Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 05

A.Bilotaitė: galimybių ir europinis žaliasis pasai – du skirtingi, bet labai svarbūs dokumentai

Portalo 15min politinių aktualijų laidoje „Išbandymas valdžia“ dalyvavusi vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad nereikėtų painioti Lietuvos siūlomos galimybių paso idėjos su Europos Sąjungos kuriamu žaliuoju pasu. Pasak A.Bilotaitės, kaip vaizdžiai yra pasakiusi premjerė I.Šimonytė, „ne karvę kainuojantis“ galimybių pasas atvers daugiau skirtingų durų, leis grįžti į įprastą gyvenimą.

„Lietuvoje siūlomas galimybių pasas leis gauti tam tikras paslaugas, lankytis kultūros renginiuose, turėti daugiau laisvesnio gyvenimo ir jaustis saugiai. Europos Sąjungos žaliasis pasas, kuris yra europinio lygmens dokumentas, jo turėjimas reikš galimybę keliauti“, – sako A.Bilotaitė.

Pasak ministrės, šie du dokumentai vienas kitam neprieštarauja ir puikiai galės papildyti vienas kitą savo funkcionalumu. Tačiau ar Vyriausybės posėdyje bus pritarta šiam dokumentui, ministrė nedaugžodžiavo. Esą dabar yra derinamos techninės ir teisinės galimybės, tik tai padarius galimybių pasas galės būti įtvirtintas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasas dėl COVID-19
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pasas dėl COVID-19

Galimybių paso koncepciją Vyriausybė aptarė pirmadienį per neformalų ministrų pasitarimą, tikimasi dėl jo galutinai sutarti trečiadienį.

Šis pasas Lietuvoje turėtų pradėti veikti anksčiau nei planuojamas Europos Sąjungos žaliasis sertifikatas, ateityje ketinama šias dvi sistemas integruoti.

Pagal svarstomą idėją, gyventojui tereikės parsisiųsti mobiliąją programėlę, kuri generuotų QR kodą iš e.sveikatos sistemos. Žmogus galės rodyti jį išmaniuoju telefonu ar turėti atsispausdinęs.

Toks pasas galėtų leisti teikti maitinimo paslaugas viduje, rengti didesnius renginius viduje ir lauke, laisvalaikio pramogas bei leistų paslaugų teikėjams rengti asmenines šventes, jei dalyvauja daugiau nei du namų ūkiai.

VIDEO: Išbandymas valdžia. A.Bilotaitė: SPA paslaugų VRM sistemoje turėtų nelikti

Laidoje „Išbandymas valdžia“ vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė, vertindama koronaviruso paplitimo šalyje padėtį ir galimybę vėl taikyti „kietąjį“ karantino scenarijų, teigė, kad praėjusių metų gruodžio ir gegužės pradžios susirgimų skaičiai kardinaliai skiriasi. Vyksta aktyvus vakcinavimas, o tai bilietas į įprastą ir normalų gyvenimą.

„Noriu paraginti visus abejojančius nebijoti ir nesiklausyti mokslu nepagrįstų argumentų, o skiepytis“, – interviu sakė ministrė.

Ankstesnės priemonės, taikytos pandemijos valdymui, pasak A.Bilotaitės, buvo efektyvios, tai patvirtino ir ekspertai. Ir, jei nebūtų to daryta, susirgimų rezultatas ir bendra padėtis būtų gerokai prastesnė.

Testavimas, vakcinavimas ir židinių valdymas – esminiai dalykai, padėsiantys išeiti iš pandeminės situacijos. Lietuva nėra išskirtinė šalis, taikant įvairias saugumo priemones nedarėme nieko, kas atrodytų neįprasta. Buvo naudotos tos priemonės, kurių reikėjo, sakė vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė portalo 15min laidoje „Išbandymas valdžia“.

Laida „Išbandymas valdžia“ transliuojama kiekvieną antradienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius