TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 01 07

A.Bilotaitė: Baltarusijos hibridinėje atakoje aktyviai dalyvauja ir Rusijos specialiosios tarnybos

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo atšaukti nepaprastąją padėtį pasienyje. Tačiau vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė siūlo ją palikti. Portalo 15min video laidoje 15/15 vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė papasakojo, kas pareigūnus verčia nerimauti, kad migracijos krizė pasienyje anaiptol nesibaigė.
Agnė Bilotaitė lankosi Kapčiamiestyje
Agnė Bilotaitė / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

– Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį sakė, kad reikėtų pradėti svarstyti nepaprastosios padėties atšaukimą, ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sakė, kad Vyriausybė siūlymo iš naujo nustatyti nepaprastąją padėtį veikiausiai neteiks Seimui. Jūs sakėte, kad reikėtų svarstyti palikti galioti nepaprastąją padėtį. Tai Vyriausybė teiks ar neteiks prašymą Seimui nuo sausio 15 dienos iš naujo nustatyti nepaprastąją padėtį pasienyje?

Pirmiausia Vidaus reikalų ministerija stebi situaciją ir nors skaičiai galbūt rodo, kad situacija lyg ir gerėja, bet tai yra statistika, tik skaičiai. Situacija tikrai taip nepasikeitė, kad grėsmės išnyko, hibridinė ataka tikrai tęsiasi.

Mes matome, kad šiuo metu apie 2 tūkst. neteisėtų migrantų yra Baltarusijos teritorijoje. Taip pat matome didžiulius srautus, kurie šiuo metu yra nukreipti į Latviją. Latvija šiuo metu patiria per savaitę apie 400 bandymų kirsti nelegaliai jų sieną. Taip pat matome prie Lenkijos sienos galbūt ne tokių didelių grupių, bet mažesnių grupių agresyvius veiksmus prieš Lenkijos pareigūnus. Taip pat matome Baltarusijos pareigūnų atitinkamus veiksmus apakinant Lenkijos pareigūnus.

Taip pat norim pažymėti, kad tie patys repatriaciniai skrydžiai iš Baltarusijos nebevyksta, ir tie 2 tūkst. žmonių, kurie yra toje teritorijoje, bet kada gali būti nukreipti.

Be to, turėtume vertinti visą bendrą kontekstą, tai yra situacija regione, tai yra tai, kas vyksta prie Ukrainos sienos, matome telkiamas Rusijos pajėgas ir galime tikėtis, kad tam tikri veiksmai, kurie prasidės prie Ukrainos sienos, gali būti koordinuojami su veiksmais prie Lietuvos pasienio – tam, kad Lietuvos pareigūnų visos pajėgos būtų užimtos, taip siekiant dėmesį nukreipti.

Juolab, turime informacijos kad ir Rusijos specialiosios tarnybos labai aktyviai dalyvauja, koordinuoja tuos veiksmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius