-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 25 /12:32

A.Bilotaitė: didžioji dalis migrantų turės būti išsiųsti į kilmės šalis

Tokių migrantų, kurie neteisėtai pateko į Lietuvą ir negaus prieglobsčio, bus didžioji dalis, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Pasak jos, europinės institucijos siekia, kad Irakas priimtų ne tik savanoriškai grįžtančius, prieglobsčio negavusius migrantus, bet ir tuos, kurie grąžinami priverstinai.
Agnės Bilotaitės bei Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado Rustamo Liubajevo trumpa spaudos konferencija
Agnė Bilotaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė pranešė, jog 40 į Lietuvą neteisėtai patekusių migrantų jau sulaukė galutinių teismų sprendimų nesuteikti jiems prieglobsčio, jie turi būti išsiųsti į savo kilmės šalis.

Tačiau Irakas, Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teigimu, priima tik savanoriškai grįžtančius migrantus, o irakiečiai (kurių didžioji dalis neteisėtai pateko į Lietuvą) patys išvykti nenori.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Šioje istorijoje, pasak premjerės Ingridos Šimonytės, nereikėtų dėti taško.

„Čia yra sunkus klausimas, bet tai nereiškia, kad čia yra istorijos pabaiga. Galbūt įtikinsim sugrįžti, galbūt su Vyriausybe susitarsim. Procesas ilgas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams komentavo premjerė.

Vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė prognozavo, jog migrantų, kurie nenorės išvykti savanoriškai, bus nemažai.

Šiuo klausimu, pasak jos, dirba Europos Sąjungos institucijos.

„Vyksta aktyvus darbas Europos Sąjungos su Iraku. Čia yra būtinas aukščiausias įsijungimas. Mūsų europinės institucijos dirba tuo klausimu, kad Irakas priimtų asmenis, kurie ne tik kad savanoriškai sutinka grįžti, bet ir tuos, kurie grąžinami priverstinai. Jų yra didžioji dalis“, – žurnalistams Seime komentavo A.Bilotaitė.

Paklausta, kaip vertina pokalbių su Iraku progresą, ministrė teigė, kad procesas – nėra paprastas, nors gerų dalykų esą yra – avialinijos „Iraqi Airways“ nutraukė skrydžius iš Irako į Minską.

Tai, ar asmenims, negavusiems prieglobsčio, bus keliamos bylos dėl neteisėto sienos kirtimo, pasak ministrės, „priklauso nuo situacijos“.

Tokių bylų, jos žiniomis, yra, tačiau A.Bilotaitė teigė negalinti įvardyti, kiek.

Ministrė paaiškino, kaip vyksta migrantų išsiuntimo procesas.

„Kai yra priimtas teismo galutinis sprendimas ir jis – neigiamas, tokiu atveju prasideda aktyvus asmenų išsiuntimas. Viskas priklauso nuo to, ar asmenys turi dokumentus. Jeigu neturi dokumentų, procedūra gali užtrukti, todėl jau tris kartus buvo atvykę Irako konsulai, kurie mums padėjo sutvarkyti dokumentus. Paskutinis atvejis buvo, kai 88 asmenims buvo suteikti dokumentai“, – pasakojo A.Bilotaitė.

Jos žiniomis, 331 neteisėtai į Lietuvą patekęs migrantas buvo grąžintas į kilmės šalis, dar 88 asmenys greičiausiai bus išsiųsti artimiausiu metu.

Migracijos departamentui liko išnagrinėti porą šimtų prieglobsčio prašymų, teigė A.Bilotaitė:

„Mano žiniomis, yra likę galbūt apie pora šimtų prašymų, kuriuos turi išnagrinėti Migracijos departamentas, tolesni žingsniai priklauso nuo to, koks bus sprendimas.“

Yra likę galbūt apie pora šimtų prašymų, kuriuos turi išnagrinėti Migracijos departamentas.

„Mano žiniomis, šiuo metu yra tik apie 10 sprendimų, kai buvo suteiktas prieglobstis, 26 atvejai, kai – dėl humanitarinių priežasčių, daugiausia iš Afganistano atvykusiems asmenims buvo suteikta galimybė gyventi Lietuvoje“, – pažymėjo A.Bilotaitė.

Antradienį VRM skelbė, jog iš Lietuvos išvyko arba buvo išsiųsta per 320 migrantų, dar beveik 80 yra išreiškę norą išvykti patys.

Iš viso gautas 3161 prieglobsčio prašymas, 2835 iš jų išnagrinėti.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius