Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 08 09 /13:20

A.Bilotaitė įkando V.Valentinavičiui: tarnautojai taip neturėtų dirbti

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė mano, kad žmonių teisių užtikrinimo klausimą keliantis Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėjas Vytautas Valentinavičius pasielgė nekorektiškai.
Agnė Bilotaitė
Agnė Bilotaitė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

A.Bilotaitės duomenimis, iš viso į Lietuvą jau neįleista daugiau kaip 1,2 tūkst. migrantų.

„Kalbant apie darbo metodus, norėčiau pažymėti, kad galbūt nebūtų korektiška išeiti į žiniasklaidą ir komunikuoti viešai. Yra tam tikros procedūros, jei yra informacija, kurią būtų būtina sužinoti tam tikroms institucijoms, ji tam tikru būdu turėjo būti pateikta. Deja, buvo pasielgta nelabai korektiškai, išeita su tam tikra išvada ar vertinimu per savo socialinę paskyrą, manau, kad valstybės pareigūnai ir tarnautojai taip neturėtų dirbti“, – paklausta apie priekaištus dėl galbūt neužtikrinamų žmogaus teisių pasienyje, kalbėjo vidaus reikalų ministrė.

Ji omenyje turėjo Seimo kontrolierių įstaigos Žmogaus teisių biuro vedėją Vytautą Valentinavičių, kuris penktadienį pasidalijo savo įspūdžiais po nakties Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

V.Valentinavičius rašė, kad migrantams nebuvo suteikta informacija apie galimybę į Lietuvą patekti legaliai.

„Baltarusijos režimas to ir siekia – siekia mus diskredituoti, kad mūsų pareigūnai galbūt kažkokius ne tokius veiksmus daro, galbūt pažeidimus daro, jų tikslas yra paskleisti taip pat ir Lietuvoje tokį naratyvą. Tai mes turime tam nepasiduoti ir neiti ta pačia kryptimi ir nebūti su Baltarusijos režimu“, – pabrėžė ministrė, patikinusi, jog visada bus už pareigūnus.

Ministrė aiškino tikinti pareigūnų profesionalumu ir sugebėjimu įvertinti situaciją.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Valentinavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Valentinavičius

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovas Rustamas Liubajevas pirmadienį žurnalistams sakė, kad veiksmai, kurie yra atliekami, atitinka visus žmogaus teisių reikalavimus.

Jo teigimu, nuo vakar 12 valandos pastebėtas didesnis pajėgų koncentravimas prie Lietuvos sienos iš Baltarusijos pusės.

Į klausimus žada atsakyti

15min sekmadienį pranešė, kad Į Lietuvą skubiai atvyksta Jungtinių Tautų vyriausiojo pabėgėlių komisaro valdybos (UNHCR) atstovas Šiaurės ir Baltijos šalims Henrikas Nordentoftas.

Portalo šaltinių teigimu, UNHCR atstovas atvyksta agentūrai reaguojant į Lietuvoje priimtas Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisas ir naujausią informaciją apie migrantų atgrasymo veiksmus pasienyje.

Komentuodama atvykimą A.Bilotaitė sakė, kad apsilankymas numatytas trečiadienį, klausimų kyla įvairių.

„Į visus juos atsakysime. Tiesiog norėčiau pažymėti, kad žmogaus teisių klausimai pirmiausiai turėtų būti keliami Baltarusijoje. Reikėtų kelti klausimus, o kas gi yra su tais žmonėmis, kurie yra Baltarusijos pusėje – iš jų yra atimami dokumentai ir jie neturi galimybių sugrįžti į savo šalį“, – kalbėjo ministrė.

A.Bilotaitės teigimu, ten su žmonėmis elgiamasi nežmoniškai, jiems neduodama nei vandens, nei maisto.

„Mano aiški žinia bus tokia, kad žmogaus teisių klausimai yra ne Lietuvos problema – Lietuva daro viską, kad tos žmogaus teisės būtų užtikrintos pagal galimybes. Bet didžiausios problemos šiandien yra Baltarusijoje, kur režimas nepaiso jokių žmogaus teisių“, – teigė ministrė.

Jos teigimu, apie žmones, kurių Lietuva neįsileidžia ir jie lieka Baltarusijos pusėje, žinoma tiek, kad jiems žmogaus teisės nėra užtikrinamos.

„Baltarusijos režimui, matyt, neegzistuoja žmogaus teisės“, – pabrėžė ji.

Tikėtina, anot ministrės, kad į Lietuvą neįleidžiami migrantai vėliau keliauja į Latviją arba Lenkiją.

R.Liubajevo teigimu, turima informacijos, kad iš Baltarusijos pusės prie sienos yra nemažai migrantų.

Matome, kad vietiniai išreiškia savo nepasitenkinimą neteisėtų migrantų buvimu prie sienos iš Baltarusijos pusės

„Matome, kad vietiniai išreiškia savo nepasitenkinimą neteisėtų migrantų buvimu prie sienos iš Baltarusijos pusės“, – sakė jis.

Į Lenkijos pusę, anot R.Liubajevo, migrantus nukreipia Baltarusijos režimas.

Tvorą įmanoma pastatyti greičiau

Pirmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnybos Vilniaus rinktinės būstinėje apsilankęs prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad numatomi dveji metai tvoros Baltarusijos pasienyje statyboms – per ilgas laiko tarpas.

Anot jo, reikėtų tai padaryti greičiau.

Komentuodama tai vidaus reikalų ministrė teigė, kad tą padaryti greičiau yra įmanoma.

„Dveji metai buvo sudėlioti pagal esamas procedūras ir esamus reikalavimus. Mūsų tikslas ir yra – ne per dvejus metus, ne per dvejus su puse metų pastatyti, bet kaip galima greičiau“, – aiškino ji.

A.Bilotaitės teigimu, daug kas priklausys nuo medžiagų tiekimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius