TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 07 04

A.Bilotaitė: dėl trumpalaikio migrantų priėmimo kreiptasi į visas savivaldybes

Dėl galimybės priimti į Lietuvą iš Baltarusijos atvykstančius migrantus buvo kreiptasi į visas Lietuvos savivaldybes, jos iki liepos 7 d. turi pateikti informaciją apie savo galimybes priimti migrantus ir su tuo susijusius poreikius, sekmadienio vakare surengtos trumposios spaudos konferencijos metu sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.
Sulaikyti migrantai
Sulaikyti migrantai / VSAT nuotr.

Sekmadienį A.Bilotaitė lankėsi pasienio savivaldybėse, norėdama aptarti su merais galimybes apgyvendinti neteisėtus migrantus savivaldybių skirtose patalpose.

„Yra kreiptasi į visas Lietuvos savivaldybes. Paprašyta iki liepos 7 pateikti visą informaciją apie savo galimybes priimti neteisėtus migrantus bei taip pat pateikti savo poreikį tiek finansinį, tiek kitą. Čia yra klausimas ne tik su patalpomis, bet ir su logistiniais, maitinimo, higienos dalykais“, – sakė A.Bilotaitė.

Pasak jos, savivaldos prašoma pagalbos priimant migrantus 10 dienų saviizoliacijos laikotarpiui.

„Mes turime solidariai pasidalinti kylančia tokia našta. Ir tikrai esu labai dėkinga savivaldybėms, kurios tikrai labai operatyviai ir aktyviai įsitraukė į šitą situaciją ir jos sprendimą. Tikrai nuoširdus ačiū, nes tai yra mūsų visų interesas. Prieš Lietuvą yra vykdomas hibridinis karas, ir mes turime būti vieningi, susitelkę tiek savivaldos, tiek nacionaliniame lygmenyje, sprendžiant šituos iššūkius“, – pabrėžė A.Bilotaitė.

Taip pat A.Bilotaitė teigė, kad Krašto apsaugos ministerija Druskininkų savivaldybėje pradėjo statyti angarus migrantams, o liepos 28 d. Lietuvoje jau turėtų būti moduliniai nameliai.

Be to, ministrė minėjo sekmadienį davusi pavedimą statyti palapinių miestelį.

„Galbūt nenorėčiau įvardinti dėl tam tikrų priežasčių skaičiaus, bet tai bus daugiau negu 1000 vietų palapinių miestelis, tam kad galėtume suvaldyti visus procesus. Situacija yra valdoma“, – sakė A.Bilotaitė.

Ministrė teigė suprantanti, kad gyventojams, kurie gyvena netoli vietų, kur bus įkurdinti migrantai, kyla klausimų, ar jie gali jaustis saugūs.

A.Bilotaitė sakė norinti patikinti, kad iš Vidaus reikalų ministerijos (VRM) bus užtikrinta visokeriopa apsauga, įtraukiant visas VRM institucijas - policiją, pasienio pareigūnus, viešojo saugum pareigūnus. Pagalbos, minėjo ji, bus prašoma ir Šaulių sąjungos.

Be to, ministrė minėjo, kad svarstoma pasitelkti ir karius savanorius.

„Svarstome pasitelkti karius savanorius, kad jie mums padėtų visą šitą situaciją suvaldyti, ir kad žmonės, šalių kurių atsiranda migrantai, kur jie yra apgyvendinti, jaustųsi saugūs“, - sakė A.Bilotaitė.

Per metus – daugiau nei 1000 migrantų

Vyriausybė penktadienio posėdyje dėl smarkiai išaugusios neteisėtos migracijos į Lietuvą paskelbė ekstremaliąją situaciją valstybės mastu.

Iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1 098 neteisėti migrantai.

Šis skaičius yra beveik dvylika su puse karto didesnis, nei buvo per visus 2020 metus. Pernai Lietuvos pasienyje sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 m. pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Ypač migrantų srautas išaugo pastarosiomis dienomis. Nuo šeštadienio ryto iki sekmadienio ryto pasieniečiai, pirminiais duomenimis, sulaikė 160 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusių migrantų. Tai šios migrantų krizės paros rekordas.

Trečią parą iš eilės nelegaliai į Lietuvą bandantys patekti užsieniečiai dažniausiai renkasi kelius per Druskininkų savivaldybės teritoriją.

VIDEO: Pasienyje nufilmuota, kaip migrantai perlipo apsauginę Lietuvos tvorą

Pirminiais duomenimis, per tris pastarąsias dienas Druskininkų užkardos pareigūnai sulaikė 316 neteisėtų migrantų.

Didelė dalis sulaikytų užsieniečių šeštadienį iš Druskininkų buvo išvežti į VSAT Užsieniečių registracijos centrą Pabradėje bei Alytaus ir Ignalinos savivaldybių suteiktas patalpas. Nelydimi nepilnamečiai iš Druskininkų ir Kapčiamiesčio užkardų buvo apgyvendinti Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausia yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių. Didelė dalis sulaikytųjų per Lietuvą siekia patekti į Vakarų Europos valstybes.

Pastaruoju metu labai išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai.

Be to, pasieniečiams pagalbon atėjo pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos ir kitų institucijų, taip pat pasienyje su Baltarusija dirbti pradėjo Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros FRONTEX pareigūnai.

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį teigė mananti, jog nelegalių migrantų antplūdis iš Baltarusijos yra kerštas už Europos Sąjungos bendrą poziciją dėl Minsko režimo susidorojimo su pilietine visuomene, represijų, civilinio orlaivio užgrobimo gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius