kurį laiką sustojęs dėl vykdytų viešųjų pirkimų procedūrų, taip pat trūkstamų elementų vielos, gautos dovanų iš Estijos, tiesimui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius